香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

10 K賽

升級   73.33%

該用戶從未簽到

請問各位ching/ctse,
如果想參加10 K賽但要1小時20 分完成,
會唔會太過份,多唔多人會跑1小時20 分先過終點?
我想試o下玩
thx.
+1 0
上一篇︰渣打馬拉送0個塊十二生肖牛年獎牌仔, 係咪今年先開始送0架??下一篇︰溫網2009

升級   73.33%

該用戶從未簽到

多謝各位師兄師姊們的激勵和鼓勵,
剛吃完晚飯見到這麼多回覆真的很高興,
而且還有ching/ctse PM給小弟的國慶十K賽資訊,
謝謝 !
現在要履行自已的承諾
(最少2日跑一次)
跑完步先至慢慢睇

升級   73.33%

該用戶從未簽到

好多女仔都鐘意消防員
就正如好多男仔都鐘意........護士

升級   73.33%

該用戶從未簽到

想試o下國慶賽呀
256 ching 你會參加嗎 ?

升級   73.33%

該用戶從未簽到

多謝ching支持,
我從未參加過任何個人比賽.
團體o既就有,
通常都係包艇, 所以我叫coxswain.....

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-6 14:23 發表

這是你的最高要求?   有要求先有進步" />" /> ,點解唔set 高D
1.20 hor 10k" />" /> .如果你係中年男女,就好過份." />" />
因為我日日跑,都見到個老伯實力同我差唔多.佢起碼有50year以上

其實我巳經好左好多架喇,
可以跑咁長同咁耐.
以前跑3分鐘就會停.
今年五月跑番步,六月仲跑左過百km.
我好滿意.
foobar ching 你見到果位老伯可能已經跑左0幾年o既高手黎
我都想跑快D, 但係"力不從心" 你仲後生, 中年男人o既野... 你唔明架喇  

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-7-6 13:52 發表
唔會,通常d限定時間都好長,你呢個時間一定跑得曬

唔該onionufo ching.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-7-6 17:20 發表
每個人的體質/年齡都唔同.跑慢d唔係問題

跑步其中一個好處係一個人的運動,你唔使同人直接競爭,唔似打波,你屎d就會比人xyz式者累輸波

同意呀 Terry ching,
所以我揀跑步.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 gary1027 於 2009-7-6 18:02 發表

我.....我......大不了星期三揹住兩包去tko衝斜!!" />" />

係咪先 gary ching,
我都想見識o下........

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 喪Ken 於 2009-7-6 18:09 發表

講返正經嘢先...其實渣打 10k 賽 1小時20分過外的大把...
其他其事啲參賽者質數高少少...不過應該都有人多過1:20 的

即係好少 ?
唔該晒 Ken ching.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

foobar ching 果然低調,
攪到我心郁郁12/7想去城門賽,不過太遲喇我....

升級   73.33%

該用戶從未簽到

多謝runner_256, 駿駿駿, gary1027, Alex, 火仔, 速行, wadee, 亮哥等..咁多位 ching.
小弟set 1hr 20mins 完成10 K, 係因應本人6月份跑步記錄作出推測,
其實好似以上 chings 所講, 1 hrs 20 mins 都可以好好咁享受跑步, 唔太辛苦.
但係要參加比賽又唔同講法, 要訓得好, 早餐安排,
早餐後去toilet, 行李等等問題都比較麻煩, 所以未有參加過任何賽事.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

多謝 速行, GARY, 肥哥哥, WinggniW, finewong,
leefs & LMF ching/ctse 加油及講解賽事流程.

leefs ching,星期日"黃昏賽"要返工, 黎唔到,多謝邀請.

LMF ching, 多謝提供你寶貴o既參賽經驗及鼓勵.
時間方面,我係慢跑o既, 因為驚心臟負荷唔到,(心跳率好高)
可能要操多幾個月至可以快D.
好似亮哥咁, 剛剛跑步時都係慢慢黎.
而家仲去毅行者添.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

今日自制十K 跑左 1 hrs 09:37 mins. 10165 m.
535m 緩跑徑跑左19個圈.可能好熱, 全身盡濕, 所以好辛苦,
好彩全平路無停過, 同埋可以一個圈飲一啖水.
各位ching/ctse你地十K賽會唔會帶水壹跑?

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-9 20:25 發表

今天先發覺原來自己一直跑開的運動埸 , 可以說是專為長跑而設 , 因太熱太陽太猛,同快要比賽,只可短跑
今日真係好熱 跑5.10-5.50pm, 難度比 7.5/10 ,  如果唔係日日跑開,真係一早雷底

好彩我跑果條緩跑徑有少少陰頂, 如果唔係就真係雷底.

原帖由 foobar 於 2009-7-9 21:39 發表

大前日,跑左十K .行路行左成 六七K . 當天腳板底好痛.
第日起身 腳一D都沒肌肉痛窩 , 不過屁股和後腰就肌肉痛 超怪雞

我都試過行,反而腳板底痛,可能用力唔同.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 LMF 於 2009-7-9 21:24 發表

ching的目標時間完全達到,恭喜恭喜,相信信心自然提升不少
每個人的習慣都唔同,今日酷熱警告,水自然要飲多D,
當身體慢慢適應,又或耐力提升時,就唔需要飲得太頻,當然有人會刻意鍛鍊耐力,
就算口喝都 ...

原來今日酷熱警告, 無睇天氣報告添.
好少係咁猛太陽下跑步, 今日又有機會去到, 就跑一次.
o係第五個圈開始飲一啖仔,10k內飲左大約300ml水, 因為驚中暑.
所以我的大前提都係"安全"多謝LMF師兄提點

以我經驗,ching o甘快跑10K,身體可能會唔適應,第二日可能肌肉酸痛都唔定,要做多D伸展運動,
又或作短距離慢跑,身體復原會快D

之前我都跑過幾次over 10k, 第二日肌肉只有極少量酸痛
不過攰D, 多謝LMF師兄建議.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 gary1027 於 2009-7-9 23:47 發表
前排中午去左跑步....跑完先回公司食lunch....
家下怕左個太陽

gary ching中午去左跑步,
跑完仲有胃口食lunch?

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-10 02:19 發表

點解你會咁講 , 有D唔係好明?
跑完步當然肚餓ghjygu" />" />h

gary ching 講左, 天氣太熱, 跑完真係會無胃口架.

原帖由 foobar 於 2009-7-10 02:31 發表

haha, 你係邊到呀? 黎我到跑,唔洗帶水帶腰包之類野, 講起腲包,火都黎,後腰肌肉痛可能就係腰包問題.
部飲水機就係跑道隔離炸" />" />今日就係用哩個方法去邊跑邊飲 (有過濾凍水共應正爆" />" />
你講起腳肌肉 ...

我會用水樽,入左水放埋一二邊,可以一路跑,一路飲.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 amos 於 2009-7-10 13:36 發表
只要能完成賽事就對自已有待了, 時間只要訓練多啲就會快.

時間方面, 希望可以慢慢加快. 一小時之內 10K, 我可能會跑HM

升級   73.33%

該用戶從未簽到

現在對我黎講
最緊要係恆心
我真係驚一日比一日懶