香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

跑、跑、跑

升級   49.45%

該用戶從未簽到

傑兄, 我相信你要完成全馬應該沒有太大問題. 不過你跟program練時要量力而為, 千祈唔好加量加得太快. 要循序漸進. 如果覺得雙腳頂唔順就要休息一下, 唔好監硬黎, 否則跑傷了便甚麼也做不了. 儘量唔好日日跑, 好易受傷. 要跑都最好隔日. 中間可以做一些如游水或單車的cross training, 減輕跑步時肌肉的負擔.

總之, 大家一齊努力以赴!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

恭喜KIT兄澳半馬PB. PB將會陸續有黎!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-12-20 13:47 發表
今日大埔10K 卒之都 PB, 第一次比賽跑到 50MIN 內, 比練習時間仲要快差不多兩分鐘, 好開心呀!!
自已計時 47"01, 晶片時間未出, 不過該差無幾喇

12月好開心, 澳門半馬PB 完, 10K 卒之過到50 大關!!
...

恭喜晒!!!傑哥!!! 跑步有樣好, 就係多勞多得, 付出同收穫成正比!! 你咁勤力, PB係你應得0既!! 繼續努力啦!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-1-5 23:41 發表
已經係1月5日, 今日先黎 2010年第一課練習, 實在太遲了......... 過時過節總是應酬多, 而且要抽時間陪女友大人, 實在無辨法可以抽空練習。
本來尋日已想開始練跑, 但放左兩日假玩左兩日又好累, 結果都係早瞓收 ...

努力呀!! 落雨跑步其實幾正架!! 不過要小心跑完步之後好易著涼, 如果病左就得不償失啦!!

另外, 我諗你要抽些時間來練練lsd. 否則全馬時會好辛苦.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-1-7 12:27 發表
1月6日

夜晚到北區運動場練習, 因為經常遲到, 已好耐無試過操晒成套馬克操, 今晚卒之可以喇!
依家狀態真係麻麻, 所以操完馬克之後同 stan 兄jog 左 8k 就收檔, 加埋熱身今晚只跑了9k.

本月暫跑了 20k hjhem16 ...

加油呀!!阿傑兄!!! 如果你星期日長課响新娘潭, 你就會撞到美記半馬d跑手gala!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

阿傑, 快d開始過30k 0既長課la!! 否則28/2當日會好辛苦架. 過30km d課好好玩架, 跑完好有滿足感架. 快d試下啦!!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-4-14 13:55 發表
4月13日
游水大約游了個半鐘
多謝七兄同堅堅再指點過我游姿, 經過7兄指點後似乎又有點進展, 只要keep 住游再放鬆d 該好快會學得識自由式
游後發現右邊膊頭有點痛, 似乎d 舊患未好差少少, 呢個星期去睇左次推拿推返 ...

幾時又過黎粉嶺一齊游下咁呀? 你不停咁游個半鐘? 用咩泳式? 1/5响淺水灣個長途賽有冇報到?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-4 10:39 發表
現在正在看一本很多ching 都在看的書 「天生就會跑步」(Born to Run)
當中說到很多現代人跑步都為了「交易」,
例如跑步為減肥, 為更快的時間, 為獎牌, 而書中提到跑步最大的推動力該是不為任何目的,
為快樂而跑 ...

我啱啱睇完呢本書. 我覺得好震撼, 呢個世界竟然有人可以响d咁惡劣環境跑4個馬拉松距離的比賽. 令我覺得全馬好似好小兒科咁. 而且, 佢都可能講得啱, 現代跑鞋可能過份保護, 而令雙腳肌肉得不到強化, 增加受傷機會. 另外, 我好鍾意佢講點樣同疲勞打交道. 我跑到累或操車操到累都會諗起呢句說話. 有一點我非常認同, 跑步是為快樂而跑, 如果只追求其他目的如速度或減肥, 當不能達標便好易放棄. 我同d初練跑的同事講, 跑步最緊要係跑得舒服, 快是沒用的. 習慣後你就會enjoy, 就會所追求. 而家有位同事成日都响大埔海濱公園跑, 你可能見過佢都唔定!!