香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

tom ching 同 way leung 你們都一齊加油呀~~

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-11 15:44 發表
    練習日期及時間: 2009年7月11日 / 7:28
    地點: 將軍澳運動場 至 西貢
    原目標: 21K Long Slow
    天氣狀況: T1 / 天氣炎熱 27-31C / 濕度 : 74 % (吹清勁至強風程度偏東風)
    裝備: 水腰袋 / 背心 / Mizuno Wave Space ...

tom ching 如果唔嫌我慢,我都想一齊跑,不過我就好小係咁熱既天氣下跑咁遠。

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 WPHo 於 2009-7-12 20:45 發表

tom ching 如果唔嫌我慢,我都想一齊跑,不過我就好小係咁熱既天氣下跑咁遠。

WPHo  ching, 好呀, 每逢星期六,我都應該會跑長課,但天氣越來越熱, 都唔知點算...
    到時再PM你啦! 黎緊星期六我如無以外的話,應該會跑黃昏or夜晚....

升級   0%

該用戶從未簽到

真係越來越熱,星期6我都頭痛緊

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月13日 / 22:11
    地點: 將軍澳運動場外圍
    原目標: 10K Easy Run
    天氣狀況: 天氣炎熱 28-33C / 濕度 : 81 % (吹輕微至和緩偏南風)
    裝備: 背心 / Nike Zoom Air / Garmin 305

不知是否星期一既關係,整體感覺特別攰,但攰唔等於唔洗練,唔好再比借口自己吧!結果掙扎到成十點幾先開始練....
    今日天氣都比想像中好,但當我企定定做拉根時,就真係一點風都沒有,風小姐,你究竟去左邊呀,我等你好苦呢!!
    (小弟一向都係形容風係異性,時常希望可左擁右抱!!如果Tom嫂見到呢句說話,一定會暗暗冷笑!因為佢已聽過我講很多次了!!)
    雖然企定時一滴風也沒有,但當你一跑時,就真係感覺到咩叫前呼後應,左擁右抱,十分爽快!!
    今日原計劃係Easy Run 10K,Target 係每K 5:30-6:00,結果都可以係預算之內完成!
    跑完後,真係一身爽,反觀未跑前,真的攰死唔想動!坐低都唔願起身!所以有時人係有墮性,係要迫自己要自律的!!
    唔知是否對鞋已經越來越蝕既緣故,攪到好次已經無避震似的,因此個膝頭就越來越痛....人老左係要注重保養!!
    係時候要換個好的既避震了!!唔知ching/ctse 有無咩好介紹呢,用黎日常操練,主要用作跑街的!!
    希望價錢平及功能好,心水Mizuno Wave Rider 12,唔知有無ching/ctse 著緊可比D意見呢?

以下是今晚每公里既分段時間:
    第1K 5:21.40
    第2K 5:33.67
    第3K 5:32.41
    第4K 5:30.76
    第5K 5:33.46
    第6K 5:25.12
    第7K 5:41.05
    第8K 5:38.23
    第9K 5:54.81
    第10K 5:39.45

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-14 01:40 發表
    練習日期及時間: 2009年7月13日 / 22:11
    地點: 將軍澳運動場外圍
    原目標: 10K Easy Run
    天氣狀況: 天氣炎熱 28-33C / 濕度 : 81 % (吹輕微至和緩偏南風)
    裝備: 背心 / Nike Zoom Air / Garmin 305

不知是否星 ...

TOM ching~請問Garmin 305 o向邊處買o既呢?

升級   29%

開心

原帖由 WinggniW 於 2009-7-14 11:31 發表

TOM ching~請問Garmin 305 o向邊處買o既呢?

wing ctse,
    我都唔記得係邊度買,因為用左應該超過兩年至三年,今晚等我返家搵下張單先再話比你知啦!

不過頭先剛幫你打去問過"旅痕家",佢話無現貨,如果今日訂,星期五就有架喇, 佢好好人,叫葉生!
    但305已經舊舊地,size又大,點解唔睇下405? 輕巧好多架!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-14 12:43 發表

wing ctse,
    我都唔記得係邊度買,因為用左應該超過兩年至三年,今晚等我返家搵下張單先再話比你知啦!
    不過頭先剛幫你打去問過"旅痕家",佢話無現貨,如果今日訂,星期五就有架喇, 佢好好人,叫葉生!
    但305已經舊舊地 ...

TOM 師兄~唔該晒!

我見有新出品 https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4609&extra=page%3D4  只係想知道邊處有得睇現貨  到時去望望實物先決定之o麻!

升級   29%

開心

原帖由 WinggniW 於 2009-7-14 13:59 發表

TOM 師兄~唔該晒!

我見有新出品 https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4609&extra=page%3D4  只係想知道邊處有得睇現貨  到時去望望實物先決定之o麻!

Wing ctse, 請check PM.

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月14日 / 22:59
    地點: 將軍澳港鐵站對面馬路單車徑
    原目標: Tempo Run : 400(Fast)(1:54) + 100(Slow)(57") X 20組
    天氣狀況: 天氣炎熱 27-31C / 濕度 : 85 % (吹和緩至清勁東至東南風)
    裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

今日比昨晚更攰,好大可能真係長期唔夠休息,訓得夜,返工早!而今晚放工後,走左去旺角買鞋,因此今晚練習時間更比昨晚遲...
    做完拉筋已成十一點了...不過又想試下對新鞋仔對我隻長期病患腳會否有幫助,因此急不及待了...
    其實原先想買Mizuno WaveRider 12,但今日受到我的良師益友建議下,即時轉軚去左買 Asics Gelfeather,
    雖然價錢會比較Rider貴少少,但心理作用下,都覺得佢應該值既...(可能人雲亦雲啦,唔通你會走去鞋舖每款都穿上試跑兩圈咩,不要問,自要信)
    而今晚撞正 Tempo Run黎試新鞋,其實如果用easy run 試會好D, 可以慢慢適應對鞋,相反對鞋亦可慢慢適應你對小脚...
    講真,跑到頭幾組對鞋有輕微頂個弓位,但直到14-15組就開始好D, 腳板無咁痛, 緩震都做得唔錯,起碼膝頭都無咁受壓,直到跑完都無咁痛!
    而前掌都幾找地,舒服過我另外果兩對,不過Nike及美記,你地放心,我仍然會繼續用你架,暫時唔會放棄!因為各自有佢既生存價值!
    唔知是否狀態麻麻,跑到一半已萌生放棄念頭,但眼見其他ching/ctse既練習進度又好有成績,我諗,我都係要加D油先得,最終勉強完成,回程時,
    真係好擔心聽晚個課澳景路上斜訓練會keep唔到!!真係有壓力呢!!

以下是今晚每公里既分段時間:
    第01組 400M (1:45.39) / 90M (0:33.25)  
    第02組 400M (1:54.78) / 109M (1:05.28)  
    第03組 400M (1:40.54) / 128M (0:46.05)  
    第04組 400M (1:52.17) / 110M (1:01.96)
    第05組 400M (1:45.76) / 108M (1:00.01)  
    第06組 400M (1:45.06) / 100M (1:03.47)  
    第07組 400M (1:49.30) / 113M (0:58.93)  
    第08組 400M (1:45.77) / 120M (1:02.53)
    第09組 400M (1:50.84) / 114M (1:00.10)  
    第10組 400M (1:47.99) / 122M (1:16.79)  
    第11組 400M (1:47.71) / 122M (1:02.69)  
    第12組 400M (1:50.91) / 119M (1:04.59)  
    第13組 400M (1:52.60) / 127M (0:59.32)  
    第14組 400M (1:50.46) / 113M (0:59.67)
    第15組 400M (1:54.52) / 113M (1:07.35)  
    第16組 400M (1:48.89) / 112M (1:14.84)  
    第17組 400M (1:48.74) / 133M (1:10.46)  
    第18組 400M (1:51.26) / 124M (1:10.64)
    第19組 400M (1:48.27) / 116M (1:04.05)  
    第20組 400M (1:36.39) / 107M (0:54.27)

升級   73.33%

該用戶從未簽到

恭喜 Tom Ching 開blog大吉  

Ching 個 blog 寫得好詳盡
    你仲好利害, 閒閒地練跑 20K, 比我一早放棄左...
    另外請問 Tom ching 起身後,
    會唔會唔食早餐立即去練跑?

祝長跑長有

升級   29%

開心

原帖由 coxswain 於 2009-7-15 03:02 發表
      恭喜 Tom Ching 開blog大吉  

Ching 個 blog 寫得好詳盡
    你仲好利害, 閒閒地練跑 20K, 比我一早放棄左...
    另外請問 Tom ching 起身後,
    會唔會唔食早餐立即去練跑?

祝長跑長 ...

coxswain ching, 多謝你光臨!!
    我比起呢度好多ching都唔算得利害!我只係勤力,因為底差,要練多D...
    其實呢度有好多ching/ctse好利害但無寫blog既習慣咋...
    我習慣如果跑早課,無論幾長距離,都會食D輕量D既食物,麵包or香蕉or麥片等等..
    一定要食,如果唔係個人會好易暈,尤其係長課添...(可能其他人會有唔同習慣...)

升級   68.42%

該用戶從未簽到

tom ching ,小弟都係住係將軍澳,如果唔嫌我慢,我都想一齊跑。

升級   29%

開心

原帖由 gerryfung 於 2009-7-15 11:59 發表
    tom ching ,小弟都係住係將軍澳,如果唔嫌我慢,我都想一齊跑。

gerryfung ching, 無問題,不過你跑開邊度架呢?

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 tomde 於 2009-7-15 02:30 發表
    練習日期及時間: 2009年7月14日 / 22:59
    地點: 將軍澳港鐵站對面馬路單車徑
    原目標: Tempo Run : 400(Fast)(1:54) + 100(Slow)(57") X 20組
    天氣狀況: 天氣炎熱 27-31C / 濕度 : 85 % (吹和緩至清勁東至東南風)
    ...

好驚人的耐力.   你是一個人跑嗎?
    想問一下點解100慢d數字會o甘準(90, 109, ...)?

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-15 09:06 發表

coxswain ching, 多謝你光臨!!
    我比起呢度好多ching都唔算得利害!我只係勤力,因為底差,要練多D...
    其實呢度有好多ching/ctse好利害但無寫blog既習慣咋...
    我習慣如果跑早課,無論幾長距離,都會食D輕量D既食物 ...

明白喇 Tom ching,
    我好少跑早課, 不過係問定先,
    thx.

升級   68.42%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-15 13:57 發表

gerryfung ching, 無問題,不過你跑開邊度架呢?

平時都係由調景嶺跑到將軍澳運動埸場外繞圈跑,想睇下可唔可以跑出去其他地方。

升級   29%

開心

原帖由 arnold 於 2009-7-15 18:27 發表

好驚人的耐力.   你是一個人跑嗎?
    想問一下點解100慢d數字會o甘準(90, 109, ...)?

arnold ching,
    我是一個人跑的, 因為已一早set晒18個星期既plan,
    所以每日唯有盡跟個plan黎跑......其實好多時都頂唔順,希望慢慢適應啦!!
    點解會有咁多零丁數出現,其實係帶左隻有GPS功能既運動錶就可以...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-16 01:24 發表

arnold ching,
    我是一個人跑的, 因為已一早set晒18個星期既plan,
    所以每日唯有盡跟個plan黎跑......其實好多時都頂唔順,希望慢慢適應啦!!
    點解會有咁多零丁數出現,其實係帶左隻有GPS功能既運動錶就可以...

Tom
    今日好高興認識你

升級   29%

開心

火ching, 終於一睹你既豐采!! 久仰久仰!!
    下星期會唔會再黎?