香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸
打印 上一主題 下一主題

毅行事後發嗡風區(各毅行隊員回憶錄集中在P.1-2)

關閉 [複製鏈接]

升級   27.6%

該用戶從未簽到

毅行當日的經過在各大blog均有描述, 待小弟補充一些個人所見所聞和感想.

我幾年前已行過三次毅行, 沒想到會有第四次!
好一段時間沒有再行山, 起初只是想和大家一起練習, 因當時AB隊的目標為25小時,
對一個參加了三次毅行, 最佳時間只是35-36小時的我來說, 25小時真是個遙不可及的層次.

之後知道隊友們全無毅行經驗, 而一再確定25小時為完成目標,
心想如我連參加的勇氣都沒有的話, 真是太差勁了!
就這樣, 加入了Sue的791小隊(B隊).

還記得第一課操練是麥徑第一至二段, 當時(五個月前)的情況尤如昨天發生, 因實在令人難忘!
Sue隊長: 弱質女子, 上西灣山時腳軟軟, 落山時腳震震, 回到西貢時腳拐拐;
亮哥: 退休中年漢, 東壩都未行到(少於10km), 貌似爆左和冇貨;
John兄(前隊員): 年輕力壯, 但又和大家格格不入, 似有代溝的問題;
平兄(後成為隊員): 私生活極不檢點, 行山時裙拉褲甩, 唯一的優點是揹著一間"平記士多";
而我則自小欠缺運動, 近年才愛上跑步, 腳傷多多, 舊患未清.
不是說笑吧! 這種組合, 可否完成100km都是一個疑問 ...

反觀A隊就不一樣:
有毅力型的屈老大, 耐力型的Alex, 力量型的Kopo, 和行山多過行街的勝哥.
當時慶幸自己入了B隊, 反正都不太相信自己可於25小時內完成毅行.

隨著操練的增加, 隊友們的實力開始提升:
隊長上下山時已沒有腳震震, 間中會領頭快放;
亮哥可邊快行上山(如大帽山頂), 邊唱懷舊流行曲而不會喘氣;
平兄健步如飛, 經常揹著背包飛奔入洗手間飲可樂;
這樣的改變, 不是單單行幾次山可做到的.
應大家默默地下了一番苦功, 才能有此變化!

慢慢地, 大家的信心和默契開始增加, 目標初改為24, 之後再改為22小時.
時光流逝, 比賽日趨接近, 各人也十分珍惜每次操練機會, 有局必到已成習慣.

不知不覺間, 毅行正日來臨, 眾人懷著興奮的心情去迎戰.
但世事就這樣奇妙, 活著就充滿挑戰, 我於毅行前幾天觸動舊患, 連普通的步行都有痛楚, 心裡有點擔心.

毅行當日起步後, 每步慢跑小腿均會傳來痛楚,
但知道只要跑到東壩, 往後的上下山便可改步姿, 改變用力的方向, 痛楚應會減少.
之後十分順利地去到水浪窩, 路程已完成三份之一, 痛楚已受控制, 心才定下來.

吃過晚餐後, 發覺隊長步速慢了下來, 初時只以為入夜天氣冷加上大風, 和她手電筒的問題.
但在茅坪看到隊長除鞋的時候, 知道情況並不樂觀!
隊長平常不會輕易浪費時間, 於小休時除鞋, 只有在極度痛楚難當時才有此需要.
更知道隊長一定會一聲不響, 獨自強忍痛楚, 去完成一個超越雙腳負荷的任務.
說真的, 那一刻有過放棄的念頭.
當時路程尚有大半要走, 只有我自己剪手帶, 才可終止隊長的痛楚.
但想到這樣做雖可終止痛楚, 但隊長應會更加自責及難過.
再看看隊長堅定的神情, 放棄己從我腦海裡消失.

另有一事要提一提, 在城門水塘時, 我是最後離開Support Team的據點.
原因是被Parco爸捉住, 他說不要再勉強, 怕隊長腳痛加深, 慢慢行, 完成便算.
當時我只是隨便應了幾句, 心想如要放棄目標, 早於基維爾營已做了, 現時已無任何可改變791的決心.

之後第七段一齊行, 第八段天亮後發力, 要於隊長到達CP前完成一些鎖事,
如換制服, 安排我和平兄的早餐(我食野比較慢, 而平兄則要時間入洗手間多食一樣小吃),
所以在上大帽山途中要求Support增援, 目的在於節省CP等待的時間.

隊長當然冇令隊員失望, 繼績完成了沒有止痛藥的第9-10段, 最後以達標的22小時多完成100公里!

對我來說, 毅行不是100公里的路, 而是四個多月的過程.
十分慶幸能成為791的一份子, 亦慶幸有一班支持791的Support Team和朋友!

如時光可倒流, 我依然會加入791小隊, 和大家一起努力, 一起擁有難忘回憶!

P.S. 這張相雖不似四人合照, 但細心一看, 三人眼裡均有亮哥的影子!

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2009-11-25 02:10 發表
...
CP2 – 北潭坳

未到赤徑,我同R已經好餓,食晒啲 M&M和橡皮糖,大圍重話啲糖留翻慢慢嘆,頂哎 "唔食又要我攞,係咪想打"。

...

我都遇過!
記得當日行第一至四段, 我幫隊長揹支水特, 點知佢去到水浪渦先飲
我同隊長講: 呢度有部汽水機, 有水特賣喎!
回想番去幾好笑

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-11-26 14:49 發表

毅行果晚我都曾經被人整到眼濕濕...

毅行果晚我都曾經被人整到眼濕濕 x 2

行左幾次毅行, 第一次有眼濕濕的感覺 ...

升級   27.6%

該用戶從未簽到

我又發下嗡風, 有興趣看"風"者, 請到 #5 睇啦!
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=7231&page=1#pid412866

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-12-3 00:02 發表
A尚欠亮哥一文...亮哥唔好成日掛住搞機,寫下野啦..

A隊?
亮哥是B隊要員呀

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-4 08:40 發表

睇過Patrick既發嗡風之後,好嬲! 我都寫啦!

嬲就快d寫啦!
我都是怕細節慢慢會淡忘, 才趕快動筆

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-12-4 10:09 發表

亮哥可能寫....
點解十仆車不是雪糕車.....

和終點冇喜力