香港長跑網  - 長跑長友

樓主: B
打印 上一主題 下一主題

從腳軟軟恤髮

升級   20.65%

該用戶從未簽到

恭喜有很滿意的成績,到冬天不熱的時候,你一定可以大破記錄!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-7-28 00:18 發表

其實我曾經都好似你一樣,亂咁跑一通,自己未夠班就見人地快就跟住人跑,結果就出事。
的確跟左Wong sir學野之後,自己都改善左好多,特別是識得"忍",好似今晚跑第二組時,
以前的我一定會拍住你來跑,現在就 ...

恭喜威威兄練成忍功 在下也在苦練。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-8-7 18:14 發表
今次衝圈係第一次以 spacer 作為戰鞋來衝鋒陷陣, 感覺上比舊戰鞋 idaten 輕0左一截~
所以成績比以前有些少進步呀~
不過耐力方面始終係我0既弱項, 一定要練多 d 長課了...

06/08/0911'25"381'24"192'49"5721' ...

好快啊,厲害,厲害!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-8-10 17:24 發表

首先當然要 thank you 你0既指導先啦~
而我呢個 blog 一向都好 free 0架~ 隨便入黎唔使客氣喎~

我0既目標係 10k @ 40min 呀~
我呢幾個月真係越黎越少長課, 所以我0既耐力越來越差...
加埋聽到你及佐治兄0 ...

以小弟愚見,剛開始有系統訓練的時候,每週縂里數,比長課和Tempo Run更重要.像Mike兄在用的Pfitz計劃,都有幾星期的Base Building.其實,這階段可以更長.跑的速度是在Aerobic range,BeeFing 哥可以把最近覺得跑得最好的比賽成績,用http://www.mcmillanrunning.com/cgi-bin/calculations.pl來算出應跑多快.Aerobic run range可以用Easy Run pace.

到每週里數開始足夠時(70-100k),可以到下一個階段,加入Tempo Run.也是可以用上述的calculator來算Tempo pace是多少.

其實,只要看一看Advanced Marathoning大概就知道了!我很多的跑步知識也是從那裏學來的.  Jack Daniels的系統有點不一樣.他的對象是很快的跑手(全馬五分多到六分一mile)或是很有天份的小孩跑手.但裏面的理論也是很有用.在下雖然沒這麽快,但也開始用一些他的概念.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-8-10 13:46 發表
BeeFing ching,
I read your blog and message left for George's. From your blog, I know that you like and enjoy yours "沖圈". I am not sure what is your target in competition, either 5K, 10k 1/2 M or F ...

Mike ching, your coach is pretty fast in the Half Marathon.  1:18 can be top 80 in a pretty popular mid-sized half marathon in my region with 9k+ runners last year.  I am running this Half Marathon race this Oct but will be shooting for around 1:30 only.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-8-11 10:00 發表
George,
Yes, my coach Lee Ka Lun who is an elite runner in Hong Kong, his age is 50+ now. He is a nice man.

I think I have seen a short TV program (Marathon Long Love) about him and his wife.  Both he and his wife certainly look very nice.  Coach Lee can definitely be among the very fast 50+ runners here too.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 B 於 2009-8-17 16:02 發表
首次以 spacer 參加比賽, 果然有幫助, 呢場比賽順利 pb 到~
晶片時間為 42'21" 比舊 pb 快0左 30"~

不過呢場比賽都幾難跑0下, 首先氣溫近 30 度, 又無乜風喎~
拎號碼布 + 寄存行李方面安排得麻麻, 令到無乜時間 ...

恭喜PB!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 B 於 2009-9-3 11:28 發表
呢團高手如雲, 一開始個個都已經踩到三波高速行車~
死跟之下都跟到0下.  
點知到深井左右, 個個熱完身更加開到五, 六波,
我即時被遠遠拋離~ 之後全程都獨自跑~
當晚仲要係 7 月 14.... 你都咪話唔驚~
好彩最後 ...

練習跑20k 1:42是很不錯的時間

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 B 於 2009-9-8 12:31 發表

班樂華師兄仲癲啦~ 跑又跑得快過我~
最離普係, 跟住第二日又衝圈, 仲要衝得超超快加衝足晒~
我就衝得幾組就無力了~

不過,話時話,衝圈如果用快過3公里比賽速度的話,就會有礙進步。3-5公里比賽速度是最好的。