香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 豆豆媽
打印 上一主題 下一主題

豆豆媽之瘦身日誌

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

豆豆媽,
    我都係過來人, 跑步減肥一定得架! 加油!  努力!
    不過, 唔好心急, 慢慢跑, 慢慢加距離, 跑傷左就得不償失.
    腳痛就休息吓, 日日拉筋, 試吓去游水一樣可以減肥.
    長跑長有.

升級   0%

難過

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-13 12:36 發表
    休息左成個星期, 唔可以再懶架啦, 何況而尋日跑完而家雙腳又唔痛, 更加無藉口唔跑啦 不過30幾度跑真係幾辛苦, 夜晚都係咁話

大熱天時跑步真係幾辛苦架!
    妳出左成日街, 係引水道企左咁耐, 重堅持去運動場跑步, 得!
    見妳真人都唔肥, 其實唔洗點減啦! keep fit身體好就得啦!

升級   0%

難過

有進步, 加油! 努力!
    唔洗心急, 等身體適應運動量.

升級   0%

難過

原帖由 豆豆媽 於 2009-8-2 22:45 發表
    退步了
    今日o係酷熱天氣警告之下, 原本set個目標係45分鐘同最少10圈, 不過始終都敵唔過個天....
    一入到球場, 我以為自己上左大霧山, 成個場都濛查查, 個天仲要係粉紅色, 即係暴風雨好快 ...

就嚟打風, 今日酷熱天氣, 好悶熱, 出街行都成身汗, 妳堅持去跑步, 叻!
    減肥係漫長ge戰爭, 急不得, 減得太快好容易反彈, 減得太辛苦好容易放棄架!
    唔建議戒飯, 唔可能保持咁飲食習慣, 食唔飽會更想食嘢, 血糖低會暈.
    少糖, 少油, 少鹽, 少肉多菜, 每天兩份水果, 盡量唔飲凍飲, 都係可行的良好飲食習慣.

升級   0%

難過

原帖由 Parco爸 於 2009-8-3 09:15 發表
    叮叮姐..你一言..勝我千萬句...

避開先..唔好有正面衝突...

大家係女人, 同聲同氣, 又係減肥戰友, 接受意見的程度應該高少少.
    我都係分享自己經驗總結出來少少心得.
    Parco爸 有咩意見可以pm俾小妹.

升級   0%

難過

原帖由 豆豆媽 於 2009-8-3 09:38 發表
    sue ctse : 乜原來健康地減一星期只係輕1-2磅咋? 咁就屎得啦.......幾時先減到100磅
    叮叮噹 ctse : 我只係戒左飯姐, 但我有食米粉, 烏冬同意粉代替, 因為我係一個飯桶, 食飯一撈汁就一發不可收拾 而 ...

飯桶唔係問題, 撈汁......重要一發不可收拾先係死穴, 汁好肥架!
    食夠米粉, 烏冬同意粉, 夠飽就o.k.

升級   0%

難過

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-16 00:02 發表
    青山公路汀九段 -8k

今朝先落8號風, 預測今晚應該好涼爽, 唔好浪費左個咁好既機會, 一於放工去跑一轉!
    因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但 ...

恭喜! 完成青公8k, 有上落斜, 進步左喎!
    跑步前係要早少少食

升級   0%

難過

渣打十k, 半馬, 全馬一樣咁貴, 跑長化算.
    報第二個10k比賽, 渣打淨影相, 分開二日, 唔洗咁辛苦啦!

升級   0%

難過

報左名就一條心練習,加油!
    有4個月時間練,支持妳.

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-5 10:08 發表

豆媽,如果膝頭痛就跑慢少少,用膝帶都幾好,但唔痛就唔好用,D 人話用得多依賴左唔好,事後痛就敷冰啦,冰火效果更好,小心護理膝頭呀,少痛好多人都有,嚴重左就煩~~

I see.
    上星期跑青公左膝及後筋痛, 之後病到今日都未好, 冇得跑被迫休息,可能係好事.

豆媽媽,
    小心啊! 痛就休息,叫Parco爸爸按摩.