香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-3 10:23 發表

我已有單車, 想同大家一齊去比賽場地試車. 不過, 我對單車呢家野都係新手, 所以抱歉未能提供太多硬件方面的意見, 但"細己"都好專業, 一定幫到你地. 不過希望可以提供一些比賽場地踩車及轉項的小貼士, 因為我之前 ...

謝謝高寶兄分享,到時見~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-3 12:57 發表

我放 1 点 , 可以 join 食 lunch. 科學園入面間  "大+樂"
幾舒服下 , 門口可以擺單車, 可以睇到 d 車 ,

好呀好呀,我仲有好多野請教Loud 兄,一於大+樂見~~

升級   0%

該用戶從未簽到

試完車番來啦~~
鋁架車真係好好玩...唔怪得會上癮...
今日試左車同路,好慢,成10min 一圈 (據說4km),後尾至知原來我果部唔係鋁架車,重D,回程時原本都諗住要果部算,後尾Rockie 兄試左伐哥果部鋁架話幾好,我試左果然爽D 喎,係有D 波唔係好順,格格聲,老闆偉哥話會幫我跟下,已經比埋錢mark 左果部~~

仲有高寶兄講解左三項既賽道同轉項區,有左個印象到時唔駛盲中中,第一次玩丫馬...
未租車既新手注意,road bike 既數量非常有限,鋁架更加應該無啦,要盡快去揀車啦,如果唔係要踩D 平價mountain bike,好似我自己果D,想快都難...

希望到時踩到8min 一圈,最緊要順利完成~~

今日真係唔該晒伐哥安排,仲有高寶兄既講解,辛苦晒兩位~~

升級   0%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

賽程 A:
27公里 (6 圈):轉項區 -> 轉折點 A -> 轉折點 B (6 次) -> 轉項區

A線係6圈唔係7圈,即係唔止4km 1圈喎~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2009-9-5 18:53 發表

各位今日無去又報咗比賽嘅師兄師姐,rockie吹鷄,又多次去玩啦!老細話如果唔係自己落鋪頭揀車就會安排mtb桇!所以...........................

係呀...到時好似去郊遊咁啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

"參加者須知"游泳果part 無寫一定要戴泳帽既??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-9-5 20:44 發表

呢樣野大會應該會提供,唔駛擔心

唔該CF 兄~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-9-5 20:47 發表

bunny兄,其實即係我在泳池同你講既游泳方式黎架!

我地今日食野就係提起CF 兄,你無打乞嚏咩~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-9-5 21:56 發表

無喎,因為d冷氣唔夠凍
DEE兄,毒品單車真係唔好掂,否則會沉淪毒海,不能自拔

我知啦,見到CF 兄同馬王見~~
小弟而家沒錢,會說不~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-7 10:54 發表

我都唔想隻大肶同小腿咁鬼粗架.  我買褲好慘架, 成日要就大肶位. 以前有肚腩都仲容易d. 而家簡直....... 其實有無辦法令佢幼番dd.

rockiec hing踩得都真係幾快. 因為佢全程在我後面兩個車位左右. ...

我果日晌後面睇高寶兄對小眼都好勁,唔只粗,仲一舊舊...

升級   0%

該用戶從未簽到

sorry...係小腿呀...笑死人~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速跑手 於 2009-9-7 11:56 發表
小弟都報了名參與玩B線,單車頭盔我有,但只是摺單車,唔知有冇人會用摺車參與!!
只求玩下既話,應該冇人會笑我掛?

龜速兄係咪自己渣車去??如果叫車成本仲貴過同世紀租喎,而且無咁方便~~

另外有個問題,大會話到時賽道全封,私家車點入科學園呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速跑手 於 2009-9-7 12:17 發表
因為單車放在火炭公司內,諗住個朝返公司

咁都好方便,又可以當熱身~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-9-8 13:55 發表
我一直都以為係7圈, 因為一圈不足4km, 7x4就即係28km, 減少少就係27km
而家6個圈咁咪即係唔足24km?

我知道師兄你地好熟條賽道,但上星期六小弟踩部鐵車漫遊一圈要差不多10min,如果足4km 既即係平均25km/h,但小弟平時踩自己部鐵甲車踩青公都係大約25km/h,但係青公有上有落有燈位有巴士站,我覺得應該無理由平時會快得過當日試路,大家係咪好肯定果度最多得4km呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-9-12 09:01 發表

對了,Ginny ctse的帖子中就是如是說

戴住手套好難搣label 喎,有咩技巧呢? 如果用橡筋又放邊個位方便呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-12 11:06 發表

我諗住用粒粒包裝膠 (唔知點形容, 總之用嚟包嘢, 保護好啲果種),,,
貼响車柄度, 然後逐粒襟爆佢... 唔知行唔行得通?

係啦, 花子阿DEE ching, 聽日嚟唔嚟? 你上星期揀果部 ...

我明呀,但係爆左唔係好睇得出喎...或者用膠紙黐六條紙條,會唔會易搣D呢~~

上次晌賽場踩番去單車鋪,部野應該點都快過之前果部,我星期日中午有野做,黎唔到.上次咁樣試下路加埋高寶兄講解下已經好好啦,應該無咩問題~~
廿皮見面記得先啦,來日方長,927 科學園見~~

升級   0%

該用戶從未簽到

今日大會有個email 話有人晌training session 話比賽想course a 轉 course b,所以俾大家幾日時間可以改喎~~

a 改 b 既一定係準備不足既新人...我既名次又倒數前左幾名啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

想再問有無師兄師姐知道當日封路,如果揸車去有無影響呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-9-15 17:18 發表

Dee兄, 我上次喺科學園搞嘅"2009 分齡組半奧運三項鐵人賽及小鐵人三項鐵人錦標賽"見倒好多車可以直接泊喺轉項區同科學園之間嘅馬路, 因為科學園本身唔封路, 所以車可以經科學園駛入   ...

查實科學園係咪有幾個入口架...我剩係識晌大學站果邊迴旋處入去,另一邊唔識呀...

不過o岩o岩都打左俾大會,我玩course a 咁早去應該無問題既~~

唔該晒Key 兄~~