香港長跑網  - 長跑長友

樓主: rockiec
打印 上一主題 下一主題

亞洲格蘭披治田徑賽--公開免費入場

升級   100%

該用戶從未簽到

亞洲格蘭披治田徑賽將於 5月30日(星期六)下午1時45分至下午6時正, 首次於香港舉辦, 賽事將於香港新近落成的將軍澳運動進行... 多位亞洲星級運動員將齊集香港, 賽事將公開免費入場, 座位有限、先到先得、額滿即止

詳情可參閱:
http://www.asianathletics.org/AGP09/hongkong-schedule.htm

http://www.hkaaa.com/hkaaa/event ... GP_PressRelease.pdf
+1 0
上一篇︰WAVE SPACER GL2好快蝕 ??下一篇︰大家好呀~元朗新手報到

升級   100%

該用戶從未簽到

田賽有跳遠、三級跳、擲鐵餅、推鉛球、跳高、標槍
徑賽只係有100、400、800、100及110欄、3000(唔知係咪障礙賽?)同埋4x100、4x400接力, 分男、女子組。

因為有亞洲21個國家選手參加, 水準甚高, 真係值得捧場, 替香港隊打打氣

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-5-26 09:28 發表 放心,唔使排隊…

係咪無人會去睇? 呢個係國際賽, 又係免費, 得 3500 個位咋!

原帖由 miller 於 2009-5-26 09:29 發表 只係3,000m,由於呢場係特別項目,平時係好少機會有正式3,000m賽事,大家有機會睇到8:15內o既3,000m喇!

啱啱計咗數...

3000m 8:15
1000m 2:45
100m 16.5

我依家全速跑100都要15秒幾, 咁佢地跑3k即係我地100??

當係短跑?? 真係要開下眼界...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-26 22:19 發表 但佢地以呢個速度跑又跑得好輕鬆喎~

x2

唔通長跑真係肯尼亞人(或者係黑人)的天下?

我地亞洲人死練爛練、又高原訓練、又蟲草又蜂皇漿...
都唔及人地赤腳通山跑咁有效?

升級   100%

該用戶從未簽到

有無 ching/ctse 會去新運動場睇

"亞洲格蘭披治田徑賽"

今日下午1時45分開始, 賽事將公開免費入場, 座位有限、先到先得、額滿即止

升級   100%

該用戶從未簽到

啱啱睇完比賽, 但參觀人數就... 估計都有千幾二千人, 坐唔滿!
亦唔覺有跑手响度睇, 反而見到同組ge 日籍跑手响度捧場!

天氣又好, 因場地設計原因, 看西向東, 完全曬唔到,
同灣仔場一樣...

場地好靚, 若果香港真係要攪好東亞運, 相信主場短期內唔會公眾開放,
否則場地咁新穎ge 設施隨時報銷、損耗!

選手水準頗高, 香港响短跑成績唔錯, 攞到第二、第三, 4x400 都攞到第三...
正如米拿 ching 所講, 3000米唔駛 8:15, 一啲都無錯!, 冠軍仲係 8:07!
冠、亞、季都係印度包辦! 真係好似短咁, 平均 1:04 一個圈, 
平均100真係15秒幾! 香港代表陳家豪, 雖然包尾, 但時間唔駛 8:4x, 
1k 時間都唔駛3分鐘, 算係有交代!

4x100 香港派出兩隊參加, 包辦第4、第5! 都唔錯, 
但點解香港隊會輸俾香港田徑隊? 唔知兩隊有咩嘢分別?

4x400 雖然只得四隊參加, 但實力懸殊, 各隊相差達80米! 
日本隊以 3:0x 奪冠! 實力超強! 但成場比賽, 日本只係參加 4x400,
連在場的日籍跑手都唔明點解... 

P.S. 竟然見到米拿 ching 响場地度做工作人員, 但一陣就唔見人...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-30 23:30 發表  
果場比賽我記得跑第一果位跑手第二圈打後ge 圈速...
分別約為(順序)
1'02"
1'03"
1'05"
1'06"
1'05" 

頭果 200米好似係 28.xx"度, 直頭係我地衝咁 200!

原來 ChARsoN ching 都有睇, 因為未見過面,
即使撞到都未必知!

我坐咗响田總席前排, 差唔多賽道80米度!