香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-22 00:01 發表
練習日期及時間: 2009年7月21日 / 19:43
地點: 斧山道運動場
原目標: Tempo (Fartlek) 8K
天氣狀況: 大致天晴,天氣炎熱,吹輕微至和緩東南風 27-32C / 濕度 : 86 %
裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin ...

Tom ching, Tempo跟Fartlek是不同的訓練.Fartlek是Speed Play.應該是Swedish word.不需要有固定目標.擧個例,你可以用快速從路上的第一個燈柱,跑到第二,三個,然后慢跑.每個快跑可長可短.跑十次八次也可以了

Tempo就像我說過的,是跑5-11k, 用15k到半馬的比賽速度來跑,要求要均速,不能時快時慢.

兩個訓練是練不同的東西的.

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-22 00:01 發表
練習日期及時間: 2009年7月21日 / 19:43
地點: 斧山道運動場
原目標: Tempo (Fartlek) 8K
天氣狀況: 大致天晴,天氣炎熱,吹輕微至和緩東南風 27-32C / 濕度 : 86 %
裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin ...

一家大小合家歡拍拖散步的人就真係無...所以這個都是一個不錯既訓練場地!!

ching你就好啦,
我跑星期一三斧山, 避人仲多過跑

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-22 01:35 發表

Tom ching, Tempo跟Fartlek是不同的訓練.Fartlek是Speed Play.應該是Swedish word.不需要有固定目標.擧個例,你可以用快速從路上的第一個燈柱,跑到第二,三個,然后慢跑.每個快跑可長可短.跑十次八次也可以了 ...

George ching,
    謝謝解釋,咁其實Fartlek既主要功用係訓練甚麼呢,有咩好處架?
    而昨晚既訓練亦有分段固定既快及慢跑,只不過係我跑錯組一舊雲..." />" /> ,亦都唔了解Fartlek既用意....
    所以有點迷網...

原帖由 finewong 於 2009-7-22 08:17 發表

ching你就好啦,
    我跑星期一三斧山, 避人仲多過跑

finewong ching,
    可能真係要睇采數掛,逢星期一咪撞正樂華訓練囉!不過點都唔夠將軍澳運動場咁多人..

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-22 09:19 發表

謝謝解釋,咁其實Fartlek既主要功用係訓練甚麼呢,有咩好處架?
    而昨晚既訓練亦有分段固定既快及慢跑,只不過係我跑錯組一舊雲..." />" />" />" /> ,亦都唔了解Fartlek既用意....
    所以有點迷網 ...

Fartlek跟interval類似,但因為Fartlek通常給跑手多一點在長度和速度的自由,比較好玩和沒有這麽exhausting.我覺得有部份跑手混肴了Fartlek和Tempo.這樣對訓練是不太好的。

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-22 09:41 發表

Fartlek跟interval類似,但因為Fartlek通常給跑手多一點在長度和速度的自由,比較好玩和沒有這麽exhausting.我覺得有部份跑手混肴了Fartlek和Tempo.這樣對訓練是不太好的。

明白,那我要小心注意這一點!! 跑步既知識真係永遠都學唔完!!
    謝謝 George 指導!!

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-22 09:19 發表
    finewong ching,
    可能真係要睇采數掛,逢星期一咪撞正樂華訓練囉!不過點都唔夠將軍澳運動場咁多人..

其實逢星期一三四, 都會同樂華撞正....

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月22日 / 20:40
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run 10K (6:10/K)
    天氣狀況: 大致天晴,天氣炎熱,吹和緩南至東南風 27-32C / 濕度 : 82 %
    裝備: 短袖Tee / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

昨晚跟宇宙跑左個Fartlek之後,今晚仲未回復到狀態,可能未適應這個對我黎講既新鮮既練習方法...
    而我就寄託係今晚既Easy Run比佢好好recover一下,所以今晚亦都盡量放鬆,輕鬆跑畢全程!

今晚先黎一個超輕鬆既熱身圈,然後拉筋,之後就開始慢跑....今晚target係10K輕鬆跑!!
    不過真係一邊跑,一邊感覺到昨晚既後遺症,又係小腿超酸及膝頭痛呢D老友又黎探我...真係好唔開心...究竟佢地幾時先識得走呀..

又係咁..輕輕鬆鬆沉沉悶悶又跑完10K,而今晚真係有D腳軟,加上膝頭痛又黎,也因呢種種原因,連今晚澳景上斜訓練都join唔到...
    相信呢類型重型既訓練,暫時都係唔敢諗住... 只可以為各英勇既戰士打氣!!

以下是今晚既每程時間:
    第01公里 6:26.37
    第02公里 6:30.17
    第03公里 6:16.96
    第04公里 6:02.21
    第05公里 6:11.48
    第06公里 5:46.83
    第07公里 5:50.29
    第08公里 6:04.04
    第09公里 5:49.55
    第10公里 6:08.94

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-7-22 13:18 發表

其實逢星期一三四, 都會同樂華撞正....

人多爭地方跑真會比較煩.有無好的路可以跑呢?

我很辛運,家旁就是一條應該是長二十公里左右的trail. 没甚麽人,天冷的時候,跑三個小時只有幾分鈡會見到人或狗.

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-23 02:41 發表

我很辛運,家旁就是一條應該是長二十公里左右的trail. 没甚麽人,天冷的時候,跑三個小時只有幾分鈡會見到人或狗.

真羨慕外國有很多地方可以練長跑,既方便又安全 ,但香港就唔同,要找條適合長跑既路線,真真係唔易及唔方便,
    好多時又要乘車到比較遠既地方先可以...

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-23 02:41 發表

香港地係迫少少, 無辦法
    要練interval迫住要去運動場
    只係緩跑人士唔會讓條1,2比你,
    所以快跑時就要睇路, 準備避人, 比較麻煩

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月23日 / 19:38
    地點: 小西灣運動場
    原目標: Interval (2k,1k x3)
    天氣狀況: 間有陽光 幾陣驟雨, 吹和緩南至西南風 27-32C / 濕度 : 81 %
    裝備: 短袖Tee / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 finewong 於 2009-7-23 10:46 發表

香港地係迫少少, 無辦法
    要練interval迫住要去運動場
    只係緩跑人士唔會讓條1,2比你,
    所以快跑時就要睇路, 準備避人, 比較麻煩

Tom ching,

D相好正, 你好識取影. 有沙龍feel.
    跑步同寫blog都口甘勤力, 難得.

升級   29%

開心

原帖由 arnold 於 2009-7-24 11:55 發表

Tom ching,

arnold ching,
    你太誇獎喇... 可能昨日既天氣好, 所以影得好似自然...
    我寫blog既目的希望自己可以反省及等大家都知道我既進度,
    唔比自己偷懶!! 利用群眾既壓力迫自己...(好呀Q精神)

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 arnold 於 2009-7-24 11:55 發表

Tom ching,

同意,相正,所以覺得場也很不錯。

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月24日 / 19:38
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run 10K (6:10/K)
    天氣狀況: 天氣炎熱,吹和緩東南風 30C / 濕度 : 79 %
    裝備: 短袖Tee / Nike Zoom Air / Garmin 305

昨晚寫Blog既時候先提過話"開始適應呢種Speed既跑法,跑完都無之前果種嚴重酸軟",真係寫得太早,
    講得太快,真係天真同傻,原來D酸痛係遲左黎,直到今日終於趕到,今日真係超級攰,全日都無精神工作...
    雙腿勁酸軟,而且中午過後,連頭痛都黎埋...可能真係要睡多一點點!經過同周公搏鬥/抗衡左一個下午後,
    以及再參與左數十個釣魚比賽後,終於等到放工時,每一日放工其實又係練習既開始,今日都掙扎左好耐,
    究竟咁既狀態仲應否練跑呢?最終我都係帶住超疲倦既身體去練習,慶幸今日只係Easy Run 10K.如果唔係真係頂唔住!!

今日雖然天氣炎熱,但夜晚運動場都仍有點涼風!而今日我甚麼也無帶落場,連水/毛巾都無帶,希望快快跑完回家休息,
    其實由第一K開始,已經係度頂,完全乏力. 而且仲不停同自己講,不如今日跑三K算吧啦.....但為左唔想浪費左一次
    "草"里數既機會,以及諗返有一次跑完出一身汗會精神D既經歷,唯有繼續應戰...5K後,又輪到餓鬼上身,真係一浪接一浪.
    成晚雖然係跑十公里,但真係比平時過得漫長...而且仲要更加專心地跑才堅持到最後果步!!

以下是今晚既分段時間:
    第01個五百米 3:14.32
    第02個五百米 3:19.44
    第03個五百米 3:10.06
    第04個五百米 3:03.46
    第05個五百米 3:09.30
    第06個五百米 3:17.97
    第07個五百米 3:15.43
    第08個五百米 3:19.83
    第09個五百米 3:19.55
    第10個五百米 3:24.90
    第11個五百米 3:16.49
    第12個五百米 3:15.07
    第13個五百米 3:08.41
    第14個五百米 3:01.22
    第15個五百米 3:05.23
    第16個五百米 2:58.56
    第17個五百米 2:37.37
    第18個五百米 2:53.56
    第19個五百米 3:03.36
    第20個五百米 3:14.51

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月26日 / 07:49
    地點: 馬鞍山運動場-沿城門河單車徑-馬料水水警港外區總部 (來回)
    原目標: Long SLow 24K (5:29-6:10/K)
    天氣狀況: 天氣酷熱。吹和緩南至西南風 31C / 濕度 : 73 %
    裝備: 背心 / 水樽腰袋 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305 / Vaseline Lotion

升級   0%

該用戶從未簽到

tomde ching,

見到你個訓練好厲害呀~
    我諗我都不容偷懶啦~

ching, 最近有沒有比賽呀~

升級   29%

開心

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-7-26 18:36 發表
    tomde ching,

見到你個訓練好厲害呀~
    我諗我都不容偷懶啦~

ching, 最近有沒有比賽呀~

Way ctse,
    其實一點都唔利害,只不過係唔想第一次的全馬後悔而已!!
    最近無參加比賽,因為正計劃幾個月後的比賽....
    你都快D加油呀,唔好偷懶呀!! 不過天氣熱就辛苦D!!
    你又有無參加黎緊既比賽呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-26 20:22 發表

Way ching,
    其實一點都唔利害,只不過係唔想第一次的全馬後悔而已!!
    最近無參加比賽,因為正計劃幾個月後的比賽....
    你都快D加油呀,唔好偷懶呀!! 不過天氣熱就辛苦D!!
    你又有無參加黎緊既比賽呀?

tomde, 加油呀~
    我8.16有比賽呀~
    今日先跑完城門引水道, 真係好熱呀~
    我現在每個月都有一個比賽, 希望每次都能吸取經驗

升級   29%

開心

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-7-26 20:44 發表

tomde, 加油呀~
    我8.16有比賽呀~
    今日先跑完城門引水道, 真係好熱呀~
    我現在每個月都有一個比賽, 希望每次都能吸取經驗

Way ctse,
    你就好啦,時時參賽,我因為個膝頭及腳掌耐唔耐就痛,一跑長課又痛,
    因此唔可以成日比賽...只可以勉強操練...
    點跑都好,一定要小心唔好比自己受傷!!長跑長(有)友!