香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   10.53%

該用戶從未簽到

唔該晒兩位師兄先
如果carbon架...又有乜推介?
10k-13k左右

升級   78%

該用戶從未簽到

淨 carbon 架可找Specialized,cervelo,bianchi 929(可問Gforce比D竟見),但13k budget 爭小小
如全車Giant TCR http://www.hkbicycle.com.hk/index.php?lang=chin&pg=product&number=GIA09BIRD-TCR-ADV-3
BMC streetfire arroung 10-10.5k http://www.bullbike.net/forum/viewthread.php?tid=3464&highlight=BMC or giant tcr 11k http://www.hkbicycle.com.hk/index.php?lang=chin&pg=product&number=GIA09BIRDTCRALTM
if choice cannodale caad 9  請找大埔登X者 8-9k

升級   10.53%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-19 01:35 發表

淨 carbon 架可找Specialized,cervelo,bianchi 929(可問Gforce比D竟見),但13k budget 爭小小
如全車Giant TCR http://www.hkbicycle.com.hk/index.php?lang=chin&pg=product&number=GIA09BIRD-TCR-ADV-3
BMC str ...

好詳細~唔該晒師兄~~之前去"長氣"睇過MONOQ....都幾鐘意...但有點overbudget...睇黎要儲多少少彈藥先

升級   52.3%

該用戶從未簽到

10k-13k是車架價格吧
我踩緊全白928 B4P, 上山同平路都唔錯, sprinter就一般, 偏向舒適合長途, 價錢係你個budget之內
MONOQ比較硬, 再貴d
Cannodale Six或synapse應該都係budget之內
聽聞Merida nano carbon架表現亦非常之好, 而且好抵, 約8k已可造到, 只是品牌形象唔夠高檔而已

升級   21.55%

該用戶從未簽到

買成車有冇水壺架同cheap 腳踏送呢? 今晚攞車....見人買全車都有d野送

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-20 10:30 發表
買成車有冇水壺架同cheap 腳踏送呢? 今晚攞車....見人買全車都有d野送

咁要睇你牙力咯!

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原本良哥叫我買水壺架同樽. 水壼架吾arm色冇買, 買左一大一細c記水壺. 問左老細一問送左, 叫佢送架就拒絕我. 買左giro ionos tim. email 物都冇, 有既就貴3成. walkin 就物都有重平左好多.
全單9折, 即係冇折, 因為所有野都9折summer sale. 問重有冇9折. 話冇. 已後有c記野買都係去大埔好.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-20 23:10 發表
原本良哥叫我買水壺架同樽. 水壼架吾arm色冇買, 買左一大一細c記水壺. 問左老細一問送左, 叫佢送架就拒絕我. 買左giro ionos tim. email 物都冇, 有既就貴3成. walkin 就物都有重平左好多.
全單9折, 即係冇折, 因為 ...

聽日踩青公? 記得出個試車報告。
算0拉,9 折 基本上 5 問都有架0拉
今次當上左一課,不過尼課貴左 d 0者

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-21 22:42 發表

人家玩member 制,要member 先有拆,重係9拆咁大把
買貴左算了吧,新手必经阶段,得9拆玩開車的都知平定貴。

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-21 22:42 發表

原本有105 lock踏今晚可以出車, 但屋企樓下間野話冇, 只有ultegra.
話今日有(我walk-in)....之後打電話叫我去鋪落訂.
真係有d....... $500 貨仔都要落訂, 6月開鋪連一個生客都信吾過, 重要為$500 貨仔落訂, 咁點由生做到熟呢.
我冇去落訂, 話今日一定要既.
買物都好似有阻礙
車 頭盔 腳踏 天地柱
最正常都係對鞋

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-22 01:37 發表

人家玩member 制,要member 先有拆,重係9拆咁大把
買貴左算了吧,新手必经阶段,得9拆玩開車的都知平定貴。

佢話會員, 單車會, 三鐵會一樣9折. 唉.
咁間鋪全店已9折, 問多聲三鐵會有冇再多9折, 好似當我仇人咁.
反而太子黃金寶服務幾好, email 價同上門價一樣, 口講3鐵85折. 口吻差, 但真係有問必答.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 09:35 發表

原本有105 lock踏今晚可以出車, 但屋企樓下間野話冇, 只有ultegra.
話今日有(我walk-in)....之後打電話叫我去鋪落訂.
真係有d....... $500 貨仔都要落訂, 6月開鋪連一個生客都信吾過, 重要為$500 貨仔落訂, 咁 ...

天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,增益其所不能。

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 09:41 發表

佢話會員, 單車會, 三鐵會一樣9折. 唉.
咁間鋪全店已9折, 問多聲三鐵會有冇再多9折, 好似當我仇人咁.
反而太子黃金寶服務幾好, email 價同上門價一樣, 口講3鐵85折. 口吻差, 但真係有問必答.

我都覺得買單車好受氣, 係大埔o果間有老板娘係到就買得好開心

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:20 發表

我都覺得買單車好受氣, 係大埔o果間有老板娘係到就買得好開心

係呀, 上次打電話去搵頭盔都好聲好氣
之後可態去買cannondale Synapse Féminine 7, 吾再去長沙灣

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 09:35 發表

真係有d....... $500 貨仔都要落訂, 6月開鋪連一個生客都信吾過, 重要為$500 貨仔落訂, 咁 ...

105踏呢d咁common既野都要落訂, 鋪頭又真係太過保守

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:20 發表

單車行頭比較窄 , 而且好多都係好有性格 ,
好多時都係受氣多....如果有相熟 , 多數幫親開,
都繼續幫親

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-7-22 13:08 發表

105踏呢d咁common既野都要落訂, 鋪頭又真係太過保守

咪係 , 咁 hot 既 item 都驚去唔到貨
o個老細買 d 乜貨架?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 13:49 發表

咪係 , 咁 hot 既 item 都驚去唔到貨
o個老細買 d 乜貨架?

就係腍住屋企樓下, 間鋪之前係太子 我估都專業, 腍住長期幫襯以後可以熟d, 如果吾係琴日去左細運買.
今晚再去, 之後青公, 希望好天. 用波鞋踩lock踏.
用波鞋踩lock踏有物野要注意呢咁多位師兄?
落雨有什麼要留意呢?
第一次踩交通繁忙路線, 希望吾好炒, 如果吾係好易有陰影

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 14:24 發表

就係腍住屋企樓下, 間鋪之前係太子 我估都專業, 腍住長期幫襯以後可以熟d, 如果吾係琴日去左細運買.
今晚再去, 之後青公, 希望好天. 用波鞋踩lock踏.
用波鞋踩lock踏有物野要注意呢咁多位師兄?
落雨有什麼要留意 ...

frank, 我估等埋對鞋先出車安全 d , 事關如用普通鞋踩 lock 踏,
你知啦 lock 踏本身己经比普通面積少 , 同比較光滑 , 好容易線腳
假如真係要踩換對雞踏會比較灾好 d, 起馬有牙找緊跑鞋底

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我有sidi t2 ga la, 不過驚吾慣, 所以想用波鞋玩一轉先, 熟下駕車先, 回程時用對sidi 踩返.
通常距離 坑洰大約幾多為之正常呢?