香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

今日係「驚蟄」喎

關閉 [複製鏈接]

升級   24.74%

該用戶從未簽到

美化鵝頸橋 吸引遊客「打小人」
下週三是驚蟄,不少市民都會到灣仔鵝頸橋「打小人」。灣仔區議會昨日通過,撥款600萬元美化鵝頸橋(),擬在橋底20多條橋柱配上驚蟄的24節氣,以反映民間傳統習俗,藉以吸引遊客。
區議會地區工程及設施管理委員會委員李繼雄表示,通過的美化構思是以「打小人」的民間習俗,與驚蟄所屬的24節氣為主題來裝飾鵝頸橋橋底,並會加裝照明系統、鋪設地磚及栽種植物等,期望吸引更多在銅鑼灣購物的遊客到訪。
李說,區會已通過撥款600萬元作為美化工程開支,稍後會就工程招標,並希望能有一些藝術家能在美化工程上可義務給予意見。
有「打小人」的攤檔對建議表示歡迎,附近的香燭店亦期望美化後能帶旺生意。李繼雄又說,雖然有部分市民指「打小人」時的煙火影響市容,但「打小人」的攤檔只有23檔,稍後會與他們商討安排。 (都市-20080228
星期四)

鵝頸橋底600萬大變身
「打你個小人眼,等你日日被人斬;打你個小人頸,等你爛嘴兼性病。」向來是「打小人」集中地的灣仔鵝頸橋橋底將會大變身,灣仔區議會昨日通過撥款600萬元在該處實施美化工程,闢設打小人專區及介紹中國二十四節氣的鋁板裝置,將鵝頸橋打造成地道文化景點。
下周三是「驚蟄」,一班以婆婆為主的「職業打手」,都會雲集俗稱鵝頸橋的堅拿道天橋底替客人打小人。這項本港地道文化多年來聞名中外,但該處環境狹窄,衞生條件惡劣,灣仔區議會決定實施美化工程,將鵝頸橋變為旅遊景點。區議員李繼雄表示,工程將拆卸現時位於橋底的休憩處、重組巴士站、增加行人使用空間,又會重鋪行人路,加強綠化和照明系統,最大特色是設置鋁板介紹包括驚蟄在內的二十四節氣,以凸顯鵝頸橋的傳統特色。(蘋果-20080228
星期四)
如果各位c hing、c 姐覺得過去一年唔係幾暢順,努力o左,但成績仍欠理想 ,今日不妨到鵝頸橋走一轉 ,搵人代打都得o既喎…
+1 0
上一篇︰工聯會業餘進修中心4月份有跑步運動訓練課程下一篇︰東涌跑步路線1: 東涌赤鱲角緩跑徑

升級   24.74%

該用戶從未簽到

如果小朋友變成咁,真係唔識教,可能要搵社工幫幫  

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 謝二保 於 2008-3-6 13:09 發表

C hing:我只係想盡量做好呢份工  ,而且陪佢玩,我都樂在其中
    為人父母,個個都係為o左D仔女,C hing 和 CK 都係一個好爸爸,好「錫」仔仔  

你的處事方理,比很多父母做得更好。

升級   0%

擦汗

原帖由 michaelyw 於 2008-3-6 09:53 發表

same here .... for religious reason, I would choose 祈禱 to solve the problem...

Actually no such funny custom in Melbourne
    In contrast, it is autumn there and insects are going to gh ...

I would choose to pray rather than to "beat to little man" too

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-3-6 12:38 發表

C 姐如此用心教導兒子,小弟佩服佩服。貴子能有一個如此好的媽媽,他真

C hing:我只係想盡量做好呢份工  ,而且陪佢玩,我都樂在其中
    為人父母,個個都係為o左D仔女,C hing 和 CK 都係一個好爸爸,好「錫」仔仔

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

c hing:你當年o既情況,正好似小兒早幾年o既情況,佢唔係去機舖,而係去網吧,我要半夜搵佢番屋企 ,為o左想留佢o係屋企,於是換電腦,轉寬頻,佢將所有零用錢,甚至可能用埋午飯錢,用晒o黎買點數卡玩online game,時時玩到好夜,第二日返學無精神,果時真係好擔心 ,所有識o既道理都同佢講過 ,訂o左好多獎罰制度,但效果都唔大
    c hing所講:「…站在你兒子的立場想一想,這件事有什麼能吸引他,有什麼好處及壞處等,帶領他去分析做此事的後果…」
    呢D正正係依家好多兒童心理專家所講o既道理,當年我也曾嘗試走入小兒內心世界,睇佢鐘意o既漫畫,請佢傾得埋D同學仔返屋企,為o左想佢唔玩機 ,陪佢踩單車、學游水 ,去行山…但呢D效果都好短暫,依家佢放低o左呢D運動,反而我對行山上o左癮

近年…可能佢玩厭o左機,又或者佢大個o左DD,終於再無沉迷虛擬世界之中,不過依家間中都會玩o下單game,佢話係心癮…
    不過…依家唔擔心呢樣,又擔心佢第二樣
    正如CK所講:「…養兒100歲,長憂99…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-3-5 17:18 發表
    ching的建議非常好。
    小兒13歲,去年還間中會陪我打羽毛球或到九龍灣運動場跑步,通常佢同我一齊跑4至5個圈就坐低休息,然後等我跑到第15個圈,佢就出來再陪我慢跑幾個圈。不過現在時常約同學上網打機,無心跑步,甚 ...

讚成﹗ 可以學習各位點樣引導孩子做運動喎

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-3-5 13:45 發表
    我今年不順 ,我渣打有努力,但成績仍欠理想 。不過算吧,信仰原因 祈禱解決。

same here .... for religious reason, I would choose 祈禱 to solve the problem...

Actually no such funny custom in Melbourne
    In contrast, it is autumn there and insects are going to
    It is not "驚蟄" there but "亡蟄"

升級   17.89%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-3-5 20:31 發表

四哥,我終於明白你對腳點解少左隻鞋,梗係今晚拎左去鵝頸橋打小人啦!

o甘都俾你估到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

c hing唔好介意 ,只係講吓笑,唔係攞宗教o黎玩…

升級   92.85%

該用戶從未簽到

So funny!  You guys are cracking me up!!!  

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

擦汗

原帖由 謝二保 於 2008-3-5 15:16 發表

c hing:祈禱仲好啦,效果都係一樣o者  
    唔使走到咁遠,今晚鵝頸橋可能要排隊添呀 ,不如留番D時間同個仔仔跑o下步  

嗯...
    d 咁難聽ge說話少講/少聽為妙~
    當黑就賴人地....

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 何老四 於 2008-3-5 14:27 發表
    我都o黎趁o下熱鬧,洋蔥頭化身職業打手,又幾可愛喎,好! 等我今晚去鵝頸搵o下佢先得,CK你質疑阿蔥頭,使o吾使叫佢幫你打埋?

四哥,我終於明白你對腳點解少左隻鞋,梗係今晚拎左去鵝頸橋打小人啦!

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

ching的建議我也曾經試過,初時有所改善,但過了不久他似乎又忘記了。而且他比較容易受同學影響。另外,我還有一個大兒子,今年16歲,下個月會考了,他比較自動自覺,雖然也有上網打機,但功課方面不需太操心。總之為人父母真是甚艱難,所謂養兒一百歲,長憂九十九。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

ching的建議非常好。
    小兒13歲,去年還間中會陪我打羽毛球或到九龍灣運動場跑步,通常佢同我一齊跑4至5個圈就坐低休息,然後等我跑到第15個圈,佢就出來再陪我慢跑幾個圈。不過現在時常約同學上網打機,無心跑步,甚至連做功課都無心機,真係要請教各位c hing、c 姐有乜辦法啦。

升級   100%

該用戶從未簽到