香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 佐治男孩
打印 上一主題 下一主題

“2012 - 目標照舊“的 佐治男孩

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 221# 的帖子

佐治兄 第一次係你個blog 發言
小第都有睇過下Jack Daniel 本書,但有d野唔太明想請教下
本書講到練interval 時心跳應該去到95-100%(唔知有冇理解錯)
小弟以vdot 計出黎o既速度跑 大概係一個圈1:40
但試過用呢個速度跑800interval ,約7-8set,心跳最高只係去到173 ,即係約90%
咁應該再跑快去到over 95% maxHR ,還是唔使理個心跳?

升級   74.21%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-19 05:08 發表

你的理解是正確的。

Assume 你的HRM 沒有壞,心跳數目是正確的,那麽,有幾個可能。
1)你在比賽時,環境比較困難,比如是很熱,很多斜坡,所以,你跑慢了。而你練interval都是晚上在運動場練,舒服很多 ...

其實唔係正式比賽,只係試下用自己覺得最快速度跑左個5k,狀態同天氣環境都算ok
時間大概22分幾 vdot 44 (check 返個 I pace 應該係1:44先真)

假設我I pace 要1:36(VDOT=48) 先去到95%maxHR
咁我係咪應該對應返VDOT 48 的5KM 時間(20:39),試下完唔完成到5K?
(雖然未試過,但呢個時間好似超出左能力範圍........ )

max HR 我用220-年齡=195
亦都試過用POLAR 錶TEST 過MAX HR=189(但我唔知點計出黎)
靜止心跳約46(未開始跑步之前己經偏低)

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 226# 的帖子

其實小弟未跑過任何正式5k比賽
黎緊會搵下有冇d平路賽事可以參加
many many thx for your advice!

升級   74.21%

該用戶從未簽到

Geroge ching, 小弟又有問題想請教

其實里數應唔應該計埋warmup cool down
有d話計有d話唔計
其實分別都幾大 eg 5k tempo + 5k warmup cooldown 已經相差一倍