香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 saikui 於 2011-2-16 18:34 發表
小弟新人一名,剛完成了兩次陸上兩項,成績麻麻(中年組別排尾) ...但真係好好好過癮!
因未能發新帖,所以續這帖。
小弟踩緊CAAD9-4全車,未換過組件。現想換粗一點(但實力及財力所限,不想揀太粗)的Whee ...

睇得呢隻鈴, 財力都唔少啦
Zipp 202係純上山鈴, 平路無慣性, 起碼都303啦! 性能好好
至於C35就少d人玩, 比唔到意見

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 saikui 於 2011-2-17 17:07 發表
多謝師兄提醒,單車哩家嘢都幾「毒」,行親單車舖都出事!
我都想跟人練下,不過比賽都包尾...怕跟唔上。

我地一大班人, 有唔同程度, 有男有女, 應該無問題既!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 leslie88 於 2011-2-23 20:05 發表
各位師兄我想問下如果對比三鐵3料既質數,
02 creation ,2xu定orca最好最襟thz

唔同牌子有唔同型號好難比較
但係貴唔代表耐用, 因為貴既型號一般會"線"水d, 透氣d
2XU係好大既三鐵衣服牌子, O2 cutting較收身用料非常透氣
最緊要有得試!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 hei 於 2011-3-1 17:39 發表
買左merckx lxm車架....
但再想偷輕
because i am using the x-mission rubbish seat and handlebars and 龍頭
any suggestion for those things?
價錢1般便可
thx

其實x-mission d 野唔算好重, 不過外觀就弱d
要真係好輕既樣樣千幾兩千, 你咁後生, 操多d先獎勵下自己都未遲啦
一般的話Ritchey WCS都幾好, 唔係超輕, 不過不少Pro bike都會用佢

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-3-9 12:15 發表

要成set換真係要諗過先。。。。。。
唔該晒cf兄

你覺得50唔夠用? 你個尾牙係咪11T?
我都係用50, 好要用盡, 自問唔需要再多d, 可能我係踩轉數掛?!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-3-9 21:03 發表
因我睇開本雜誌介紹用53/36黎練上斜發揮會更好,所以先想問下可唔可以齋換餅試,平平地試下都好
不過要成set換就冇謂喇,太貴試唔過
如果平路的話50+10 speed 我真係冇機會用得盡" />" />

你踩新娘潭會唔會轉前細餠?
如果可以的話全程用大餅都已經幾練到野
再唔係用番對雞鈴操囉

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2011-3-10 08:07 發表

53/39上斜練習就幾好,但係比賽就幾重腳下,所以我應該會換CT盤裝落個新架度,
反正我用53/39都用唔盡,咁就無謂咁辛苦喇!

我部TT都係用CT餅, 開頭都有諗過咁樣好似唔係幾似樣
權衡自己力量之下覺得無選錯
換Red啦, 又平又輕

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2011-3-10 09:31 發表

我有興趣," />" /> how much呢?

$2480(without BB)

平DA好多, 重輕d

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-3-10 09:30 發表

正常係吾會50拖25(大餅拖細) 聽梁叔講好傷鍊
跳鍊甘嚴重...去groupset 牌子個site download 個installation gudie 照做一次, 包順番哂. 我之前部caad9都係自己攪一次就波波都冇touch, 又冇跳.

比賽既野吾緊要w ...

其實又有幾傷鍊? 頂級鍊先係4百幾
踩佢1萬幾千KM, 先打柴, 又有咩所謂?
我踩左幾年先換過一次咋

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-3-10 10:14 發表
唔係跳鏈咁嚴重~
我未試過用細餅踩,只係感覺上踩果時大餅轉細餅後,轉飛數要上上落落好幾格,踩起上黎唔係好順咁
下次操時試下用細餅ga感覺先,可能又唔係想像中咁

可能腳力未夠,搖車技術未精,好快就爆心跳.
如果 ...

你踩車唔算耐, 進度算幾好啦, 唔使係器才上想太多, 可先專注訓練
加油!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2011-3-10 16:47 發表

frankie兄無講錯。我有少少補充,大餅配大飛時,因角度關係,傳送動力較多用於鏈條磨擦上,影響效率。
較佳方法係用細餅配中飛或小飛

呢個係一個有趣既討論
因為角度關係, 最少損耗最有效率既既尾牙可能只有三幾個
一偏離果幾個波, 條鏈已經開始twist, 頭尾牙開始磨
但有如新娘潭上落既路段, 並不是連續不斷地上, 預備上坡既時候我地會加速
然後一個一個波地減落去, 去到咁上下我地應該撥前波定後波
取非真係無力到非轉不可, 我只會撥後面
原因係上坡時間唔會長, 到零件既損耗有限
而且一落大餅, 必然會失速, 而且會被海放, 重有甩鏈機會
當然如果上大霧山的話, 一早已經用左前細餅了

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2011-3-10 19:50 發表
不能同意更多!  如果我買speed concept—定買埋個chain stay sensor, 歸—好多

上次果架7.5就係裝左, perfect到震!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

fix bug......next page...

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2011-3-11 14:08 發表
唔知7.5加齊表同box,要幾多銀兩呢?

Speed concept 7.5 $29800
Speed Concept Draft Box $420
Speed Concept Speed Box $298
Bontrager Node 1 Digital 2.4G $698

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2011-3-20 09:48 發表
入手trek 7.X 好?還是queen K 好呢?

Kueen-K係Kuota廠既頂級, 前後break都收係後面
車架都已經貴過7.5, 似乎Trek 7.X更抵
有機會出黎比個實物你睇, 逐part詳細分析

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-3-21 00:21 發表
Kueen應該同 sc 9.x 比
吾知bmc 出左邊咖飛機呢?
鐵人tt車條龍 月拉月長, tri ttt 距離不遠. 6月香港有場 itt, 真係好想去過下癮

六月果場唔知係邊度賽呢?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-4-1 12:14 發表
有冇人知元朗sram代理係咪有 louis garneau tt helmet賣?http://www.louisgarneau.com/ca-en/product/68063/1405956/Accessories/VORTTICE_HELMET

元朗無得買(會唔會令你更加想買 )

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-4-1 13:24 發表
見佢係LG代理, 又冇
上網買連shipping 要250us

Specialized果頂要$2980, 咁樣唔知你會唔會舒服少少

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-4-1 14:03 發表
邊頂? 好長果頂?

好似係得一款

升級   52.3%

該用戶從未簽到

又好似無咩特別技巧, 真係試多幾次就ok
比賽時落車果下, 對腳攰攰地, 重要再加倍小心, t2係炒車黑點之一