香港長跑網  - 長跑長友

樓主: gforce
打印 上一主題 下一主題

09年最後一個月訓練日誌

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/13
單車長課, total 100km
消耗卡路里 : ~2100Kcal
裝備 : 前鋁尾carbon, Polar RS400
場地 : 東涌
人物 : George, CFChan, 上水馬王, 我, Ginny(TT 80km)
--------------------------------------------------------------------------------
大風, 好在有各ching輪流頂風, 每人帶車1km後, 溜至龍尾
適應後夾得不錯, 惜馬王因事要先走
期望下次可以人多d, 條龍長d, 又舒服d

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/14
跟會游, total 1.4km (遲到)
場地 : 沙田泳池
--------------------------------------------------------------------------------
主要做分解, 增強水感

升級   52.3%

該用戶從未簽到

呢排事忙+小病+嚴寒, 停左幾日

12/19
跑街, total 5km
場地 : 屋企附近
裝備 : Newton racer, RS400
疏於跑步操練, 主要煥醒沉睡中的肌肉

12/20
大埔10km比賽
場地 : 大埔海濱公園, 科學園來回
裝備 : Newton racer, RS400, 2XU Compression Long Tight, O2 Creation Chip Band
第一次用Newton作跑步比賽, Compression Tight同Chip Band亦是初次落場, 好有煥然一新既感覺
呢次係渣打以外第一次跑步比賽, 準備不足, 有幾不足? 以下係我呢幾個月來既里數
8月 : 70km, 9月 : 59km, 10月 : 54km, 11月 : 89km
Newton比到我輕快向前既感覺, 但壞處係落腳感唔夠傳統跑鞋stable, 由其是當對腳無力既時候特別明顯, 天下確無兩頭尖的針
Compression Tight係今日9度既天氣比到保護, 亦無焗既感覺, 而且外型v.good, 戰意十足
Chip Band免卻除鞋帶既煩惱, 亦減少因重新設定鞋帶鬆緊的錯誤, 少了煩惱及風險!

最後, 係狀態不足的情況下做了PB, 37:19, 組別第5名

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

跑步個節奏真係好緊要, 可以幫到你慳力
唔勁唔勁, 搵日都要星期一去鄧肇堅同你地請教下

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-20 21:12 發表

12/19
------------------------------------------ ...

可以保持倒37min已經好勁, 小弟都開始全面復操, 希望可以快d谷番起d狀態.

Mon and Wed night -> trainner
Fri night -> interval
Sat mornig -> 2K run + 2K swim (d水得13度, 游完沖成5分鐘熱水涼都未溶倒雪!!)
Sun morning -> 操山

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-20 21:12 發表

12/19
------------------------------------------ ...

你有無計埋三鐵比賽的里數呢
恭喜你尋日PB

升級   78%

該用戶從未簽到

12/19

恭喜你尋日PB,37 min 太強了

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-12-21 08:28 發表

你有無計埋三鐵比賽的里數呢" />" />
恭喜你尋日PB" />" />

已經計晒, 連warmup cooldown都唔放過

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-12-21 02:49 發表

可以保持倒37min已經好勁, 小弟都開始全面復操, 希望可以快d谷番起d狀態.

Mon and Wed night -> trainner
Fri night -> interval
Sat mornig -> 2K run + 2K swim (d水得13度, 游完沖成5分鐘熱水涼都未溶倒 ...

Key兄都好勤力, 呢個訓練量只要持之以恒, 出年一定會有成績
有機會記得約我地一齊出來團操呀

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-12-21 12:32 發表

恭喜你尋日PB,37 min 太強了

比之前快左2x seconds, 以現時既訓練量實在喜出望外

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/21
跟會游, total 2.6km
中距離, 中強度操練

升級   52.3%

該用戶從未簽到

昨日PB, 又寫下report, 講下今日對腳既感覺

Newton以前掌落地, 對小腿要求高, 本以為乳酸會習中於小腿, 但今日乳酸反而係四頭肌比較多, 可能始終哩數不足, 肌力唔夠
比賽未段已發覺心肺還有貨, 只是腳力不足, 無以為計, 白白比人過左都無力追
平時比賽我尾段一般都有不錯的爆炸力, 只有我過人, 未試過比人過! (因為高手己早早到左終點...)

腹肌鮮有酸痛感覺, 今日問過教練, 是因為用多了core位去hold住個form, 所以昨天既跑姿應該做得不錯

比賽後一著住長Tight幾小時, 幫助recovery, 今晚訓覺我都會著
同時亦食了一條High5既Protein Bar, 以提供Protein去修補被高強度運動帶來的肌肉撕裂
能源保充是整個操練過程中十分重要的一環

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-21 23:44 發表

Key兄都好勤力, 呢個訓練量只要持之以恒, 出年一定會有成績
有機會記得約我地一齊出來團操呀

係呀Jason兄, 等我練好少少狀態先敢再跟你地團操   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-22 00:10 發表
昨日PB, 又寫下report, 講下今日對腳既感覺

Newton以前掌落地, 對小腿要求高, 本以為乳酸會習中於小腿, 但今日乳酸反而係四頭肌比較多, 可能始終哩數不足, 肌力唔夠
比賽未段已發覺心肺還有貨, 只是腳力不足, 無 ...

原來強操後需要Protein補充, 又學倒野啦   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-12-21 08:28 發表

你有無計埋三鐵比賽的里數呢" />" />
恭喜你尋日PB" />" />

有機會都想跟cf兄操操   

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-12-22 09:12 發表

原來強操後需要Protein補充, 又學倒野啦     

同body building 一樣, 簡單黎講肌肉操後都要protien 去修補肌肉.
尢其是單車課, 之後兩餐真係要補一補

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-12-22 09:25 發表

同body building 一樣, 簡單黎講肌肉操後都要protien 去修補肌肉.

唔補充只會越操越"謝"

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-12-22 09:25 發表

之前練習後都冇補, 唔掛之得愈操愈廋啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

12/23
跟會游, total 2.4km
今日得一個鐘, 好金好金