香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: mc
打印 上一主題 下一主題

mc 跑步日誌

升級   20.65%

該用戶從未簽到

smchan兄,連續兩天都跑Tempo可能有點過激,會考慮分散一點嗎?
太頻繁的speedwork(interval/tempo)的後遺症可能就是容易生病,請務必小心。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-11-15 15:19 發表
13/11/2009 (Fri)

星期二拉親之後休息左兩日
今日去左運動場試下好返未
跑左3k, 不過好似仲有d扯住
再抖一日就力拼10k

15/11/2009 (Sun)

HK 10k challenge @ 天水圍
早左一個鐘到比賽場地
即刻係咁拉 ...

smchan兄,時間不錯,像你說的,如果前面放慢一點,相信整體成績會更好,很快就sub42/41啦。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-11-17 14:53 發表

其實如果你唔係橫格膜痛已經 PB 咗啦!
下次賽前做多一陣熱身,包括加速跑應無咁易會痛架啦!

熱身是很重要的.比賽越短,熱身需要越多.其實,熱身不是拉筋.正確的做法,是先熱身,再拉筋.
10k不算很短,所以熱身不需要像5k以下的比賽這麽多,不過慢跑2-4k來熱身也是需要的.可以跑個1k,拉筋,再跑多1到3k.
然後,起跑前10分鐘再做5-10 100m strides.這樣橫隔膜應該不會再痛.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-11-18 20:33 發表

下次會做多些慢jog 熱身
但香港的比賽起點通常都是很窄的
要早15 - 20分鐘到起點霸前一點的位置
不然會很塞車...
所以起步前15分鐘都做唔到熱身...

在我這裡,人比較禮讓,所以我常常很晚才上綫,都可以往前一直穿,而且他們比較大塊,我個子小,有一丁點的空間我就可以穿過去了。
不過,有一個比賽叫做Bay to Breakers,有好幾萬人跑,非常塞車。不過大會有分seeded或sub-seeded,我剛老了一點,也快了一點,可以到達我年齡的sub-seeded綫,下次不用跟人擠了!
如果是這樣,就可以把strides提前一點做完,然後在綫上等是間中輕輕動一動,跳一兩下,以保持一下心跳在高一點。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-11-29 17:08 發表
29/10/2009 (Sun)

聯合國兒童基金會慈善跑2009 (半馬)

早左20分鐘去排隊
因為有21k, 所以無專登迫前d
琴晚上裝check 過自己既10k 時間大約要1:33 完成
不過之前個week 差唔多無跑過
淨係星期四 jog 左 5k
...

恭喜 smchan 兄PB