香港長跑網  - 長跑長友

樓主: =chairman=
打印 上一主題 下一主題

隨心跑步的回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

我下一課在星期六 , 應該夠時間recover 的 ~~~ 不過都多謝關心

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-9-24 22:30 發表

How about the badminton team?

羽毛球學會,求其玩下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-9-25 13:42 發表

車仔 . 你跑上斜 點解吾 C 用 力 ga ~~~~~~" />" />

下?次次我跑上斜都跑到就黎死咁樣

升級   0%

該用戶從未簽到

26/9

第四課   將軍澳大圈

first time 練早上,當係感受下1/10的早上天氣如何。真係好晒。

長度佢地話約9.5K (但我估應該得9K),

時間為 45"10

開始進入比賽狀態

升級   0%

該用戶從未簽到

明天就是東區10K了 ~~~

原本今天應該是好好休息的,
可是上學時見到有人打排球,我又走左去打,
搞到而家成身酸痛 ~~

希望明天冇咁痛啦 ~

同自己講先:努力!

目標:sub 55!

升級   0%

該用戶從未簽到

補充:希望明天可以按照計劃,上大斜快行,平路落斜快衝!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-10-1 07:02 發表
ching 一齊加油!!

CHING今日跑得好快!

升級   0%

該用戶從未簽到

1/10東區10K

今日東區10K報仇成功 , 時間約 50"50 (自己計時) , 較上年快約5分鐘 , 而且只差分零鐘就PB到

升級   0%

該用戶從未簽到

好耐冇打blog ~ 不過唔係因為好耐冇跑,只係呢排幾忙所以冇時間寫 ~~~
雖然唔知道最後報唔報得成全馬,但係我已經唔理三七二十一,在冇幾耐之前正式開始為"可能有得跑的全馬"作準備 ~~~
跑步時間表我遲d先寫(但已經實行緊),因為明天都有test,哈哈,要溫書 ~~~

寫寫我今晚的跑步野先 ~~~

路線及距離:坑口大圈 2.6K x 5 = 13K

分段時間:

1st lap:  14'10  (5'27min/K)
2nd lap: 14'03  (5'24min/K)
3rd lap:  13'46  (5'18min/K)
4th lap:  13'19  (5'07min/K)
5th lap:  11'54  (4'35min/K)

total time:1:07'14 (5'10min/K)

原本諗住慢慢jog,因為唔想未recover晒就要跑星期六的長課,不過最後都快左少少。

升級   0%

該用戶從未簽到

嘻嘻,我同大家報告下先,我係報唔到渣打全馬既。
原本一開始我都以為我會sad的,
不過呢幾日因為一d事,而改變了自己很多的想法。
其實出年跑不到全馬真係not a big deal,
出年跑不到就後年吧,後年跑不到還有大後年的,
總之人還在世就還有機會。
人 ... 最緊要還是快快樂樂的活下去。

至於我今年的目標,決定了:征服石崗30K ~~!

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝大家的支持,小弟會努力的 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-11-12 23:02 發表

車兄,很多人說征服石崗30k,等同於完成一個全馬,努力吧!渣打不是唯一的馬拉松,青公來回鄧記就是一個全馬,馬拉松隨處可跑,隨時可跑.

睇完呢句之後,我領悟到一d野 ~~~ 謝謝平兄 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

15/11 長課

星期六在tko進行長課練習,跑24.5K,小弟則湊夠數共跑了25K,平生第一次跑這距離。
時間 2:35'06 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

Timetable

原本這是小弟的全馬schedule,不過而家套落去應付石崗30K應該也是一樣的 ~~~

星期一:休息
星期二:Tempo Run ~ 10K
星期三:上斜練習 ~ 13-16K
星期四:休息
星期五:休息
星期六:長課練習 ~ >20K
星期日:Recovery Run ~ 10K

升級   0%

該用戶從未簽到

28/11 LSD

其實我一直都有繼續跑架,不過呢排好唔得閒,所以短課、recovery run就唔記錄在blog喇 ~~~ 剩係寫番d長課、LSD記錄就算喇 ~~~

今天早上plan左跑28K,是第一次跑這個距離的。較之前的最長課約加了10%,故跑前認為自己是應付得來的 ~

怎料,跑後才知道,原來去到大約呢個距離,每加一K都是會辛苦好多的,真是始料不及。

路線:

第一圈:寶翠起步,跑將軍澳大圈,加大草原,加醫院後山,加建明後山,共14.2K。
第二圈:寶翠繼續跑,都是跑將軍澳大圈加醫院後山、加建明後山,不經大草原,共10.2K。
第三圈:圍寶林一圈,共3.6K。

全程為28K ~~

時間:

第一圈:1:28'30
第二圈:1:24'58
第三圈:0:30'29
total time:3:23'58

起初盡量keep住6min/K,但到17K已經爆左,要到7仔買排朱古力食(但我早餐已經食左唔少野)。
之後捱得好辛苦,去到第三圈仲要用8min/K速度慢慢慢跑,
不過死捱死頂,靠意志,最終都能跑完全程。

原來去到愈長距離,就不只是就咁用加數去計個完成時間就可以。因為唔夠里數,跑長課就真係會適應唔到 ~~

雖然就黎考試,跑步時間可能會少左,
但都希望盡量可以抽到少少時間練下長課,
等身體可以快d適應到長距離,
同埋可以的話要跑番快少少 ... 哈哈。

不過呢d野,要慢慢來 ~~~。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-11-28 14:49 發表

chairman 兄,在下有一個小小的意見,其實,要長課練得比較輕鬆,不妨考慮在平日本來不跑的日子,慢跑個2-3公里。應該不會花太多時間,但是,當長課在每週里數比例下降一點之後,過一陣子,很有可能跑起來就會覺 ...

多謝佐治兄的意見,不過因為呢排好多paper要交,有時朝早就要回校、半夜十一二點才走人,故有時間都寧願會訓多一陣覺而少出去jog。希望我慣左練長課後會適應得好d啦 ~~~
anyway,thx ~

升級   0%

該用戶從未簽到

2/12

今晚去了R校長主持的上斜特訓 ~~~

路線 : 寶翠公園>寶琳北路(上斜)>翠林路(落斜)>寶翠公園>寶康路>寶邑路>澳景路(最高點折返)(大上斜)>沿路回寶翠公園
里數:約15.5K
時間:1:19'58 (5'09min/K)

yeah ~ PB左 ~~~
同埋今晚有好多人跑 ~~~ 好開心 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝!大家都要向著各自的目標進發 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-12-6 20:32 發表
chairman, 好耐無見!! 聽見你仍有跑都好高興!
雖然我唔係甚麼高手,但都可以說一點點... 只要有適當的訓練計劃,及定下目標,加上毅力! 甚麼困難都應該唔係問題!!

首先多謝tom!
但...有問題丫 ~~ 小弟考完試之後(15/12),只有很少時間預備27/12的石崗30K,因本身都不夠長課,故很怕到時會頂唔順 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

12/12

今天考完其中一科後,去跑一個長課 ~~

路線 : 坑口 → 布袋澳(不落村) → 折返往大坳門 → 折返回坑口
里數:約20K
時間:1:57'21"

呢排因考試而跑得很少,故今天長課的後段嚴重跌watt,跑得很辛苦。

開始有點擔心27/12的石崗30K能否完成。