香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬仔
打印 上一主題 下一主題

陽光燦爛的日子

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-7-19 09:37 發表
上村球場起步—軍營—雷公田—甲龍—儲水箱  
路面情況唔係咁好,打完風,好多枯枝,要左閃右避,來回跑咗1小時多d(唔知幾多公里)

馬仔 ctse...打完風好危險..小心為上

我朋友試過打完風去跑.. 俾路上障礙物 "cake" 親...
成個人仆親... 手同埋膊頭落地.. 上半身有半邊腫晒...
要入急症同埋成兩個月無得跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-7-26 10:57 發表
2009-7-27  長課  
7︰15分元朗大球場起步,沿著下白沙引水渠跑到尾轉入大棠山道,開始上斜坡,放慢腳步慢慢跑,很辛苦!
跑到大棠渡假村時,走了幾步,再繼續慢慢跑,上到大棠郊野公園,雙腳真的很累,又一次停頓,走了幾步才開始沿著
大棠自然教育徑慢慢跑……原路回程,中途又找了個理由給自己(口渴),又一次停頓,買汽水喝,一支冰凍可口可樂給我三两口倒進了肚子,爽!(這樣喝法,似乎不大好…)
約9︰45分回到大球場,沐浴回家。
不知道為什麼,雙臂腋下,大腿內側皮膚都有磨損現象,很痛!

小妹有以下想法
1)當你跑緊果陣體溫升高.. 當你體溫咁高忽然飲 d 凍野.. 氣管腸胃會忽然收縮... 對氣管腸胃唔好...
跑緊步飲汽水 d 汽頂住好辛苦耶.. 我就會跑步兩步.. 去到終點沖完涼再買汽水慢慢歎
跑緊果陣口渴都要飲室溫既水/sports drinks
2) 磨損好常見... 你擺手會磨損腋下... 跑動時大腿內側跟跑褲內膽磨擦...
衫褲質料唔好會有影響.. 解決方法就係著番 d 質料好 d 既衫...褲可以著 tight 減少磨擦
唔想搞咁多野.. 可以跑之前茶凡士林...

升級   0%

該用戶從未簽到

馬仔 ctse
其實如果你跟緊人練..點解唔善用資源
問定教練唔見面既日子可以點練呢?
跟人練唔止為0左沖圈... 改跑姿...
教練可以因應你既身體狀況/能力... 對你既訓練計劃作出建議
呢 d 都係網上資源做唔到既

如果你唔理自己身體狀況一直係咁跑.. 跑傷0左.. 邊個負責?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-15 09:20 發表

其實,初跑者不太適合做衝圈,如果真的要衝,最好不要太激烈。
很多教練的水準有高有低,但世界名教練如Pfitzinger,Jack Daniels就有保證。

ching.. 呢度係馬仔 ctse 既 blog... 請勿對馬仔 ctse 教練既水平及訓練計劃作出任何批評..

唔好意思丫..馬仔 ctse.. 在下多言了~ 不喜請出聲

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-16 18:53 發表
刚刚開始跑步時主要是跑球場,跑了一段時間,左側pat pat同大脾外側開始唔舒服,
冇麼為意,繼續跑,結果越來越痛……搞到行路都“跛跛吓”

馬仔 ctse... 你個 case 同我差不多....
1) 跛跛下既原因係未因為你感覺到自己膝頭好似發唔到力 ?
2) 而左 pat pat 同埋大脾外側唔舒服既感覺... 你感覺到拉扯,好緊放鬆唔到 ?

如果有機會... 你在家可嘗試一下將奶粉罐放0左床上... 左外側"責"去奶粉罐之後轆
如果估計無錯... 你會感覺到好痛好痛...
以上係在下所知 ITB Syndrome既先兆
之前有位 ching 已經討論過
https://www.longrun.hk/forum/vie ... 7&highlight=ITB

如果唔好好處理... 發炎肌肉硬化會引申到其他問題,
我因為 ITB Syndrome, 在一次半馬比賽中而導致 petpet 深層肌肉嚴重扭傷
渣打跑唔到唔緊要... 最慘就係影響日常生活...d 力去晒右腳.. 有可能都會令右腳都傷埋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-17 23:25 發表
多謝ctse ge分享
當時我都有搵物理治療師睇過,分析好大可能係因為長時間向住一個方向跑(轉彎時身體的重量集中在左側)
及熱身唔足夠引至髂脛韌帶發炎。建議少跑球場同埋完全停止速度練習。
果段時間情緒都幾低落 ...

馬仔 ctse..我好明白你既感受

其實我已經跑番 gala... 次次都係跑完才有反應..
反而跑緊果陣無咩事...
而家一直找緊資料點樣自己去放鬆番 itb... 同埋有咩方法可以減少番發...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-18 10:11 發表

ee, 呢個site唔知你睇過未呢? 我覺得佢啲stretching同rolling的動作對放鬆itb都几好, 每次跑完我都有做, 我跑完都有時有反應, 做完啲stretch/rolling動作好似好啲呢, 可以試下

http://runn ...

THX 菲菲...
我都試過 roll... roll 完就會舒服好多..
但 roll 果下真係痛屎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-22 10:35 發表
無端端俾人叫做“師姐”,唔係好慣添

咁有機會見到你既時間..叫你小師妹..好嗎 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-29 21:11 發表
2009-9-29 Tue  元朗球場
今天去球場慢跑約6KM,下著小雨,整個人懶懶散懶的……
有跑友來到,閑話家常總離不開“跑步”两個字
問了一下有關澳門馬拉松的事,聽了大家的意見,考慮到自己跑資尚短 ...

原來馬仔 ctse 都報0左聯合腳....
其實連續兩個星期比賽係好累丫...
我上年成個賽季幾乎個個星期都有跑比賽

anyway.. 比賽年年有... 出年才去啦

升級   0%

該用戶從未簽到

似乎大家一面倒咁話個主辦單位.....在下有 d 說話.. 唔0岩聽就由得佢啦...

平心而論.. acceptance letter 已寫明尊重贊助商同埋主辦單位... 主辦單位希望得獎者留低拎獎... 如果個個都走0左去... 無人上台影相... 情況係幾尷尬 ? 又要主辦單位將 d 獎搬來搬去... 浪費人力物力
如果 ctse 一心以為自己既時間係無獎拎而無睇得獎名單唔知自己得獎...在下覺得情有可原.. 但如果明知自己有獎..又知道自己趕時間要早走... 應該當時找朋友代為領取

anyway... 有時有 d 事情可以做得更好.... 就算 15k 個盃拎唔到... 仲有好大比賽俾你拎獎.. 唔好耿耿於懷啦
btw.... 在下覺得 ctse 俾人話既主因係... 太早打電話去啦...