香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手請教>''<

升級   0%

該用戶從未簽到

你好... 我係在 tst 番工的跛腳新手...

一次過可以跑 20-25分鐘.. 如果覺得辛苦... 就暫時keep 住先...
keep 到你覺得唔太辛苦再慢慢加... 可能加到 30 分鐘,... 再 keep 一排 再加...
開始天氣熱...小心中暑... 注意補充水份...更重要係注意休息

小妹星期六早上會在將軍澳搞約跑... 就腳又0岩玩歡迎參加~ 我地有分長短腳..短腳約 6k 左右.. 全平路

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chun 於 2009-5-5 18:16 發表

先多謝你既意見~
咁即係我應該先就左時間再就距離?
(跑左3日...宜家開始覺得無咁辛苦)

星期六..時間就..但地點唔就   6km..對我黎講..好遙遠(遠目)

因為我未知你在 20-25min 分鐘入面跑到幾長.. 所以暫時以時間做一個基準....
如果連跑0左三日... 咁就不妨休息下... 唔駛太急進...最緊要唔好受傷~

有機會來參加下啦... tko 既跑道比較平易近人..其中有一位 ching 同你一樣0岩0岩考完 AL...年輕人可以交流下...
我地有好幾位 ching/ctse 遠道而去逍遙 (小妹都唔係住 tko...正在踢人入團中 )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chun 於 2009-5-9 23:17 發表
多謝曬咁多位先^皿^

前幾日比較忙 無跑到  今日跑番 由6.30左右開始跑..都係跑kowloon park

跑慢D(真係勁~慢)..真係跑遠左一倍-口- 平時跑3個圈 今次慢d跑到6個

跑左45分鐘左右

本身唔係好''支力'' 想跑多d  但忽然個橫隔膜勁痛- -||| 唯有唔跑/口\  如果唔係可以跑多幾個圈

唔知各位知唔知係點解?  

另外跑奈左我隻左腳掌前面o個part會痛痛地,..可能係我個姿勢唔o岩..

anyway 今日幾滿意個表意

不過天氣熱....盡量無咁熱先去跑

橫隔膜有得搞得.. 之前邪神兄教過點解決.. 其實係唔駛停
而腳掌問題... 有可能你落地有問題.. 又可能對鞋 support 唔夠.. 唔0岩你腳型...
又可能姿勢問題.. 未睇過好難 comment..
你回家之後拉筋拉番鬆腳掌...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chun 於 2009-5-9 23:58 發表

橫隔膜既痛唔係之前o個d平時唔做運動 忽然做運動o個種痛...
係唔知點解跑跑下忽然痛 (我都唔知自己講緊咩@.@)
痛到唔係好呼吸到  停左一陣就完全唔痛 好似無事發生過咁=口=|||

我都試過...
下次有咁既情形就叉住條腰.. 一直禁住痛果個位... 繼續跑...
唔痛就試下鬆番開手睇下有無好 d ...