香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Mike_Li
打印 上一主題 下一主題

Mike_Li 2011 比賽過後的日常練習

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

Mike ching, 開blog大吉!!

升級   29%

開心

原帖由 Mike_Li 於 2009-7-24 10:03 發表
    23-07-2009, 黃昏氣溫30度以上,微風。
    原本計劃跑14.5K in slow run,但很失敗,在前8K run in marathon pace,在第三K已想放棄。原因是氣溫高、起跑前段沒有慢慢來,當發覺呼吸有點快、速時,為時太晚了。於是把心 ...

Mike ching,
    睇你同George ching 既對話已相當有益,很吸引!
    有一樣野我都很同意,香港D年青朋友一落到Track就會忍唔到衝圈...很有趣既現象!
    反而我就喜愛慢一點,長一點既均速跑,感覺就好似楂慢車游車河一樣,雖然無左果種刺激,但好Enjoy!
    另外,好想講下就係長跑既跑姿...好奇怪一樣野,其實跑姿係好重要,但又好少人會提?
    唔知係唔係各家都有各自既方式? 真係充滿好多疑問!!

升級   29%

開心

George ching,
    我都睇緊及嘗試緊,佢講個理論係著重科學及Physical 既理論, 但好難掌握佢既技巧!
    如果香港有course上,我都有興趣上!

升級   29%

開心

原帖由 Mike_Li 於 2009-7-24 14:06 發表
    Tomde 兄,
    跑姿對我這一個年齡的跑友十分重要,因為在全馬發揮自已的力量實在有點不足--力不從心,故此,改善跑姿以達到省力及避免動作錯誤而受傷為目標。省力就是不作非必要的身體動作。Pfitzinger 在書中也有一個 ...

Mike ching,
    好的,有機會真的要看看Pfitzinger的著作,其實跑姿對任何年齡都好重要,姿勢唔好真的好浪費體力及易受傷,尤其係長跑就更應注意呢!

升級   29%

開心

原帖由 Mike_Li 於 2009-7-26 13:02 發表
    26-07-2009,早上氣溫約29度,多雲、濕度高。
    今天目標:20Km slow run in 120 Mins,但比目標慢9分15秒完成。從家跑至南灣來回。
    早上6:30起步,以6min/k慢跑。帶備一包energy gel和electrolyte liquid。跑了5K,心 ...

Mike ching,
    加油呀!今日號長課真係好辛苦,又雨又曬!

升級   29%

開心

Mike_Li ching,
    早上已經比較好了,中午後已不能跑,十分高溫!
    大家都辛苦了,加油呀!! 記得備充足的水呢!!!

升級   29%

開心

mike 兄,
    這兩天既天氣實在熱得要命!!
    你仲要在中午後訓練,實在佩服!!
    加油呀!!

升級   29%

開心

Mike兄,
    你既時間都好好呀!! 假以時日,你都會成為高手中既高手!! 加油呀!!
    你介紹既藥膏唔錯喎!!我會繼續用,再匯報你知結果!!謝謝你呢!!

升級   29%

開心

Mike 兄,聽到你無出賽,有點唔開心,你是一個認真的跑手,如果練了很久但又無得落場,真的很不是味兒。
    但你很決定因傷不出賽,是需要很大的勇氣及智慧的,留得清山在,下一次一定更好!! 加油!!!