香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

錶.......

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

CASIO STR600 已經伴我跑過三載, 主要功能給予3項鐵人賽運動員使用, 當然我用Running計時最多, 有10次backup record, 無限分段計時, 太陽能Chargable. 才HK$3xx. 十分底玩, 也是我唯一一隻不是精工既錶.

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

ilove619C兄, 電子錶特別係CASIO,9成9係防水,CASIO PHYS系列(STR600 也是PHYS系列) 多數都係賣$300-$350尼個range. 通常係買行貨既代理較有保障, 旺角信和地下, 深水土步高登地下o個間. 總代理係尖東同上環都有間Retail Shop, http://www.casiojv.com/contactus.htm 第一隻用左10年, 尼隻第2隻用左3年. 不過要留意尼個型號要日日見光, 因為用太陽能同電池一齊推動.

原帖由 ilove619 於 18-3-2008 22:51 發表

原來防水架,我又要拎番個先,唔知而家要幾銀先搵到呢,最平又幾多呢?多謝你!

升級   0%

該用戶從未簽到

ram兄, PHYS D 錶帶唔好寄以厚望, 汗水同不斷咁又除又帶, 冇半年就...斷了...
之後去代理配, 又話冇現貨又話要定->索價$100, 隻表先$3xx, 1條駒駒既膠帶要一舊水 , 仲要等1個月, 把鬼火去鴨寮街撞下彩, o個度D亞叔話冇原裝, 不過其他款可試試, 咪裝幾條比我睇, 結果$35成交. 仲整得幾靚仔tim.

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 ram 於 19-3-2008 17:30 發表
之前小弟只係用隻Casio Baby G計時咋 hjhvbj" />hjhvbj" />hjhvbj" />hjhvbj" />hjhvbj" />
不過因多汗關係,反而係條膠錶帶斷了
換條錶帶都唔平啊
如果買番隻STR600果條錶帶係咪come用d呢 ?" />" />" />" />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 19-3-2008 20:33 發表

多謝你D咁有用既資料,你真係好鬼屎好人既姐! 可以真人識到你就更好了..

原帖由 longing 於 19-3-2008 23:47 發表
我都係咁話,呢度既C兄好積極發言,俾左好多意見,so nice!

兩位兄, 唔好客氣啦, 人總係互助幫助(有能力既話), 總有機會我地係跑街時或賽道上相遇.

升級   0%

該用戶從未簽到

咁$70銀個條係唔係原裝帶, 原裝就貴小小 , 不過鴨寮街o個D都係CASIO帶, 不過係for G-Shock既先至咁平.

原帖由 ram 於 20-3-2008 11:42 發表

嘩!半年就........
果次求其搵間舖去換膠錶帶都收我$70!
下次都係學ching去鴨記換喇,平好多∼" />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝C兄分享心得, 跑完步等我同埋佢一齊沖涼先.

原帖由 oscar 於 20-3-2008 12:01 發表
其實要保養隻錶唔難,
保養條錶帶都唔難,
只要每次跑完之後,
用溫水(冬水都得ge)沖一沖,把鹽份沖去,然後用乾毛巾沫乾,
咁樣你條錶帶ge壽命就會大大延長啦!
我己經做過實驗!係得ge!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 28# 的帖子

買左咩色, 幾銀$$$, 行定水貨?

升級   0%

該用戶從未簽到

Runner01兄, 如要計新lap, 只要每次按一次顏色制(右上)便可紀錄每圈圈速, Start制只係第一次或完全停止後又想繼續才按. 完全停止計時係長按顏色制.

原帖由 Runner01 於 8-4-2008 20:43 發表

師兄
買左白色@$350
行貨

仲有一個問題
如果要新計lap..係咪一定要先禁右上掣..再禁start掣?
THX!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

thugs32兄, 有冇去總代理係上環都有間Retail Shop睇吓, 地址個網會有, 如冇時間又唔想白行一趟, 打電話問吓佢地. http://www.casiojv.com/contactus.htm

原帖由 thugs32 於 8-4-2008 23:04 發表
看過各師兄對STR600的評價,
剛巧用了多年的G-shock又夠期,
心郁郁想買番隻600。

可惜週末在東區行了幾間錶行都無貨,
有無師兄知道港島這邊哪裏可能有貨。

謝謝。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 35# 的帖子

嘩, $5xx幾, 有冇搞錯, 即係叫人唔好去總代理買, 去佢o個D AD度買啦, 旺角大把, 潮特同信和一定有, 再冇深水土步買電腦樓下o個度, 又或者ram兄提觀塘o個間. 3舊幾搭車去買埋兼同屋企人食餐勁仲有找.

升級   0%

該用戶從未簽到

Right, 好似ram兄咁, 要做個精明既消費者.

原帖由 ram 於 10-4-2008 16:48 發表
嘩!更貴
加多百零蚊可以買兩隻!
搭車過黎觀塘買好過~   

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜thugs32兄得心頭好, CASIO有一部份生產而移往Thailand 或 OEM - Singapore 做, 如果想買日貨, 可能3舊水唔得, 粗粗地玩住先啦, 不過saki兄就唔好彩, 唔知係唔係去錯地步.

原帖由 thugs32 於 12-4-2008 22:12 發表

師兄有無去錯地埗?nm" />

我剛買了,那間小店有存貨,
還有三個色可選。

升級   0%

該用戶從未簽到

如果間舖兩隻都有, 點都叫佢地比你攞上手玩吓, 慢慢按吓D制, 睇下arm唔arm自己手型, 試清楚才買.

原帖由 kennethwat 於 13-4-2008 01:15 發表

Ching CHR100 算好用,只是按鈕難按及心跳帶用的機會不多而已。不過如果比我再選擇,我都會選GILLS介紹嗰隻。