香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chengtszhang
打印 上一主題 下一主題

一星期跑80K 好難..

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

[quote]原帖由 oscar 於 2009-5-12 10:21 發表
    乜大家又講到離哂題呀﹖ghu" />" />" />" />" />" />" />" />jg
    其實講返一星期八十公里,又真係幾難架,特別有兒有女,你又有責任心重,要陪佢地,又夜收工,早唔到起身。咁樣一星期八十真係幾難架,特別係我地

好同意你所講, 我都係有老婆同兩個仔女的人, 又要每晚跟我小朋友的功課. 好彩我太太都體諒我, 加上我都係早上五六點起身去跑, 盡量會影響到家庭生活(好在同太太講好星期三晚練跟教練練interval), 所以而家一星期都係70多Km, 每次在跑全馬前兩三個月會先至會加到90km左右. 其實有時都練得好辛苦, 不過覺得成績不斷進步中, 加上又不想走番我玩長跑之前的舊路(肥仔一名, 個人做野又唔積極, 又多病痛), 都會堅持落去.  

其實我都好有興趣知道, 而家香港果D經常得奬或者前列份子, 或者全馬sub-3的跑手, 係唔係絕大多數是單身, 或者未結婚呢? 因為我識到幾個全馬前列的跑手, 加上我睇過不少期數的hk runner雜誌, 介紹過一D出名的跑手, 不約而同都係單身的! 其實, 香港有無一D經常前列或者得奬(特別係全馬)的跑手, 係有老婆同有兒女既呢? (我所指係兒女係比較細個, 仲需要跟功課同照顧, 如果仔女都讀緊大學或者出左黎做野, 跟本唔需要你操心的話, 都不在計算之列!)

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-13 22:56 發表

我相信你知邊個係頼學恩....
    佢結左婚亦有兒女....(要照顧o個種)

其實當初三年前, 如果唔係身體出左"肥人病", 加上醫生的勸告, 我都無想過會加入長跑的行列. 因為我係一個懶動的人(逢假期都睡到好晚). 但當玩玩下, 玩都身體無晒毛病(甚麼大肚腩, 脂肪肝, 膽固醇高), 成績又穩步上升中(今年10K都應該穿40分, 全馬有希望接近甚至穿3小時), 但身邊有不少玩長跑的朋友, 玩長跑的年資, 體質都差不多, 雖時投入的時間, 練習的里數會可能多我少少(生一星期最少都70k以上, 如果渣馬前會多過90k, 但佢地平日最少都80k, 大賽前會加到100k以上),  但佢地進步程度或成績, 都好明顯, 例如有個10k最初玩成51分, 而家已經可以去到37分, 全馬差5分鐘已經可以sub-3, 就算連女跑手都是這樣, 有一位女性跑友甚至去到一參賽就有必有奬的程度. 甚至有一段時期佢成績對我有點兒威脅(雖然男女仔無得比較, 但請原諒我始終有少少大男人心態, 唔想輸俾女仔), 後來我同佢地傾計間, 知道佢地都係單身的, 即是話無家庭負擔, 可以投入比較多時間去訓練,  跟著我見到有網友起了這條題目, 想回應一下, 雖然有網友提出如蔡達明, 賴學恩等, 但佢地都係頂尖的選手, 如果真係要代表香港比賽時, 都可以同公司, 甚至太太妥協到. 但我地厘D平日都要番工, 又要照顧家庭的, 都安排時間操練都好辛苦, 所以都好有興趣知道, 係唔係成績好果班都是單身比較多, 希望大家唔好介意我有咁既想法.