香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手請教買美記跑鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

新手白痴一問

運動場係邊度有唔駛錢既運動場練?

升級   0%

該用戶從未簽到

我係西環個海度自己跑咋. 果頭都有d人跑架

你呢? Turalyon ching

而家想買對跑鞋黎跑

試過着去街波鞋同着涼鞋跑添,着涼鞋跑係會有少少痛,所以知道唔慳得啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-6-29 21:32 發表
我跑開南區, 多數由鴨脷洲至淺水灣...

聽你講想知邊到有運動場,係唔係想計個哩數, 知道跑咗幾多
如果係, 呢條link 幫到你
http://42.195km.net/e/jogsim/

econecon ching, 功欲善其事, 必先利其 ...

有邊對鞋較適合我呢,ching
我男,168cm,135磅約

唔該 ching

Nike free岩唔岩呢? 如果係美記,有咩好介紹? 我係初學者,唔該ching

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-6-29 21:32 發表
我跑開南區, 多數由鴨脷洲至淺水灣...

聽你講想知邊到有運動場,係唔係想計個哩數, 知道跑咗幾多
如果係, 呢條link 幫到你
http://42.195km.net/e/jogsim/

econecon ching, 功欲善其事, 必先利其 ...

ching,個網好正呀,計到哩數呀

同時想問係街度跑同係跑道上係咪好唔同? 我主要想練氣

最後想問香港有冇免費跑場? 我真係問緊白痴問題, sorry thx ching

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-7-1 00:51 發表
多謝各位的意見!

著左aero 8跑左2次, 真係覺得好細好逼, 仲有少少頂腳趾. 擦返乾淨對鞋拎返去換, 佢地淨係打開個盒望下就換俾我.

試左大半碼的aero 8 & idaten 4, 結果係aero 8都覺得係比較逼, 尤其係前掌最闊 ...

ctse, 我岩岩新手,有野想請教你呀
想問tick牌係咪唔多好? 你着過因為,諗住可能買對free 5.0或者mizuno rider 系列

師姐覺得點? 仲有你地跑運動場駛唔駛錢架? 我唔知港島邊度有跑度跑, thx ctse

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-7-2 01:55 發表
如果只係用黎平時當做多些運步跑下步,基本上邊款鞋都唔太重要, 最緊要你著得舒服同夠保護, 唔好買錯racing鞋就OK.
我對剔牌著左3年, 價錢仲貴過我而家對美記idaten 4, 兩者比較美記優勝好多. 你可以去鞋鋪問下, 有些 ...

唔該ctse呀

我諗我都係買美記,不過邊款就要再問下d sales

我見好多人用rider 12, wave musha果d 所以問呀

唔該晒ctse

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-7-2 12:56 發表
rider 12保護性強些, 岩長跑練習用.
wave musha, 用黎racing/速度訓練

咁我岩着rider 12喎 明日去d舖頭睇下先
唔該ctse

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-7-2 16:38 發表
Hi Ctse

運動場:
黃竹坑運動場 :開放俾公眾
灣仔運動場:唔會開放俾公眾,要有田總証.(可加入跑會,申請田總証)
跑馬地馬場 : 有跑道 (石屎路,馬場一周),沒跑馬日子開放俾公眾
銅鑼灣維園 : 中央圖書館隔離, 開放 ...

原來ching住我附近喎. 我主要係跑堅尼地城碼頭果邊. 我都見到唔少人係度跑

我地呢頭最衰係冇運動場

pptang ctse係西環住?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-7-3 14:17 發表

Ctse, 有運動場固定係好.
我練速度先去運動場....一般長跑跑街已經足夠 (少車,少燈,少人D路).

haha . 我係男黎架, ching

我主要係想練耐力, 而家跑3.5km就頂唔順咁濟, 我諗我可以捱到5km既最多

目標係下年10k賽. 好似少少大貪

而家睇緊邊對鞋好. Wave Rider 12似乎係最多人既介紹 , Ching着邊對鞋架? 唔該

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-7 14:03 發表

CTSE... 唔好意思丫... 我有少少野想講.....
其實我覺得你有點自私....
如果你對 idaten 其實之前俾人著過跑0左兩次你會點 ?!
個人而言.. 接受唔到人地跑過既鞋....
個個都係咁.. 鞋店就不用賣鞋了....

下 ...

其實Aero 8係training鞋, Idaten係racing鞋, 應該好唔同喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-7 15:20 發表

雖然係同一個牌子.. 但鞋型有可能會唔同
樓主身體輕..買 racing 鞋來跑沒有問題... 我自己都習慣著薄底鞋練習
但賽鞋同埋練習鞋會分開

樓主在試 aero 8 的時候已經知道鞋型唔0岩佢腳型.. 但都照買照用去跑..
...

你都講得岩,我而家都應該會買對Aero 8,因為幾岩腳型
反而我試過Rider 12就唔夾, 我如果夾硬買Rider 12反而唔舒服

大部份人都覺得Rider 12係最好,但係就因人而異啦,人人唔同,試真再去買就最好