香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   56%

該用戶從未簽到

歡迎 tom ching
尋晚我都見到又大又圓月亮
見你同ching ctse跑得咁開心,
之後多d黎約跑丫

升級   56%

該用戶從未簽到

Tom ching 個跑步記錄寫得好詳細
自己一個跑到咁長, 真係好勁
特別係坑口到銀影路條長斜路真係唔易走

下次上完斜, 可以係 銀影路間油站 洗手間 洗個面

升級   56%

該用戶從未簽到

tom ching
如果跑將軍澳運動場外圍至調景嶺
可以試下掉低支水係運動場
每跑完一圈, 經過運動場, 就飲啖水
咁就唔洗帶水跑咁辛苦

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-22 00:01 發表
練習日期及時間: 2009年7月21日 / 19:43
地點: 斧山道運動場
原目標: Tempo (Fartlek) 8K
天氣狀況: 大致天晴,天氣炎熱,吹輕微至和緩東南風 27-32C / 濕度 : 86 %
裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin ...

一家大小合家歡拍拖散步的人就真係無...所以這個都是一個不錯既訓練場地!!

ching你就好啦,
我跑星期一三斧山, 避人仲多過跑

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-22 09:19 發表
finewong ching,
可能真係要睇采數掛,逢星期一咪撞正樂華訓練囉!不過點都唔夠將軍澳運動場咁多人..

其實逢星期一三四, 都會同樂華撞正....

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-23 02:41 發表
人多爭地方跑真會比較煩.有無好的路可以跑呢?

我很辛運,家旁就是一條應該是長二十公里左右的trail. 没甚麽人,天冷的時候,跑三個小時只有幾分鈡會見到人或狗.

香港地係迫少少, 無辦法
要練interval迫住要去運動場
只係緩跑人士唔會讓條1,2比你,
所以快跑時就要睇路, 準備避人, 比較麻煩

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-8-7 12:00 發表

師兄,我係你個BLOG既忠實 fans黎架.
我諗住2010渣打跑第一次全馬,所以想睇下你點準備,跟你學下野架......

tom ching
我都係你個blog既忠實 fans
你跑步同寫blog都咁落力
點都要支持下 北馬努力呀

另外, 請問”s”係咪stanley?

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-8 18:22 發表
finewong 兄,
原來你就係呀輝!!
S話你好勁架!!我後來知道係你後,就話比佢知係呀,你真係好勁!!
失敬!失敬!

多謝tom ching讚賞
其實我都唔係好勁,
跑一二兩k仲可以食老本(因為以前跑中距離), 但係走再長d就耐力唔夠啦

原帖由 tomde 於 2009-8-9 01:41 發表
今個暑假究竟幾時完,今日頭十八公里都無風,直到近尾既6公里才有小量既涼風,可能係地形位置既問題..
另一方面,今日對腳有多處感覺到有問題,例如,膝頭,腳掌...其實也有其他位置,但真的好留心各部份對我既"痛訴",而我亦盡量去安撫佢地,希望可以跑返鬆佢地...如是者,來來回回,忍下痛,頂下熱,安撫自己,各樣那樣,堅持住,十分忙!!
而忙下忙下,續K續K咁十分勉強地最終都走到尾... 到了呢個時候,亦都想問自己,究竟係唔係繼續練落去就真係可以跑到全馬這個路程呢?真的充滿無限疑問.....

我都覺跑得步, 有難無傷痛
之前傷得多, 開始識做返保養
而家跑完會敷冰, 沖涼時按摩, 沖完再拉筋
情況係有所改善, 只係有幾處舊患清唔哂, 要搵專家診治

跑步係辛苦(仲要咁熱天氣下跑咁長), 跑完又好開心喎, 仲有想再跑既衝動, 唔知你覺唔覺?
有時覺得難捱, 我會諗返當初去跑步原因,
或者簡單d諗, 既然一場黎到, 都跑左咁長啦, 仲有少少唔差在跑埋佢
而且仲有班一齊跑既戰友互相鼓勵, 其實都唔係係好難跑

有決心去完成全馬的都英雄
tom ching加油!~我地班fans都會支持你

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-2 14:32 發表 但就除了以往的膝蓋,腳根之外,近排又多了一樣左前小腿骨近前面位置痛,可能係骨膜發炎...哈.真係越來越多問題..

我以前都試過兩次小腿脛骨痛, 第一次係著對避震唔夠(跑過一千k)既鞋, 第二次係著對厚底 避震太好既鞋
發覺換過對鞋 就唔痛啦

原帖由 tomde 於 2009-9-2 14:32 發表 今晚餐單係先做2.4公里測試,之後再跑2.4K x3sets, 其實心諗做完2.4測試,仲點有力走多3sets呢,因此今日成日都好有壓力,

平時星期三我地會跑2個5k, 次次都跑得慢過 實力差唔多既朋友仔, 有時仲比佢lap成個圈
有個ching一眼睇出,  話我未跑第一個 就已經擔心定無力跑第二個, 簡直係當頭棒喝
其實唔洗擔心太多, 專心去走好每一步, 自然會跑起左信心, 之後既 只要順住去, 一定唔會跑得差

最近少左見stanley, 唔知佢呢排點呢?

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-16 23:42 發表
(其實我好擔心會跑唔到我既第一個馬拉松比賽,現在只有幾星期時間,真的希望可以順利完成,現在唯有盡量休養啦)

第一個馬拉松比賽咁重要, 梗係要好好享受啦
其實唔洗擔心太多, 首要係調理好身子 + keep好狀態

祝你跑個滿意既首馬