香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-1 09:09 發表
Mike 兄, coxswain 兄,
兩位師兄有心, 近幾日其實都有上,只不過係小出Post,
因為暫停左幾日操練,觀察一下對腳,在停操下有無好轉及其他變化...
基本上好似好DDDD.... 但又好似差不多,今晚會再落場試試...
其實都有 ...

tom 兄....覺得對腳好番少少又去跑..
只會令傷勢惡化...傷患一發不可收拾

倒不如你睇下醫生, 確定0左咩事才繼續訓練

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-2 14:38 發表

ee_tpk 兄,
其實我都有想過去睇醫生,但有時又覺得好似好D無咁痛,咁就費是花錢啦....
但情況再差就會真係行動!!多謝提點!!

我不是 ee 兄.. 我已經見過你 gala
其二... touch wood d 講句
傷勢差0左可能花費醫藥費時間更多.. 你不得不留意這個
我是過來人... 當時就係處理得唔好.. 而家跑番但時不時都發作...
馬拉松變得遙不可及

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 12:47 發表

tom ching 是不是Heel Striker呢?
如果是的話,可以考慮該成mid-foot striker,可以跑舒服一點,和減低受傷的機會。

為何中掌會比較好?
中掌唔會對膝頭做成壓力嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-4 01:20 發表

師兄, 唔好意思, 淨係睇你個網名真的估唔到你係???
其實我都想早D睇醫生,不過佢有時又好似好D,.....咁咪等下等下...到依家都未行動囉!
我會多加留意,有需要就會去睇的....

我都話我唔係 ee 兄
我係 ee 小師妹
之前在 tko 上斜特訓已經見過你了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-14 00:58 發表

George兄, 多謝提點!!
今日對腳仍未好...仍是反反覆覆...

腳底筋膜炎好長手尾, 亦都好容易番發
發炎太久會令發炎位置惡化, 鈣化成骨刺就藥石無靈..要做手術 (即係同劉翔同一個 case)

有 d ching 在運動創傷區討論
足底筋膜炎主要以下原因誘發
1)扁平足
2)跑步時以小腿發力
未知 ching 中唔中以上兩點
如果ching 唔改跑姿, 一直會番發

以 ching 既情況, 腳痛仍一味死跑...
跑後護理功夫不足,  如冰敷... 腳底拉筋(可以踩網球為輔助)
相信短時間內難以有好轉跡象

坦白講..食消炎藥效力不大... 應該要去睇物理治療.. 以外力舒緩發炎位置...