香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tstcktt
打印 上一主題 下一主題

打Golf朋友揮手區

升級   58%

該用戶從未簽到

各位波友好!
乜厘到咁少golf友?
我打左超過十年,近半年開始少打左,成兩年無去過driving range。
跑完東京要認真再次開始番!
不過,而家d driving range 買少見少。
都唔知去邊到練!

升級   58%

該用戶從未簽到

ching 每次打幾耐 driving range?
同時有幾密?
左腳喺食力腳,down swing 嘅時候,如果你上半身太多movement, 可能會影響而腳痛。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-3-30 11:54 發表

一星期起碼一次打兩小時,如閒日有時間就打多次。你建議的方法等我了解下先。
thanks

其實我意思係....一星期一兩次唔係好多即,我諗bmc兄係玩三項,應該有咁上下power,
而你剛打三個月波,好可能會用多左手力同上身力,當upper body 太大power,你左腳有可能handle唔到。
建議用住half swing 睇下有無再痛,再痛就未必關個swing事。有機會大家driving range研究下。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-3-31 00:43 發表

多謝ching提議,
而我覺得自己上身不夠柔軟,左手很多時曲了,轉腰及上身不夠多,强行轉多D,經常連波也打不中

打golf嘅心魔時常諗要打得遠,周不時用多左手力,用多左手又會影響全個swing。
其實swing係畫圈,driver長d就畫大圈,就打遠d,短iron短d,圈細d,打短d。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-3-31 13:37 發表
打波唔系用上身、腰和hip轉動為主,再加上手?用手力擊球沒有用上身、腰和hip轉動擊球擊得那樣遠和穩定。

Mike兄,
放假會唔會去打波?我會去打兩天均安,返黎五號同你地跑。