香港長跑網  - 長跑長友

樓主: gforce
打印 上一主題 下一主題

09年最後一個月訓練日誌

升級   98.8%

該用戶從未簽到

升級   98.8%

該用戶從未簽到

你地就好啦, 可以keep住操練, 我自從bay2bay之前病左, 到宜家仲未好轉, miss左迪迪尼個半馬不突止, 最慘係停哂唔敢練習, 因為一練就咳, 好彩距離下一個比賽(渣打)仲有3個月, 否則唔夠時間練, 分分鐘鐘成績仲差過舊年 

升級   98.8%

該用戶從未簽到

就係上次練完山之後, 見件3濕哂咪除左佢, 赤著上身走入seven買野, 比冷氣舌一舌, 就係咁奶左野 . . . . . . .   
依次代價真係大啦

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-20 21:12 發表
呢排事忙+小病+嚴寒, 停左幾日

12/19
跑街, total 5km
場地 : 屋企附近
裝備 : Newton racer, RS400
------------------------------------------ ...

可以保持倒37min已經好勁, 小弟都開始全面復操, 希望可以快d谷番起d狀態.

Mon and Wed night -> trainner
Fri night -> interval
Sat mornig -> 2K run + 2K swim (d水得13度, 游完沖成5分鐘熱水涼都未溶倒雪!!)
Sun morning -> 操山

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-21 23:44 發表

Key兄都好勤力, 呢個訓練量只要持之以恒, 出年一定會有成績
有機會記得約我地一齊出來團操呀

係呀Jason兄, 等我練好少少狀態先敢再跟你地團操   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-22 00:10 發表
昨日PB, 又寫下report, 講下今日對腳既感覺

Newton以前掌落地, 對小腿要求高, 本以為乳酸會習中於小腿, 但今日乳酸反而係四頭肌比較多, 可能始終哩數不足, 肌力唔夠
比賽未段已發覺心肺還有貨, 只是腳力不足, 無 ...

原來強操後需要Protein補充, 又學倒野啦   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-12-21 08:28 發表

你有無計埋三鐵比賽的里數呢" />" />
恭喜你尋日PB" />" />

有機會都想跟cf兄操操   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-12-22 09:25 發表

同body building 一樣, 簡單黎講肌肉操後都要protien 去修補肌肉.
尢其是單車課, 之後兩餐真係要補一補

之前練習後都冇補, 唔掛之得愈操愈廋啦

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-23 23:58 發表
12/23
跟會游, total 2.4km
場地 : 沙田泳池
--------------------------------------------------------------------------------
今日得一個鐘, 好金 ...

1個鐘2.4K非常快啊 !!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

我今個聖誕超懶,淨係練左晚10k,真係頹廢到極   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-12-28 20:43 發表

key 兄, 聖誕節嗎,給自己小休,沒有問題的,哈哈。

多謝Loud兄比個咁好嘅藉口我 hehe