香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

小弟TOM, 眼見有咁多前輩, ching,ctse 都有寫blog的習慣.
    因此也隨筆寫下日誌,對自己:可作為一個記錄,對其他人都可以作為一個"反面教材"!!
    今日開張!!請大家多多指教呢!! \(~o~!!)/

以下人物簡介:

小雞(Tom 嫂) = 我太太
    S                      = 我既長期跑步戰友兼同事

練習大綱:

14/06/2009 - 20/06/2009 : Total 28K
    21/06/2009 - 27/06/2009 : Total 46.3K
    28/06/2009 - 04/07/2009 : Total 26.5K
    05/07/2009 - 11/07/2009 : Total 55.5K
    12/07/2009 - 18/07/2009 : Total 71K
    19/07/2009 - 25/07/2009 : Total 52.5K
    26/07/2009 - 01/08/2009 : Total 74K
    02/08/2009 - 08/08/2009 : Total 72K
    09/07/2009 - 15/08/2009 : Total 40.9K

16/08/2009 - 22/08/2009 : Total 71.5K
    23/08/2009 - 30/08/2009 : Total 57.8K  

31/08/2009 - 06/09/2009 : Total 32K
    07/08/2009 - 12/09/2009 : Total

+1 0
    上一篇︰晨跑後的飲食下一篇︰鼠戰中環 - 2009年10月11日(星期日)

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Tom Ching開blog大吉~~~
    期待你的網誌分享~~

升級   29%

開心

首先講下自己先,年過三十,跑比賽經驗有以下項目,(但跑得多唔等於成績好!!可能無好正統練啦)

2009 - Unicef Charity Run HM - 1:35:34 (PB)

升級   29%

開心

現在已因應10月全馬比賽,因此已正式練習, 其望可以在心目中既情況下返到黎.
    以往跑半馬,已經十分吃力, 每一次可完成賽事都覺得係一個奇蹟, 相信每個熱愛長跑既跑手都一樣,
    會有個目標,越跑越長,越跑越快! 我亦一樣, 因此對於人生首個全馬既我,就更希望可以快D做到....
    今個星期已是正式備戰既第四週,雖然一早計畫好訓練時間表,但往往也因為好多突然其來既事阻礙到練習...
    所以.不必要的約會, OT work, 飯局就可免則免啦...
    小弟用開既裝備, 都係無咩特別, 背心, 水樽, 水腰袋, Mizuno Wave Spacer, Nike Zoom Air, Asics Gelfeather, Garmin 305.

講返練習...
    繼前晚練9k easy run 路上遇見閃閃螢火蟲後...
    (9K: 跑將軍澳運動場外圍大圈, 大約2K一圈, 5'45-6'00/K. 如跑外圍又想飲水,又唔想全程用手拿住, 有兩個方發, 一:用腰袋, 二:找個隱蔽既地方收埋樽水!! 而我就喜用方案二喇...)

昨晚台頭又巧遇一閃一閃既明亮星星,真係好少見到星星, 可能因為好少台高頭看天吧....
    不過點解會周圍望,唔集中跑步呢, 其實昨晚個plan係10K Tempo run, 但因為前晚太夜跑完導致失眠...而昨晚狀態明顯超跌watt...
    的關係, 只跑了7K便草草了事回家休息.. 因此好明顯充足既睡眠對運動係好重要架!! 下一晚真係要早D訓喇!!
    (3K: 跑將軍澳運動場內, 4K運動場外圍大圈, 4'10-5'05)

升級   29%

開心

曲奇ching, 多多支持呀!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Tom ching
    開blog大吉
    長跑長友

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

恭喜Tom Ching開blog大吉~~~

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 tomde 於 2009-7-8 09:44 發表
    小弟TOM, 眼見有咁多前輩, ching,ctse 都有寫blog的習慣.
    因此也隨筆寫下日誌,對自己:可作為一個記錄,對其他人都可以作為一個"反面教材"!!
    今日開張!!請大家多多指教呢!! \(~o~!!)/

Wah! o甘後生已經跑了多過比賽. 而且9k, 10k 地跑, 起碼態度已經非常"正面"!

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

恭喜Tom Ching 開blog大吉

升級   0%

該用戶從未簽到

Tom兄,預祝閣下首馬成功!

升級   29%

開心

今晚原本Schedule 係9K Easy Run, 但因參加左Chairman 既 將軍澳澳景路上斜訓練團跑,
    所以更改了計畫, 由原來既Easy Run 變左 Tempo Run (<==多謝arnold ching 提點 ).
    起初都好擔心第一次同ching ctse 見面會阻礙大家進度而出事, 但好彩大家對新人十分照顧及體諒!!
    另一方面, 小弟真係低估了這條路既斜度, 直到跑到一半,先知大鑊!! 不過都要頂硬上,可能係大夥兒既力量, 又或者唔想輸得太遠既關係,
    最後都總算成功完成全晚既2次上斜訓練...
    第一轉時間係10:01 (講真都真係好辛苦,也可能平時真係少做上斜訓練) 末段仲比幾個ching 過埋..........
    而第二轉就比較好小小.... 可能有了第一次經驗,知道是甚麼回事, 亦都因為盡量跟住chairman 既關係,
    結果時間快10秒... 9:50 (當然都係臨尾跟唔到啦)
    如果唔係咁吃カ,同埋沿途有群野狗亂吠,其實今晚都幾享受, 起碼有個圓圓既月光照住我地呢!!
    不過跑畢兩轉後, 原本係計劃回程由慢jog回運動場變為快跑衝次,這次因為體力有限,
    但都盡力與batbat 等幾位ching 一齊衝了接近1K,比起練上斜更可享受!! (因為連最後既汗水都用盡)
    經過今晚見到咁多高手, 真係要加倍努力呀!! ching ctse ........... 等埋我呀!!!

升級   29%

開心

wadee,blurmax,feifanchun,亞平 .. 多謝幾位光臨!! 多多指教!!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Tom ching開blog大吉!

Tom ching第1次衝斜成績好好啊! 得閒多D參加約跑 !

PS:雖然曲奇界盡好多ching, 但係佢係ctse o黎架

升級   0%

該用戶從未簽到

Tom ching

你有無用我教你既方法,同ching/ctse相認呀?

升級   56%

該用戶從未簽到

歡迎 tom ching
    尋晚我都見到又大又圓月亮
    見你同ching ctse跑得咁開心,
    之後多d黎約跑丫

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 tomde 於 2009-7-9 00:43 發表
    今晚原本Schedule 係9K Easy Run, 但因參加左Chairman 既 將軍澳澳景路上斜訓練團跑,
    所以更改了計畫, 由原來既Easy Run 變左 Hardly Run (

Welcome again and I am looking forward to running with you and other ching's and ctse's.
    注意: hardly是少少, 幾乎没有的意思. 既然你跑了這樣多,這裡應該用 tempo run 比較正確.

升級   29%

開心

WinggniW ctse, 多謝提醒!! 就到時間的話,我都好希望黎, 因為收工遲, 好趕呢!!
    不過我都會盡力黎, 因為大夥兒跑,好有用同高興呀!!

火仔11 ching, 當日無用到你既方法,因為在更衣室門口已與chairman 相認呀!! (好采!! :p)

finewong, 我都希望可再多D黎跑啦!!

arnold ching, 多謝你既提點, 我真的用字不當!! :p  如有其他問題, 歡迎再次作出指正!! 些些你!!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜tomde師兄開BLOG大吉

下星期有時間既話,我地又可以一齊去挑戰澳景路了.

我都有打算2010年挑戰第一個全馬架,
    大家一齊努力啦.