香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

隨心跑步的回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

見到大家都有寫跑步日誌,咁我都寫埋一份啦~~請多多指教~

我跑步的習慣係非常隨意的,例如沒有訓練跑步的時間表。只要我當天興之所致,就會放下手上所有的功課去跑步。因為我總覺得,跑步(尤其是長跑)可以使自己放鬆心情,能夠把所有的壓力都拋諸腦後。
我將會把自己(以往+未來) 難忘的跑步經歷寫在這裏,希望大家都能夠鼓勵我不斷進步,使我有原動力向著目標前進~~~~

我將會不定期post新的跑步日誌,冀望大家多多支持 ~~~

+1 0
上一篇︰唉,啲大陸佬開始向本網搞野!下一篇︰維多利亞公園 至 天星小輪新中環碼頭

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

welcome here to join us.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

樓主年齡同我一樣~
    都係未有嚴謹ge時間表

升級   73.7%

該用戶從未簽到

跑步(尤其是長跑)可以使自己放鬆心情,能夠把所有的壓力都拋諸腦後。

我最鐘意呢句,所以我都時不時提醒自己別太看緊比賽的成績,別把跑步的目的本未倒置。

升級   0%

該用戶從未簽到

由於我的跑步資歷甚淺 (只有半年),因此很多跑步經歷我都覺得挺新鮮、挺難忘的。
    像兩個星期前的復活節假期,我本來正在做功課。做下做下,我就突然間覺得好疲倦,想做下運動。 就去跑步輕鬆一下啦~~~ 不過心想次次都是在將軍澳附近跑步,既然難得放假,就不如膽粗粗試下跨區跑步吧~~~
    哈哈~我突然心裏有著這念頭:「平時成日都要靠坐地鐵跨區•••呀~今次就不如試下淨係靠自己雙腳,睇下自己可以由寶林地鐵站跑到去邊一個地鐵站先~~~!」於是,我上網睇左一陣地圖之後,就在事前基本上冇任何預備的情況下出發了~~~(而家諗番起都幾好笑 )
    我只帶左三樣野:八達通咭、手機、相機。
    我事前的目標係希望可以跑到去黃大仙地鐵站。

練習詳情:

日期:27/03/2008
    起跑時間:11:50 am
    溫度:24度
    濕度:80%
    距離:約10.6公里
    完成時間:1'13"45

評分

查看全部評分

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

由於天氣漸熱加上讀書的壓力,我相信今季跑多幾次就會收爐。因此,我一定要珍惜每一次的跑步機會。

練習詳情:

日期:12/04/2008 (六)
    起跑時間:5:55 pm
    溫度:23度
    濕度:90%
    跑步路線:將軍澳運動場外圍 x 10
    距離:約 20 公里
    完成時間:1 ' 49 " 52

分段時間:

首10公里時間:54 ' 05
    採用策略:均速跑
    Lap 1:10 ' 45
    Lap 2:10 ' 45
    Lap 3:10 ' 50
    Lap 4:10 ' 50
    Lap 5:10 ' 55

之後10公里時間:55 ' 47
    採用策略:間歇跑 (爆下行下)
    Lap 6:12 ' 15 (行左好耐休息)
    Lap 7:11 ' 45
    Lap 8:10 ' 55
    Lap 9:11 ' 10
    Lap 10:09 ' 42 (有一段路追住架單車跑)

總結:天氣好潮濕,跑得好辛苦。好在最後一圈係咁追住個踩住單車的少年,我先可以在1個小時50分鐘內跑完全程。跑完步真係特別開心,特別有滿足感呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

隻腳痛左一排,所以都停左兩個禮拜冇跑。剛過去的星期六,我同另一熱愛跑步的朋友嘗試跑山。因為我地對條路唔熟悉,所以都係慢跑為主。

練習詳情:

日期:26/04/2008 (六)
    起跑時間:3:45 pm
    溫度:26度
    濕度:70%
    跑步路線:寶林 -> 秀戊坪 -> 藍田 -> 維景灣畔
    距離:約 8.5 公里
    完成時間:約1小時

總結:哈~ 我淨係覺得,可以望住個海跑步,個感覺係好正的。

升級   0%

該用戶從未簽到

補番之前的練跑紀錄先~

跑步路線跟上次相若,但今次跑多一段路,同埋呢次以相反方向跑。

練習詳情:

日期:01/05/2008 (四)
    起跑時間:3:55 pm
    跑步路線:寶林地鐵站 -> 維景灣畔 -> 藍田 -> 秀戊坪 -> 翠林
    距離:約 10.5 公里
    完成時間:約1個多小時

總結:今次跑山路比上次有進步,但仍然要間中停下來休息。

升級   0%

該用戶從未簽到

另外今朝同左我屋企人去慢跑,天氣唔錯,跑得都幾舒服。

練習詳情:

日期:10/05/2008 (六)
    起跑時間:9:45 am
    溫度:25度
    濕度:75%
    跑步路線:將軍澳運動場外圍 x 2
    距離:約 4 公里
    完成時間:少於 20 分鐘

總結:屋企人好少做運動,所以叫左佢地今朝去跑下步。希望佢地每個星期都跑下,唔好得三分鐘熱度啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

昨天早上跑了一轉,好曬,好焗。

練習詳情:

日期:24/05/2008 (六)
    起跑時間:10:05 am
    溫度:28度
    跑步路線:將軍澳運動場外圍 x 2
    距離:約 4 公里
    完成時間:17 ' 28 (PB)

總結:天氣好悶熱,跑到最後差點暈。 幸而,昨天跑得幾順,成功PB。之前很多Ching都提及過跑得長跑多,中距離都會有進步。我已經約有半年沒認真快跑這段4K路程 (好多時都係慢跑),而之前通常都在那裏練長距離儲里數。今次一跑,快左二十幾秒,真的有點驚喜。不過,我始終在末段後勁不繼,看來我要儘快改善這問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

Post番上次的跑步資料。

練跑詳情:

日期:31/05/2008 (六)
    起跑時間:6:00 pm
    濕度:90%
    跑步路線:將軍澳運動場外圍 x 5
    距離:約 10 公里
    完成時間:0 ' 48 " 20
    分段時間:1st Lab: 09 ' 50
                       2nd Lab: 10 ' 00
                        3rd Lab: 09 ' 55
                         4th Lab: 09 ' 40
                         5th Lab: 08 ' 55

總結:我覺得頭兩個圈慢左少少,希望下次可以加番快個初速。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

嗯嗯 ~

哈哈 ~ 終於考完晒d主科,可以去跑番步喇 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

成身 relax !

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kennethwat 於 2008-4-11 10:09 發表

如果小弟跑此線,會在7公里左右作折反,因7km之後應較多車,空氣較差,另可節省車費。避免全身汗上地鐵 ,容易感冒

Agree!
    全身汗 入冷氣地方,容易中招,
    一身臭汗入人多地方,令人討厭.
    縮短行程折返回家為上策.

升級   0%

該用戶從未簽到

係呀 ~ 我都驚中招 ~ 都係原路折返好d ~

升級   0%

該用戶從未簽到

好耐冇跑步喇,決定將考試考得差的怨氣發泄晒落去跑步度 ~~~~~

練跑詳情:

日期:14/06/2008 (六)
    起跑時間:6:35 pm
    濕度:92%
    跑步路線:將軍澳大外圍
    距離:約 10 公里
    完成時間:0 ' 50 " 27 ( PB )

總結:好耐都冇跑過呢條路,覺得有番d新鮮感。今次去到中段還可以keep住個pacing,但係一到左尾段既大上斜就完全乏力,結果要死捱先至可以番到去終點。我上斜都仲係好差,一定要練多d先得 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

為應付星期日東區10K的魔鬼上斜,我都練一練下跑上斜先 ~~~

練跑詳情:

日期:01/07/2008 (二)
    起跑時間:5:20 pm
    溫度:30度
    跑步路線:調景嶺澳景路上斜路段
    距離:1.56 公里 ( 全上斜 )

完成時間
    1st round:11 ' 15
    2nd round:11 ' 00

總結:跑上斜好明顯慢好多。不過而家起碼掌握到上斜時的步伐和呼吸的節奏,總算對周日的東區10K有所幫助。

升級   0%

該用戶從未簽到

為挑戰 unicef 半馬,我決定從現在起開始練習,目標 sub 2。

先說一些近況。

自 6 / 7 東區 10K 之後,整個暑假只跟同學仔慢跑過幾次 6 - 8K。

深明這些短距離不能有助跑半馬,於是今日便決定恢復有限度練跑。

因為公開試將至,我只能夠一星期抽一晚時間練習。

沒關係,只要能恢復比賽狀態便滿足了 ~

報告:
    今晚輕鬆的跑了 12K,時間約 65 分鐘。

我會逐漸加里數直至能夠應付半馬 ~~~