香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: Left3
打印 上一主題 下一主題

上海国际马拉松

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-11-30 10:06 發表
上海阿嬸功力深厚.PAT PAT妞下妞下.....好似上了鏈.好快..
係19K時,沿途有一個小朋友將香蕉切一節節,派俾跑手吃.我正值肚餓,吃了一節香蕉,舒服晒 !!
好感謝E位小朋友 !!

小朋友咁可愛,我上次都遇過,小弟唔敢睇少上海阿嬸,想界佢都真係好難架!
多不多阿嬸做啦啦隊?

升級   0%

該用戶從未簽到

哦! 原來power師兄都有跑上海馬拉松! 第999名,請問是在4小時內吧?
小弟下個賽事係澳門馬拉松,跟住就係廈門馬拉松,相信廈門又可同Power師兄見面了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Left3 於 2009-11-30 13:38 發表
亮哥, cu sir,各ching ctse....
我有d擔心......
e個可能係結構上ge問題,上次渣打去到30幾又係勁抽筋,我研究過抽筋好似係無得避免,醫學上沒有認識抽筋的因由及具體解決方法,是本能上身體叫肌肉唔好再用力,求 ...

小弟以前都係三十幾K就抽筋的,最近操毅行發現每次食完power gel無幾耐就抽筋,所以後期嘗試由頭到尾唔食power gel,好奇怪,之後無試過抽筋了,最近跑杭州馬拉松都係無食power gel,只食得力素糖,全程都無抽筋喎,下個禮拜日跑澳馬,小弟再試清楚後才告訴閣下,我會唔食power gel,如果都係無抽筋,咁就可能係power gel既原因。
請問Left3師兄跑全馬有無食power gel?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-11-30 21:50 發表

亮哥,長跑30k頂多操3個鐘,但毅行係操成日.你的功力已經大増了 !!
教練不建議長課吃power gel,目的係俾身體自我調整

哦! 明白了,原來如此,謝謝Terry兄!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Power42195 於 2009-12-1 07:56 發表

Allanccl師兄:是啊,大会时间是3小时59分33秒,比北马慢了刚好1分钟,个人芯片时间3小时58分30秒。

小弟也参加澳门馬拉松, ...

恭喜Power師兄已經進步到四小時內! 上海起步只需一分鐘便可踏計時地毯算排得很前了,小弟上次起步後要等五分鐘才過計時地毯。
小弟12月5日晚會到澳門,到時打電話給閣下手機,請問閣下手機有沒有漫遊?到時見!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-12-1 06:32 發表

是有一派研究說練長課前和當中不吃Gel,不過,最新有研究指出這個説法應該是沒有什麽根據。所以,現在我這裡的大部份跑手都會隨著需要吃Gel,以保持身體有最佳狀態進行練習。

一般來説,身體有養料夠20英里(大概32k)。練習少過這個距離通常不需要Gel。超過的話,則每多一英里需要大概100卡路里,就是大概一包Gel。

咁咪要帶定6包Gel? 多謝佐治兄資料!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-12-1 07:39 發表
This is almost like arguing the sky is green and the moon is square.  Is this a joke?  Engaging endurance activities without electroyle supplement is extremely dangerous.  With the depletion of electr ...

乜可以咁嚴重架! 多謝提醒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-12-1 09:58 發表
Allan hing ~  I carry 4 gels for a full marathon and 1 gel for a half marathon.  Usually take one every 75 to 90 minutes.  Most of the time I still have one left at the finsih line.  I like buying the ones with lower sugar content (eg. 4g instead of 8g)....

少d糖係咪少d加路里,少左能量囉?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-12-1 11:09 發表
SORRY我沒講清楚, 我指的長課係30K.教練不建議長課吃POWER GEL,佢都認為身體有養料.
但比賽時,當然教練會叫我們業餘級跑手吃POWER GEL la.

我今次帶了3包但只吃了2包POWER GEL(18K, 28K),覺得已足夠(可能唔係盡力跑的原因)
前一次跑,唔係好識野,吃了成5包 (15K,20K,25K,30K,35K),有D飽得滯的感覺

乜會飽既咩?
小弟試過食朱古力就有消化唔切既感覺。
果次食五包係咪好力d?