香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

09年最後一個月訓練日誌

升級   52.3%

該用戶從未簽到

忙了一整個聯賽, 今年賽事差不多完結, 只剩下12月20日既10KM
係時候調整一下

12/1 : 半小時伸展+上身運動
+1 0
上一篇︰unicef charity run 2009 by 過路人下一篇︰祝 sleung2002hk ching 12月2日生日快樂

升級   0%

該用戶從未簽到

應該每個月都寫,等我地偷下師

升級   41.95%

該用戶從未簽到

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-12-1 22:55 發表

SUPPORT X 2

SUPPORT X 3

升級   52.3%

該用戶從未簽到

唔好玩我啦, 以我既實力, 無咩師比你地偷
志在增加大家練習既氣氛咋

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/2 : 跟會游, 遲到半個鐘, 主力練心肺, 1.8km

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-2 13:15 發表
唔好玩我啦, 以我既實力, 無咩師比你地偷
志在增加大家練習既氣氛咋

咁我都唔好躱懶,寫番多D野咯

升級   98.8%

該用戶從未簽到

你地就好啦, 可以keep住操練, 我自從bay2bay之前病左, 到宜家仲未好轉, miss左迪迪尼個半馬不突止, 最慘係停哂唔敢練習, 因為一練就咳, 好彩距離下一個比賽(渣打)仲有3個月, 否則唔夠時間練, 分分鐘鐘成績仲差過舊年 

升級   21.55%

該用戶從未簽到

毅行之後我都休息左9 日, 星期2 一課 荃灣大會堂 來回 嘉頓....好似好上力
星期3舊患膝痛....落樓梯好痛 同 喉嚨痛
可能太耐冇著背心跑步, 所以冷親..........haha窴

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-12-3 09:17 發表
你地就好啦, 可以keep住操練, 我自從bay2bay之前病左, 到宜家仲未好轉, miss左迪迪尼個半馬不突止, 最慘係停哂唔敢練習, 因為一練就咳, 好彩距離下一個比賽(渣打)仲有3個月, 否則唔夠時間練, 分分鐘鐘成績仲差過舊年 ...

key兄,保重身體,祝早日康復!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

各位保重, 保持唔病比訓練可能更重要
我唔理3721, 少少涼都會著多件衫

升級   98.8%

該用戶從未簽到

就係上次練完山之後, 見件3濕哂咪除左佢, 赤著上身走入seven買野, 比冷氣舌一舌, 就係咁奶左野 . . . . . . .   
依次代價真係大啦

升級   0%

該用戶從未簽到

大家要注意身體,最緊要身體健康,
take care.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/4
跟會跑, total 9.6km
主菜 : 1km x 6
平均心跳 : 163bpm
消耗卡路里 : 563Kcal
裝備 : Newton Neutral Racer
場地 : 沙田運動場

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/5
跟會游, total 2.4km
場地 : 沙田泳池
--------------------------------------------------------------------------------
內容有訓練心肺, 亦針對水中平衡技巧
單車Trainer Total 18KM
20min warm up (HR60%)
4min (HR80%), 1min(HR70%)
3min (HR81%), 1min(HR70%)
2min (HR82%), 1min(HR70%)
1min (HR83%), 1min(HR70%)
10min warm down (HR60%)
平均心跳 : 70%
消耗卡路里 : 410Kcal
裝備 : Minoura Trainer
場地 : 屋企
人物 : 我同Ginny
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
呢個新Program係最近上網搵既, 目的係改善乳酸閥值Lactate threshold ( LT )的力量, 增強Time Trail能力

要控制心跳到81%, 82%...係好難, 實際上都只係大約
今日同Ginny一齊試呢個Program, 兩人好明顯反應唔同
我力量夠, 要上80%唔難, 亦可以維持到, Ginny上極都上唔到80%, 好明顯力量不足, 呢個Program用係Ginny度似乎只可以改善低強度既耐力, 下次試下d改善Power既Program 睇下會唔會好dd

**本人對訓練認知十分皮毛, 如有錯失, 歡迎指點交流

升級   90%

該用戶從未簽到

Newton Neutral Racer 係咩跑鞋黎架?
好唔好著, 點解唔見有得買O既?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/6
單車長課, total 100km
消耗卡路里 : ~2300Kcal
裝備 : 前鋁尾carbon
場地 : 東涌
人物 : 我同Eddiebuzz(Eddie今日狀態不佳, 50km後返屋企休息)
--------------------------------------------------------------------------------
勁大風, 80%TT, 平時33km/hr既暗斜有時可以趺到22km/hr
尾段基本上係慢溜, 比上次慢左半個鍾!

跑步長課, Total 15KM, 1:19:35
平均心跳 : 76%
消耗卡路里 : 855Kcal
裝備 : Asics Kayano, O2 creation閃燈
場地 : 屯門河邊單車徑
好慢既一個長課, 有見於近月里數極低, 主要用來儲里數

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TRI2010 於 2009-12-6 20:58 發表
Newton Neutral Racer 係咩跑鞋黎架?
好唔好著, 點解唔見有得買O既?

美國牌子, 好多去過日本跑步既朋友都會見過
概念係引導前掌落地, 以增加向前既去勢, 從而跑得更快
前掌落地亦能減低受傷機會

唔同人對唔同鞋有不同感覺, 我自己感覺幾好

香港無代理, 暫時只有沙田某店有得買

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/9
跟會游, 2km
裝備 : NSA長褲

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/12
跟會游, total 2.7km
單車Trainer Total 22KM
20min warm up (HR60%)
3min(HR70%)
10min warm down (HR60%)
平均心跳 : 70%
消耗卡路里 : 549Kcal
裝備 : Minoura Trainer
場地 : 屋企
人物 : 我同Ginny
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
同上次一樣目的係改善乳酸閥值Lactate threshold ( LT )的力量, 增強Time Trail能力

上次總訓量有點不足, 索性打孖上
Ginny今次心肺狀態佳, 能上到目標心跳值, 不知是否訓練的小成果, 要等下次再進一步驗證