香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

膝頭後面痛

升級   50%

該用戶從未簽到

有點長, 因想說得清楚一點, 希望CHING可幫忙
我係今年才認真跑10K的, 剛完成UNICEF, 感覺良好, 一直冇痛, 冇事, 一星期跑2次, TOTAL NOT MORE THAN 25K/WEEK, 但UNICEF之後試TEMPO RUN加速, 就出事, 其實所謂加速都是1HR16 FOR 10K ONLY, 我身很THIN, 絶對不會OVER WEIGHT, 只有可能肌肉不足, 話說星期6上午10K之後, 沒有問題只是有點累, 晚上著平底鞋行了一晚街(平路), 約2-3小時, 右膝後面(即屈膝是摺埋的部份)有扯的感覺, 回家用冬青膏, 1-2日好像OK, 昨晚做WARM UP跑10K, 也TRY TEMPO, 到6K左右, 右小腿有小抽的情況(咁耐以來都未試過抽根), 慢跑完10K, 之後,  右膝後面(即屈膝是摺埋的部份)又扯痛啦, 我好肯定不是肌肉, 用熱水袋, 冬青膏, 穴位之後, 好D, 但今朝行路時, 提超腳向前約30度時就有點扯(嚴格來說不是痛)
我知道要休息, 但只是不明白為何這位置痛, 那裡應只是小腿肌肉的附著點, 動作也不是這位置受壓

另這情形嚴重嗎? 除了我己用的方法, 仲有什麼要做? 可做?
+1 0
上一篇︰點解東亞運冇三項鐡人賽???下一篇︰歡迎 米高兄 加入長跑網高級管理人員小家庭﹗

升級   53.45%

該用戶從未簽到

Ching, 我早幾個月都出現過哩個情況. 可能係你warm up 不足, 因為跑快, 步幅大左, 哩個位置拉扯得緊要, 所以拉傷左筋
最好先同冰’full’, 同埋要休息, 暫時避免快跑
如果休息過後都係咁, 就要睇下醫生啦

升級   50%

該用戶從未簽到

收到, 等我試下, 咁即係要進一步加長WARM UP的質量

升級   0%

該用戶從未簽到

CHING... 依你所講... 估計是肌肉問題...
原因同 schnix ctse 講既一樣..步幅大0左... 肌肉唔習慣
你試下按按膝後肌肉上下方中間係未有 d 痛同埋緊... 如果係... 就自己按下佢按番鬆...
如果唔夠手長...唔夠狠心....  就叫家人幫手按.. 按完之後應該會好 d ...

其實只係"茶"冬青油作用不大.. 應該要加埋卒/按摩...
完全停跑反而令肌肉緊上加緊... 需要較長時間自己好番.....

升級   50%

該用戶從未簽到

.步幅大0左... 肌肉唔習慣

我都認為是這樣, 因為試TEMPO是明顯大步幅,

冬青膏是加按摩的, 我也有按水腿中間及膝後中間的穴位, (我本身識中醫穴位), 現在(下午)已鬆了不少, 看來要暫停跑, 做其他運動保持體能, 單車可以嗎?(不是勁的, 只是慢轆)

升級   30%

該用戶從未簽到

我之前都試過類似情況,休息了2三WK再跑又痛,之後因為打波拗柴,跟住又搬屋, 停左差唔多3個月唔理佢就唔覺唔覺咁無事lu.

升級   50%

該用戶從未簽到

update下先,

傷後休息了10日, 試跑6K都有DD痛, 唯有自行進行二次針灸 (本人有針灸資格), 再試10K, 在完全沒痛之下完成, 時間OK正常

現在計劃會以求量及求復原為大前提, 進行慢吞吞操練, 肯定腳傷OK, 才操時間

各CHING可以參考

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

上次跑完Unicef 都有同樣情況,休息差不多兩星期才recover
    祝蟻行兄早日康復

升級   0%

該用戶從未簽到

我星期日(2月21日)都係有d膝蓋後面痛既情況...

今個星期日仲要跑半馬呀!!! 唔知到時可唔可以跑得完呢...

升級   91.67%

該用戶從未簽到

CHING:
    估計是你是髂脛束磨擦綜合症-最常見的外膝痛症,卻在訓練或比賽途中,大脾或膝部外側漸漸發出隱痛,嚴重時痛楚會伸延至脛骨,並引發起紅、熱、腫脹及膝蓋底痛,屈伸困難,特別在落山或落樓梯時要鎖直膝關節......病症初期,痛楚較輕微,通常只是在運動後,膝部外側有少許隱隱作痛休息或冰敷後痛楚便消失及服用消炎止痛藥有效緩解炎症.

升級   95.79%

該用戶從未簽到

我都試過,要去睇針炙
    因為係後面3條筋痴埋
    中醫就是痴筋,我講真架唔係講笑架
    噤最後做針炙2次及推了2次休了2星期無事喇