香港長跑網  - 長跑長友

樓主: momo
打印 上一主題 下一主題

momo 練跑日誌

升級   92.11%

該用戶從未簽到

昨天試左3k極慢跑, 其實跑時是不痛的, 不過跑完後按上膝蓋有覺得比之前痛, 由於小妹睇跌打敷藥皮膚敏感, 所以去左睇骨科, 檢查後醫生話我係"孕"帶發炎(打吾到那個字) 係因為拉扯太大所致。
醫生話吾可以跑住lu, 即係我10月1日的10k要摺埋....
不過佢話我可以繼續swim同yoga, 那唯有swim當作練氣訓練......
人算不如天算...有時好得意, 你下了目標, 好想reach到時, 梗係會出現好多阻滯....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-23 13:07 發表
昨天試左3k極慢跑, 其實跑時是不痛的, 不過跑完後按上膝蓋有覺得比之前痛, 由於小妹睇跌打敷藥皮膚敏感, 所以去左睇骨科, 檢查後醫生話我係"孕"帶發炎(打吾到那個字) 係因為拉扯太大所致。
醫生話吾可以跑住lu, ...

ctse傷咗唔好心急, 休息完再跑過
yoga某啲動作應該可以加强肌力, 有啲又可以舒展筋骨, 游水都可以練氣呀
做住呢啲先都好

升級   92.11%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-23 13:35 發表

ctse傷

升級   92.11%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-23 13:35 發表

ctse傷

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse 的長跑網衫已經到左 , 介唔介意在今個星期六早上的將軍澳逍遙跑進行交收 ? 當然另約其他時間都可以的 ~~

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-9-24 01:04 發表
ctse 的長跑網衫已經到左 , 介唔介意在今個星期六早上的將軍澳逍遙跑進行交收 ? 當然另約其他時間都可以的 ~~

師兄, 今周六你們是否在澳景路跑上斜? 我"孕"帶發炎暫時吾可以練跑,但你地約幾點跑完? 我可在澳景路與維景灣畔接讓位交收
如地點不方便, 請再約地點, 謝幫忙

升級   0%

該用戶從未簽到

我地星期六逍遙跑不會跑澳景路 , 好似係圍大圈 ~~~
ctse可選擇在逍遙跑集合時間(8-8:15am)[運動場] , 或者跑完番黎預備去飲茶時(10am)[茶樓]交收都得的 ~~~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-21 10:15 發表
    上周六上了工聯會的長跑訓練課程第一堂, 由於腳仲未好返, 所以沒跑, 都係聽下教練講同埋做下熱身, 見參加者好多都著住不同比賽後的紀念t shirt, 相信大家都跑開步的, 那天大家跑了約5個運動場, 教練話由零開始, 先 8 ...

Good! 新開始, 由零開始慢慢跑, 學好跑姿及正確練跑方法, 終生受用.
    早日康復.

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-9-24 17:14 發表
    我地星期六逍遙跑不會跑澳景路 , 好似係圍大圈 ~~~
    ctse可選擇在逍遙跑集合時間(8-8:15am)[運動場] , 或者跑完番黎預備去飲茶時(10am)[茶樓]交收都得的 ~~~

師兄, 你們去邊度飲茶?

升級   0%

該用戶從未簽到

已pm聯絡方法交收網衫

升級   92.11%

該用戶從未簽到

在dr kong買了個鞋墊
    希望可以再加多些防震及改善少少肩平足所帶來的問題
    現在休息...期望11月頭可復出

升級   92.11%

該用戶從未簽到

此乃我新買的跑鞋, 希望佢可以陪我跑渣打半馬...
    另, 腳傷好多了, 現正 swim 及做 gym 練腳的肌肉, 期待可於2-3星期後可同大家練跑

升級   92.11%

該用戶從未簽到

跑完的歐化寶用了約68分鐘, 若以此龜速完成1/4 馬, 則半馬要用136分, 但後10k通常沒有前10k快, 即想在2.5 hrs完成21k 都係未必得/或者只係勉強得.....要加把勁了
    報了的nb 15k本來是我的試金石, 但到呢一刻都未收到confimation letter, 懷疑自己寄失左, 真忐忑

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse 試下打去主辦單位問下丫 ~~~ 咁就唔需要忐忑 ~~~

升級   92.11%

該用戶從未簽到

哈哈, 信已經收到lu,
    因為上周六同阿SIR練時衝了圈幾次, 今晚跑左6k 幾 D 肌肉已經好攰, 所以今晚冇跑到10K, 衣家自己個練跑PLAN好似有D問題:
    - 每星期我會跑3次, 其中一次是跟阿SIR一班人一齊訓練, 訓練時多數只會跑3-4K
    - 另外兩次都只會跑6K
    - 另外2晚會去做YOGA返鬆D筋

發現好似沒什麼進步, 時間又有限, 可能是跑得不夠長.....又或跑速太HEA.....

要好好檢討下........

升級   50.45%

該用戶從未簽到

Momochi ctse, 今晚天氣清涼最適宜跑LSD, 你跑6k 幾 D 肌肉已經好攰, 係咪跑快咗呢, 試吓跑慢d跑長少少距離, 好似仲有個NB 15k賽事等緊你, 要加油呀

升級   92.11%

該用戶從未簽到

係la, 我最大問題係吾可以快, 慢慢來反而可以跑到好遠,但其實又好想快.......

升級   92.11%

該用戶從未簽到

剛完成了人生第一個15K
    用了1.38.51
    因為從未試過跑15K, 故我會把這次時間當作下次同距離比賽的一個參考
    跑得算是輕鬆
    希望自己可以繼續進步.....

升級   0%

該用戶從未簽到

momochihuahua ctse,時日在咁潮濕的天氣成功完成15K已經唔錯了..
    繼續努力、繼續進步~~

升級   92.11%

該用戶從未簽到

昨晚本想練一轉10K, 但跑了1圈己覺得全身好累, 至2圈約5K, 人很乏力, 突然極肚餓, 完全沒有意欲挨下去,最終只跑了約7K,人死下死下, 不知是否因為3日前跑完15K回氣,但如果係我都回得好慢LOR,  照計衣家應該練多些10K, 但成日都覺得係跑完抖吾切,所以沒有心機,人都DOWN DOWN地...