香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

一場比賽,咩係最重要?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

氣氛同工作人員的態度其實有直接關係,如果official都投入,做好佢份工,參加者係會受感染的。叧外,參加者不論快慢,理應同樣獲得尊重,唔希望發生類似上水唔見左對鞋,原來俾工作人員攞走的事件!

大會指示基本上無乜問題,事前亦有路線參考,參加者亦有責任確保自己走對路。
當然,好似去年ITU的混亂情況,是有改善的空間!

物資支援方向,有水就足夠,大部份賽事都能達到,不會苛求有運動飲品或POWER BAR

至於宣傳,好睇賽會對該次比賽的目標,例如一般計分聯賽,對象大多是屬會會員,宣傳自然較少。ITU呢類大型比賽,總會可能想谷旺個場,普羅大眾都係佢地既對象。我對呢樣野無咩意見。

上面孱鐵師兄講既行李寄存,對打單泡既賽員幫助不少,至少唔駛擔心俾人偷野;我相信現時參加比賽都係熟口熟面人士居多,除左總會因資源所限,推廣不足外,比賽無行李區,都係一個主因 (註︰以往因為打單泡居多,不設行李區的比賽我絕不參加)。跑步比賽都有行李寄存,鐵人賽賽會可否考慮一下?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

紀念品呢樣野就真係有當然好,無都無所謂。羊毛出在羊身上,有紀念品,報名費一定會加,咁就寧願無好過!
當然,大型比賽例外!

原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:14 發表
呀仲有, 比賽場地, 如果有新場地, 會唔會吸引d? 而運動員的接載又有無咩要求呢?

新場地,有新鮮感,一定吸引。
接載,對單車項目好重要,因為唔係人人有車車去比賽地點!
對水陸兩項黎講,接載反而唔太重要!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-8-3 15:15 發表

有進步,抵讚
昨天各方面都做得很好,游水項目竟然有架水警輪在海中,相信係防止其他船隻駛近賽區
有兩個水站,我覺得很足夠。而工作人員亦很快清理跑道上的纸杯,除警察外又有踏單車的醫療隊巡邏
比完賽立即有 ...

AGREED 尋日場比賽有好多方面都改善左,包括工作人員的態度,水站的設置等等
期望以後的賽事都能逹到這場的服務水平,甚至更好
在此,衷心感謝昨天為賽員服務的工作人員們