香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ufficiohk
打印 上一主題 下一主題

二零一零年陸上兩項鐵人聯賽 – 比賽 1

關閉 [複製鏈接]

升級   33.16%

該用戶從未簽到

有興趣的會員可以開始報名拉!

今年賽程有些變化, 對青年可能影響不大, 但小鐵人來講就挑戰很大, 例如:
09年以前 8歲至11歲小鐵人的賽程為 RUN 800M/BIKE 3KM/RUN 800M, 今年卻突然增加至:
RUN 2.5KM/BIKE 4.5KM/RUN 2.5KM , 跑步多了3倍有多, 單車多踩1.5KM..
09年以前12歲至15歲小鐵人賽程為 RUN 1.5KM/BIKE 9KM/ RUN 1.5KM, 今年卻增加至:
RUN 2.5KM/BIKE 9KM/ RUN 2.5KM , 單車賽程不變, 但跑步前後段多了2KM

我阿女舊年年中剛開始玩小三鐵, 01年未滿12歲就升呢, 看到這賽程都嚇一跳.  
這回到了老問題, 尚在發育階段中11歲以下的小孩子在小鐵人賽中要跑5KM是否不太合適? 誇張了些?  
個人覺得這突然而來的加長賽程對小孩子來講不但是 "拔苗", 而且這樣的改變可能會影響小鐵人參賽人數, 從而影響鐵人普及化發展, 不知道網友們有何看法?
+1 0
上一篇︰polar rx300s下一篇︰史哥魯的長跑實錄

升級   33.16%

該用戶從未簽到

剛剛看到鐵總的通告,

"2010 陸上兩項鐵人聯賽 - 比賽1 - 賽程C1及C2的比賽距離現已更新, 詳情請參閱報名表"

2002- 1999年 Course 賽程 C1 (Run 1km/Bike 4.5km/Run 1km)

1995- 1998年-Course 賽程 C2 (Run 2km/Bike 9km/Run 2km)

這次鐵總從善如流, 快速更正, 實一大進步, 謝謝各位回應和 GFORCE CHING的努力!

升級   33.16%

該用戶從未簽到

都習慣左好耐囉  

我覺得鐵總這次可能轉用927 above-challenge 條路線, 原因是單車距離不會以4.5公里倍上去, 以前都是3公里為基數., 如果真係咁, 跑步路線可能在海濱, 一邊跑一邊看風景都幾好!

一點臆測而已!  

升級   33.16%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-12-19 22:24 發表

謝謝各位CHING嘅幫忙

太客氣啦!  
1km對小孩子應該問題不大, 但踩完單車落地個下可能會腳仔軟! 然後再跑都幾大考驗, 賽前要練一練應該不難應付!

升級   33.16%

該用戶從未簽到

鐵網的比賽地圖和有關資料(尚欠參賽名單)已經上載.
這次路線大致和ABOVE-CHALLENGE一樣, 跑步路段可以看風景!

升級   33.16%

該用戶從未簽到

勾還勾, 對有經驗的車手可能沒有問題, 對經驗較少的就保持輪半至兩個輪的距離.由其係轉彎時候. 不過鐵人單車相對單車單項安全, 車群較細.   小弟就曾試過比賽時被前車蛇行後輪撞我前輪, 噠獲甘, 到現在想起都怕 , 所以只比小孩參加鐵人, 暫不參加單車公路賽, 期間還要讓他參加醒目仔比賽來熟悉群車過彎, 窄路超車/被超車感覺, 儘量俾佢攞D經驗咁話...  總之..安全第一, 比賽第二, 這樣才玩得安心和開心

升級   33.16%

該用戶從未簽到

恭喜各位ching獲的好成績!

比賽後我發現一個奇怪問題, 不知道各位ching有否發現, 從鐵總資料(如地圖)B/C2/D/E 所跑的路程一樣的, 按照BDE路程應該是2.5KM, 但小朋友C2(鐵總話呢個路程只有2KM) 卻跑同一樣路程, 我幫小朋友計算過時間差不多要10分鐘跑完兩公里好正常, 並問過佢地轉彎處所寫標記係 B/C2/D/E , 咁唔通個段路無2.5KM?  不知道 CHING 會晤會覺得跑快左?  

升級   33.16%

該用戶從未簽到

我查了一下, "賽事資料"都是B/C2/D/E 都是2km , 但 "比賽章程和報名表" 中B/D/E都是2.5km,  RACE 1 和2 都一樣..可能需要更正一下.