香港長跑網  - 長跑長友

樓主: JC
打印 上一主題 下一主題

[TKO備戰2010渣馬] 之長課操練(終極吹水加碳特訓) 27/2/2010 星期六

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-2-15 09:36 發表
謝謝rockiec ching指點!

大雄 ching, 只係分享下以前跑開步啲經驗, 對新跑手可能有啲幫助!

今朝對腳雖然無乜酸痛, 但硬硬地, 好實,
所以jog 咗10K, 依家鬆咗啲... 頭果6K真係好慢, 5:30~6:30/K
慢慢至可以去番5:00/K, 可能真係未復原(星期六果朝, 我係先跑10K,
再跑22K, 所以攰咗啲!) 諗諗下大家對腳可能都好實/酸痛 !!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-17 18:11 發表
渣馬前最唔想發生既兩件事 (傷和病), 我中晒啊...................
呀女年三十開始唔舒服, 我都唔執輸, 領左份獎
今次真係唔上巴士都當攞獎囉

jc 團長, 唔駛驚喎!

臨近渣馬, 因為操得密咗、長咗、唔多唔少都會有傷患,
睇下啲傷患係乜同幾嚴重, 只要唔係關節, 一般肌肉、
筋鍵傷患, 只要慢慢跑, 唔係影响好大!

若果淨係感冒、傷風之類, 好快好番, 無乜影响! 話晒唔係初哥,
即使兩、三個禮拜無練, 靠食老本都得, 可能時間會 +15-30分,
因為無長課操練, 加碳會唔理想, 最後尾果10K要捱下!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2010-2-22 13:31 發表 JC身體要緊,唔好比太大壓力自己,要學習順服,諾珩仔都要學習乜野情況之下係要放低,我會為你祈禱,祝你早日康復。

x2!!

腰椎間盤移位係同彎腰姿勢有關, 好似刷牙、掃地... 日積月累,
攪攪下塊片會離位, 觸動腰椎神經, 痛到企唔到!

以前我都試過兩次! 要彎住腰睇醫生, 第二次仲要打止痛針, 按咗兩、三次...
先至企得到, 要跑42K真係有難度! 醫生實叫你唔好跑!
跑跑下塊片走番出嚟, 你自己都未必可以頂得到! 而且手尾好長!

為咗家人、自己著想, 唔好勉強!! 一係發覺有唔妥, 即刻上車!
或者試下著住腰封(即係舉重選手著果件, 保護腰椎)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-22 18:29 發表 頭先瞓係床度休息, 諾珩入左黎問我乜事,

我話: daddy背脊好痛, 咁我星期日去唔去比賽好呀,
佢話: 緊係去啦, 要有決心嘛,
咁我話: daddy受左傷, 可能跑唔晒42K噃,
佢話: 係42.195K呀(咁都記得), 跑唔晒咪跑40K囉, 再跑唔晒咪30K囉, 唔好怕困難嘛......

呀仔........ 如果你遇到困難果陣都係咁就好囉∼

真係服咗你, jc 團長, 受傷重要教仔!!

反而我好想知大大點諗?? 點解唔問下佢呢??
可能佢尊重你唔出聲, 唔代表佢無意見架!!

教仔除咗決心、堅持之外, 重有就係關懷、體諒...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2010-2-26 13:23 發表 JC團長,祝你順利完成你既心願,最緊要唔好受傷,繼續為你祈禱。

X2!

當日天氣可能會好差, 又濕又熱, 跑起嚟會重辛苦
若以5小時為限, 未到維園己經11、12時,
應該會好熱, 多點飲水, 可以帶條毛巾仔抹下汗,
幫助散熱!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-2-27 10:03 發表 祝TKO各位2.28馬到功成~ 渣油呀~ 同志們~

X2! 我都嚟一幅!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-28 16:25 發表 多謝大家對我今次跑渣打既關心, 勸勉, 祈禱及支持.
當中取捨跑與不跑, 無論贊成或反對的, 也是出於大家的一份直摯, 多謝, 感謝!
今天我選擇了踏上賽道, 一早預計了跑不完, 但我決定要跑, 無論只能夠跑得一千步, 一百步, 甚至十步, 我也要跑, 背後原因大家都清楚.十分感恩的是, 我看到了奇妙的恩典, 我的腰椎一點也没有痛, 只是由於之前感冒加上傷患, 已四個星期完全停止操練, 說實話, 少操練加上今日又熱又濕, 直得跑得很辛苦, 但為左諾珩, 我要用雙腳衝過終點, 最後, 我做到了, 4小時21分鐘, 這個成績, 是屬於諾珩同我太太既支持, 屬於各位跑友既鼓勵, 屬於沿途為我叫加油的每一個人, 我和諾珩要向大家講一聲........... "多謝"!

恭喜晒JC 唔止完成全馬壯舉, 克服傷患, 今日咁ge 天氣,
重做到 sub430, 真係好犀利!!

渣打之後, 好好休養!!

升級   100%

該用戶從未簽到

今日真係跑得好辛苦!!繼07年之後最差ge 時間!!
3:49:xx

不過都多得tko ching/ctse 沿途/銅鑼灣打氣...
因為跑到死死下, 只係記得嗌得好大聲ge mill ctse同 會長 ching!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-3-1 12:15 發表 早晨琴日雖然天氣好熱,但對我影響不太嚴重。我每個水站必定淋兩杯水落身減熱。好多謝BOLO,JC TERENCE頭約廿令K陪住跑,每一K都報住PACING幾多。以免跑快。我自己係13K己肚餓。捱到 ...

活活 ctse,

咁ge 天氣, 响女子組跑到 4:01:xx, 真係唔簡單!!
你响自己個組ge 名次應該好前, 我諗都係十零到!

不如試下畢拉山15K 越野賽, 女子隊好似組緊隊!