香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-8-4 19:43 發表
Loudspeaker Hing,

明白,這次是感受三鐵賽的最好機會,我都想幫我個仔(9歲)報名,不過太座担心踩车危险。

另外,我係話条泳衭穿係裹面,踩完就地除左条單車衭,剩番条泳 ...

買件 鐵人褲便可以 0 拉,它有小小襯墊在褲底,踩車時沒有哪麼痛, 又可以遊水 + 踩單車 + 跑步都得,
(牌子有好多, Orca, 2XU (causeway bay 有得買) , (zoots, pearl izumi, 可能要網定購),
或者 TYR 可以去 kowloon bay, 買,又可以直穿著泳褲去比賽。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-12 12:30 發表

弊!! 我唔知有無當垃圾掉左~~

唔怕 , 封 email 只係話你聽 confirmed 左你既報名,
詳情要 9 月 14 再 email 俾你 , 唔係太重要 , 放心好了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-12 13:23 發表

我琴日先至寄出...

典解唔做埋會員 ? 有 discount 架 , 用 online registration 方便好多
一年参加 3 次 , 己经响處

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-12 13:45 發表

今次唔係鐵人會搞,都有discount?

sorry, 5 會左 , 以為你講 ITU disneyland

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-8-14 11:18 發表

遲D起步
唔落水住
按住跳板

Kin in Running

kin kin, 5 work 架 , 通常下水位置距離 start 位都有一段距離 ,
只因為 5 想踩水而等 start 先落水 , 分分慢人地 5 分鐘以上 ,
一般深水起步 , 最多踩 1-2 分鍾水度 , 再 5 係抆住單木舟借下力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-8-19 22:10 發表
我想問租車試間舖0係邊區,
我都未試過玩哂三項
我個情況較怪, 2項我06年已經開始玩, 賽過廿場左右,
不過單車呢.....我咁大個人只係踩過兩三次,
唔知仲識唔識踩
好想去確定一下踩唔踩到先..
其實如果踩得好差 ...

iou, 咁你可以放心 , 踩單车同打字一樣 , 係一種潛移默化動作
一翹左就一世都唔會忘記動作 , 止不過係  口力同有幾 口力,
正常慢 6, 都應該有 17km-24km/hr, 如果架車性能好 d..
會舒服 d,
柴 9 話齋 , 人生有幾多個 10 年 , 点都要試下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 史波 於 2009-8-21 12:00 發表
成功完成本賽事的參賽者, 可獲得刻有姓名及比賽完成時間的金屬紀念牌一個. 好靚架!

登錄/註冊後可看大圖

好正,沒借口給自己偷懶去不去練習

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-3 12:24 發表

謝謝高寶兄分享,到時見~~

我放 1 点 , 可以 join 食 lunch. 科學園入面間  "大+樂"
幾舒服下 , 門口可以擺單車, 可以睇到 d 車 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-3 13:06 發表

我12點左右一定要閃, 因為約好屋企人下午去超悶廸廸尼.... loud兄, 你可以接力教大家踩車秘訣." />" />

我諗住同你地食 lunch 咋 , 2 点後好曬 , 最好係 12:00 前收隊 ,
好易中暑呀 !
迪迪尼 , 都好曬下 , 搽 d spf 30 呀,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-9-6 01:57 發表

好英呀~

7  壯士

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-6 15:41 發表

30幾係頭一個圈咋!! 唔係全程,
其餘兩、三個圈都做唔到30!!

不過會以30為目標

bmc ching 會唔會嚟緊禮拜日指教下呢??

租車上 30+, 真的不易架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-6 21:39 發表

除非 kopo ching 個 meter 有問題, 或者佢睇錯咗,
我架租車無 meter, 不過响頭一圈係咁死跟,
跟住問下佢時速幾多, 佢話大約 31、32 度

唔知 loud ching 禮拜日得唔得閒嚟指教下??
聽講勾 ...

kopo hing, 腳瓜 long 同 "黎拫" 不相伯仲架,
31, 32 應該無錯 ,  rockiec hing 跟到都唔錯下 ,
勾車一定省力好多 , 但一定要小心 , 一定要對前車
有信心及要經常留意前車車手動作 , 萬一有乜意外
都好以收得切車。
13.9 我應該來 5 到 , 希望 9.27 同大家相應再來個
大合照

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-7 10:54 發表

我都唔想隻大肶同小腿咁鬼粗架.  我買褲好慘架, 成日要就大肶位. 以前有肚腩都仲容易d. 而家簡直....... 其實有無辦法令佢幼番dd.

rockiec hing踩得都真係幾快. 因為佢全程在我後面兩個車位左右. ...

咁你要踩多 d 單車先掂 , 因為可以收細小腿 , 大肶都應該可以 。
尋日場比賽又學到 d 野, 游完 400m 水 , 轉項時0個 friend 教
路要壓住不要達到最高心跳 (約 HR 155-160 , 其實如果去到 HR155
我會好快爆), 所以慢跑 6'/km, 出轉項 , 跑左 600m 先加速 , 唔理其它
人點界我 , 一于保持 141 左右, 到尾0個 1圈, 先發力上前, 因為仲有 400m朱游
我後個 2km, keep 到 4'4x /km, 再游 400m, 仲俾前 400m 快左 30 秒
今次比賽既經驗可以大家分亨下。  

升級   0%

該用戶從未簽到

小 腿 掛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋瘋 於 2009-9-9 09:21 發表

x 2, 都係用蛙式游架乍....目標唔包尾...
但係堅堅同我講呢個目標好難達到...

蛙式都可以好快架喎
不過小心隔離
以瘋兄運動底要包尾又真係好難 , 不過有第一 , 就有第尾 ,
就算真係包艇 , 同樣值得尊重, 可能更加應該更加為佢打氣,
知恥近乎勇 。

升級   0%

該用戶從未簽到

rockie hing, 9‘ 1 lap, 不錯呀。
我用自己車都差不多時間。
世己有幾架 Giant OCR 3 鋁架,
質數一點首都不弱,重量也僅僅是 18lbs 左右,
但是如果首次參加 3 項,我建議你單車可以
踩慢小小 (e.g. 9'30/lap),不然你跑步
可能因肌肉不能適應抽筋。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-13 19:40 發表

收到, 我都擔心落車會腳軟, 都諗過最尾果圈10'/LAP,
等對腳休息下! 適應下!

因為平日跑步強度頗大(包括interval及衝斜路!), 每周哩數約50K,
應該可以應付55'持續動作! 因為第一次試鐵人賽,
反而擔心三個項 ...

rockiec hing,
第一玩,當取個經驗,時間上我覺得這樣分也可以,
我過去經驗,當遊完水,去取車,我會利用這短短
路程作為小息,緩慢的跑。上了車,不要馬上加速,
要用 600m 左右開始先加速,不要讓心跳得太快,
HR keep 150 以下去完成單車部份,如果你可以用 9'/lap,
keep 返 9' 多d d/lap,最後 1000m or 半圈,將踏頻記
得比頭 5 圈 踩 "快"   d  (e.g, 後面鏈餅用”大 d“ ,即是沒有哪麼重腳)
令到你的肌肉可以放鬆 d, 跑步可以舒服 d.
跑步你強項,可以放快小小都沒有問題的,
到時 + 油,來個大合照。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-13 20:54 發表

呢樣好重要, 多謝 loud ching 又袋錢落我度!

我諗原理同跑步一樣, 儘量 keep 番帶氧 pacing,
唔好再出力踩, 若果積咗乳酸, 就跑唔郁喇!

比賽當日都好趕, 頭班火車開5:30, 入到嚟都要 6:1 ...

正是這道理,我記得以前初初沒 mud 經驗,一上水,
轉完項,出車自己還有力,就想住馬上加速踩, 之後當
然好後悔肌肉都未適應,就加速乳酸積累左,個人就好快
累,到跑步可以講真的有心沒力。
當天的確好趕,有機會再照過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-15 23:11 發表

我估至少十幾廿人,我地有個booth 喎,大家可以去果度聚腳,詳情要叫堅堅解答你~~

到時應該有幾分鍾到可以泥張合照 , 今次有個聚腳位 , 5 使好似以前 d 比賽咁 ,
5 知去邊樹慍人

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-16 12:56 發表

Newfoot 兄,你同我都要比賽,有Leng 模都唔得閒睇啦...

咁咪多左好多龍友