香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ram
打印 上一主題 下一主題

ram跑步紀錄-09年3月重新開始

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-1 13:54 發表
08年7月30日 (三)

工聯跑步訓練班 (第一課)

其實第一課都預左會講上課安排和基本熱身方法
阿sir話最好先慢跑(有少少汗)然後熱身最好
因為身體微熱可令肌肉軟一點,熱身可以更加有效防止受傷

另外亦有提到跑 ...

係喎, 我都沒有計時添, 蠢o左

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-1 21:35 發表

係囉!帶錶又唔計時,有蠢。

係多多呀ching

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 260# 的帖子

下次小妹跟ching跑喇   

那個550m場不太好走, 有高高的鐵絲網圍住, 由於常要大轉彎, 看不見前面幾十米, 都唔知前面d人在哪

升級   0%

該用戶從未簽到

ching連續 咁多編,   

阿sir真係幾好, 每次也詳盡地再講多次成個完整的form, 等我e d失憶, 領悟能力低的人, 重溫再重溫, 希望他每課也不厭其煩, 再講多一次就好了

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 303# 的帖子

"之後阿sir教了小跨步用大比彈起來果一下,都係有排練~"

這一個練習看亞sir做時, 很簡單啫, easy 執, 但當自己練時, 就真係無能為力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-10-29 01:38 發表
多謝oscar兄,7哥,臨風兄和速行兄的鼓勵

個人抖得太耐真係好易會懶懶懶,耍勤力d補拙先得  

08年10月27日 (一) GYM
做了上身5種器械各2組+3組sit up hgj091" />" />hj

08年10月28日 (二) 斧 ...

ram兄真勤力, 跑多2sets送比自己.  16組中我只得第1組是達標的, 唉...

大家都要努力呀

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-6 12:49 發表

韋 ctse:
但係我唔食生肉wor,妳可唔可以隔晚切落來,用少少黑椒調調味然後煎熟先比我食呀?3034

by

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-11-12 14:21 發表
08年11月9日 (Sun)

黃昏約了兩友好慢jog城門河10k,原本諗住自己提早先跑做25k功課的,但連跑了兩日共28k,真係頂唔到,唯有與兩友好邊吹水邊跑當係recovery jog
由沙田運動場起步向馬場方向跑,天氣涼了很多,天又黑得 ...

ching, 你們是幾點出發的?? 我大約6點幾在馬鞍山出發, 我估你們在我前面

升級   0%

該用戶從未簽到

ram ching, 月中已120+k, 睇怕今個月尾有300進帳了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-11-27 14:38 發表
08年11月23日 (Sun)

Nike十公里挑戰賽08

去年11月11日人生第一次10k比賽,話更快就一周年了
到達天水圍西鐵站遇上Alfred兄原來特地到來打氣,
到濕地公園已經7時零幾分,

已經見到不少長跑網c兄c姐在場:kenn ...

ram ching這個多月來進步奇速,可喜可賀

另外,亞sir個預計時間非常準確

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-11-27 22:54 發表

阿sir的確計得好準確,d時間可以跑到但又好辛苦.....好玩!
星期日半馬大家都要加油!
小弟諗住半馬pacing5'30-5'40/km,ctse可有興趣一堆跑?  

我肯定跑不到阿蛇預計的時間, 他估/計得很盡, 我想他那個是最好的時間, 我自問還未可以去到最好的時間   仲未能feel到5'40"的速度, 不過, 試跟ching都好, 跟到便跟吧, 不用理我的   謝謝先 ... 順風車...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-12-31 17:48 發表
2008年12月

Week 5

28/12 (日) 休息

29/12 (一) 休息

30/12 (二) 2.4k 測試 + 1k interval x 8

31/12 (三) 大除夕倒數迎2009

2008年12月跑了135K (...未達標,2009要再加努力了)
拜拜2008!hj ...

ram兄, 請問昨天1k之間有無得休息???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2009-4-19 21:35 發表
偷懶無寫一排.....

08年4月

12日 (日) 荃碼深井來回12k

13日 (一) 城門河大圈 11k

14日 - 17日 (休息,連操兩日抵抗力下降令左野,加上公事關係無跑...)

18日 (六) 暴雨衝城第二回 (約10k)

1 ...

咁都唔駛寫番一年前的blog卦, 老友!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-28 14:45 發表

RAM兄, 有冇興趣今日黃昏一齊JOG沙田河畔呀?

NO...

ram兄今晚要上堂呀,曲奇姐腳痛不能上堂,你又想拉埋另一同學仔過檔. 瘋兄,