香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

忽想起過往常和孩子在這山徑跑步

關閉 [複製鏈接]

升級   29.33%

該用戶從未簽到

我開始跑番步5 星期 了, 由最初的2公里, 加到上星期的10 km,

由 今天 ( 第6 星期) 開始 , 可以練跑山徑斜坡!

今早跑 4 km 到蝴蝶山腳, 再跑上畫眉山徑, 來回2 圈约1 km, 再跑去上水吃早餐!

畫眉山徑, 绿樹成蔭, 空氣清新, 有很多晨運客

跑山坡好辛苦, 感覺腳很重,

沿途只聽到自己的脚步聲和呼吸聲,

忽想起過往常和孩子在這山徑跑步, 以幫他們練氣以參加小朋友的長跑賽或親子跑賽 :

" 唔好行, 快跑"

" 唔驶等 daddy, 自己跑上去"

" 就到啦, 快 d....快 d...."

" 落山唔好跑咁快呀, 小心呀!"

過往的聲音及影像在腦海盤旋

不知不覺間, 畫眉山徑 來回2 圈巳跑完

落山后跑平路,感覺腳輕了很多

跑得輕鬆多了!

唉...巳很久沒有親子跑了!

+1 0
上一篇︰運動場公眾假期開唔開架?下一篇︰本人是大陆的!广东人

升級   74%

該用戶從未簽到

讚!
一家大小玩長跑,百般滋味在心頭。

升級   61.85%

該用戶從未簽到

過去的半年, 我亦推動我的兒子陪我跑步, 一面跑, 一面與他溝通, 教授一些長跑的知識給他. 現在他已經陪養出長跑的興趣. 我亦覺得最可貴的是襯這光陰可以與他多溝通是席得的.

升級   0%

該用戶從未簽到

dicksonyk c hing

so 幸福   so warm ar

升級   61.85%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

第二日樂樂大個女之後....................

oh............好多年後................

承c hing 你貴言

升級   46.84%

該用戶從未簽到

你未好ol 可以一齊跑...

我屋企人唔想我去跑

以為我會識懷人.....

好憎佢....佢冇你咁開通

又唔比我買跑鞋

唔知佢想點 / . \

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 短跑之神_啊俊 於 2010-8-12 11:36 發表
    你未好ol 可以一齊跑...

我屋企人唔想我去跑

以為我會識懷人.....

好憎佢....佢冇你咁開通

又唔比我買跑鞋

唔知佢想點 / . \

同屋企人溝通多的啦,
    如果屋企人衰就唔會生你出黎,唔生你出黎就冇你既存在啦
    你買左佢都唔知啦,儲下錢,跑鞋有限錢既姐

升級   0%

該用戶從未簽到

短跑之神_啊俊 小 c hing

同屋企人溝通多D la

有得傾  屋企人關心你ga

有可能的話帶屋企人去睇你比賽&訓練

等屋企人理解多D 自然會放心

add oil ar

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2010-8-16 11:04 發表

同屋企人溝通多D la

有得傾  屋企人關心你ga

有可能的話帶屋企人去睇你比賽&訓練

等屋企人理解多D 自然會放心

add oil ar

短跑之神_啊俊:

龜速行 C ching 的建議非常好, 有可能的話帶屋企人去睇你比賽&訓練,

跑 步是一項健康運 動, 喜愛跑 步的多是正派及充滿活力的人,
    等屋企人見下, 他們自然會放心!

升級   46.84%

該用戶從未簽到

....溝通難....佢唔講理....
    唔合佢意 = 一定係錯(+粗口)之後成家一齊(海鮮)我

之後我會好火!

所以我唔會同佢溝通...一日唔會多過四五句

因為你望我 我望你 唔知想點所以講一句

我會同fd去跑...唔太想佢去..因為佢去左我會冇咁放

而我又唔係咁主動....難救

我呀媽    (真係煩死人)            我唔會同佢講一句

我呀爸   (自已就是對.冇人係對) 我唔會同佢講一句

因為我唔想見佢地,所以我日日大多數時間去練跑.....

每次跑比賽都係第一(冠軍)

但這是冠軍背後的...........代價

我依加中三有6x個牌.1x個盃  佢話要一次過打粹佢.....

冇牌盃我唔會跑

[牌在人在 盃在人在]

升級   0%

該用戶從未簽到

自己退一步  主動D 溝通多D

一家人 ma !!

add oil ar