香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

New Balance 1063 平時長距離練習得唔得?

升級   0%

該用戶從未簽到

咁平.. 正呀..

我試著過對鞋,覺得對鞋好重

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 POP168 於 2009-10-10 13:42 發表
我買左對,連續跑左幾日10k,保護好夠,唔太累
平時用黎練長課應該幾好,唔怕傷
1063比對美記Craetion 10輕好多,又平好多

我12x磅係咪唔適合呢對呢? 我覺得好重

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 POP168 於 2009-10-10 19:12 發表

其實好睇你點用,好似樓主用黎練長課跑20k以上著1063就幾好,夠晒保護
NB黎計1063保護性以經係最頂班啦,最重要只係$399都可以叫做超值,其他同級牌子一般要買$6XX-$1XXX不等
econecon C hing 以你得12x磅計好有條件 ...

似乎我黎緊果對跑鞋會係rider 12 (不過未落實住), 機會唔細, 以美記計, 我個人都幾鍾意aero, 不過為左保護計應該會揀rider既

而家我著一對NB749,可能仲係未慣跑多過10k. 多數跑多過11-12k就開始攰對腳, 所以我只係跑到16k度都唔會再隔硬黎,加上自己未應付得更多住

我未試過跑20k, 我仲係新手

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-10 18:24 發表
今日去買, 但係1063 無我碼....
結果我買左 1224, 都係 $399

試左跑一段路, 感覺唔錯好舒服, 不過要真正跑轉長距離先知掂唔掂

我既感覺係, NB跑鞋最抵著以價錢同質素計

美記整體比NB貴,同埋好似NB襟著d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-11 12:12 發表

rider 12 真係幾好著, ching 如果想買架多幾間價, 差別都幾大, 有d鋪賣緊650, 有d鋪賣到500有找, 我0個陣買 450, 不過間鋪清貨先咁平

今日著左對 1224 跑左 18km, 感覺幾好, 沒rider 咁"林", 不過保護性我都覺 ...

Rider好少賣到450喎除左斷碼

18km.. 仲要跑早課. 相當勁呀Ching

我可能體力唔夠,跑到11/12k好似個人唔係好攰但對腳就好攰(我驚再跑多少少會傷), 我最多跑到16k

咁我想問"林"定唔"林"好? 同埋1224咩價位?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-10-11 12:27 發表

rider 12(mizumo) is neutral cushion

1224(NBx) is supported cushion

Neutral同Supported即係點? 唔該

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 POP168 於 2009-10-11 16:35 發表

neutral即避震型鞋款,全個中底硬度一樣,比內旋不足或腳外翻D人著,如NBx1063,rider 12
Supported即穩定型鞋款,通常是由足弓處至後腳跟區域使用高硬度中底支撐材質,除左Mizuno之外大部份牌子鞋中底內側會見到灰色網 ...

好深澳, 唔多明, 同埋唔知自己咩腳型, 不過我就著緊NB 749一對鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-12 00:59 發表

THANKS 師兄, 依家明晒~~

我對RIDER 真係買得幾平, 間鋪依家好似已執左 (係長沙灣), 不過我有個FD 係旺角允X 賣到好似係 500左右, 差好少啫

500基本上係公價,去到邊都係呢個價

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-12 15:44 發表

返荔枝角呀

樓下長沙灣廣場有間好細間ga 鞋鋪 (上一層扶手電梯), 數埋得五六款 nb 跑鞋, 特價的都繼碼, 要睇運氣

過隔離條屋村0個度都有間都成日特價, 不過已結業......

好多時斷碼鞋都要睇運動.. 想買平野係咁架啦, 冇計啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-10-12 19:50 發表
穩定型鞋款最大可連續跑步速度: 12.0 km/h[10.4 km/h for easy spd.]

請問咩叫最大可連續跑步速度

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-10 18:24 發表
今日去買, 但係1063 無我碼....
結果我買左 1224, 都係 $399

試左跑一段路, 感覺唔錯好舒服, 不過要真正跑轉長距離先知掂唔掂

昨日見到允x outlet賣499

請問ching係邊度見到1063賣399?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 POP168 於 2009-11-7 13:52 發表

你唔係話1063太重咩
我係將軍澳見到1063特貨$459,如果買満2件特價貨再9折,買満3件特價貨再8折
即1063最平可做到$367
另外我見到運毒家asics 1130做緊特價$489,想買離試下,不過如果再買就3個月內買第 ...

你好多對鞋呀!!! 4對..

我得1對.. 真係唔夠洗

跑褲有,跑衫就求其(而家果件都ok舒服雜牌),特價買埋跑襪(不過真係同著普通襪冇分別,後悔中)

跑鞋就只係得一對,唔夠著

雖然我而家都唔會日日跑,但係一對真係唔夠

Ching有邊4對跑鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 POP168 於 2009-11-8 14:22 發表

1) MIZUNO Wave Vitalis 3 $290  剛開始學跑,咩都唔識當時個個都話美記好,又貪平所以就買左,結果跑到傷晒,成個9月半休養傷,所以我對美記無咩好感,以經絕對唔會再著來跑,只著出街同反工
2) adidas Supernova Seque ...

Supernova Glide 三百六咁平架咩? 原價幾錢?

我而家有兩對NB MR749. 有一對著左500k以上, 最底果層都蝕到見到第二層, 再著黎做長課我驚受傷.  好似好多人大讚呢對, 所以我對呢對有興趣

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 POP168 於 2009-12-13 07:18 發表

Supernova Glide 原價$899,依家無晒特價啦,去三間專門店有貨,不過要正價9折
我同你問過Aore7無你碼

正價九折就唔要lu

唔該晒你呀 

見到有對160元rbk其他網寫.. 唔知果對點?