香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

忽想起過往常和孩子在這山徑跑步

關閉 [複製鏈接]

升級   29.33%

該用戶從未簽到

我開始跑番步5 星期 了, 由最初的2公里, 加到上星期的10 km,

由 今天 ( 第6 星期) 開始 , 可以練跑山徑斜坡!

今早跑 4 km 到蝴蝶山腳, 再跑上畫眉山徑, 來回2 圈约1 km, 再跑去上水吃早餐!

畫眉山徑, 绿樹成蔭, 空氣清新, 有很多晨運客

跑山坡好辛苦, 感覺腳很重,

沿途只聽到自己的脚步聲和呼吸聲,

忽想起過往常和孩子在這山徑跑步, 以幫他們練氣以參加小朋友的長跑賽或親子跑賽 :

" 唔好行, 快跑"

" 唔驶等 daddy, 自己跑上去"

" 就到啦, 快 d....快 d...."

" 落山唔好跑咁快呀, 小心呀!"

過往的聲音及影像在腦海盤旋

不知不覺間, 畫眉山徑 來回2 圈巳跑完

落山后跑平路,感覺腳輕了很多

跑得輕鬆多了!

唉...巳很久沒有親子跑了!

+1 0
上一篇︰運動場公眾假期開唔開架?下一篇︰本人是大陆的!广东人

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2010-8-16 11:04 發表
短跑之神_啊俊 小 c hing

同屋企人溝通多D la

有得傾  屋企人關心你ga

有可能的話帶屋企人去睇你比賽&訓練

等屋企人理解多D 自然會放心

add oil ar

短跑之神_啊俊:

龜速行 C ching 的建議非常好, 有可能的話帶屋企人去睇你比賽&訓練,

跑 步是一項健康運 動, 喜愛跑 步的多是正派及充滿活力的人,
等屋企人見下, 他們自然會放心!