香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ufficiohk
打印 上一主題 下一主題

二零一零年陸上兩項鐵人聯賽 – 比賽 1

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

咁快又呢 , 創新路應該出席 ,
希望响 SCM 當 X-training , 唔好受傷就算

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-12-17 16:00 發表

本來我d仔女都想試吓參加陸上兩項, 如果係跑800m都應該冇問題, 但突然谷到2.5k就一定冇可能;
就算佢地得, 我都絕對唔贊成

Key hing, 咁又係 , 太細個真你唔好玩咁長住 , 肌肉都未長成 ,
對發肉都唔太好

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 snail 於 2009-12-18 11:12 發表
2010年全部比賽都加長左. 但細路都加咁多, 值得討論.

對于一個 2002 年頭生 / 8 yrs..要跑 5km, 都真係幾吃力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-12-28 09:54 發表

如果租車既話,我冇記錯上年自己直接同世紀租車已經包埋運費,可以唔使比果$100~

taiwai 兄, 報左名未呀?
世x,的確好低玩,全包,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-13 12:37 發表

睇樣真係勁好多, 不過對我呢d冇玩開車既新手都係一樣, 可能會快1分鐘同埋如果影到相會型d~

24.1 着長跑網衫 , 應該會有好多相

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-13 12:46 發表

我換一換對cheap 鈴都吾只快左一分鐘, 跑步要快一分鐘就好難lor. 如果有一架私人車同setting好, 快好多分鐘都得.

所以 3 項 , 有咁多人投資响架車度

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-13 13:56 發表

24/1 我冇玩, 但可能去影

frank hing, 唔知認得小弟?
美記半馬 , 响 16km, 見到你件 TW 黃色, fight for number 1,
剛剛相叫你 , 已經一陣風咁過左我

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-13 14:30 發表

loud兄:
咁就一定要著啦, 話時話好耐冇踩車, 希望到時唔會炒車啦~

唔會既, 上左車, 動作協調馬上返曬來 , 係可能要少少時间適應 ,
你跑步速度應該同前列頭幾名差不多 , 如果可以盡量跟佢地尾,
有人頂下風 , 但可能佢地車速 >37km/hr, 你就唔好跟 , 你既
速度應該 <35km/hr度 , 今年跑長左 2km, 應該對你有着數。
我今次當去熱下身 , 勾下人車, 好 enjoy 勾車o個感覺 , 好爽,
到時見

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-14 09:34 發表

我係盲ga, 天又灰, 又要帶oakley 賴型, 又有近視又有散光. 真係物都睇吾倒, 吾好意思.
太多長跑網ching, 好難認得出, 人地個個都認得我. 我成日玩特出, 3鐵時得我一個著紅3角褲, 好多人都同我打招呼, 但我常時都 ...

咁又o岩 , 我地呢類優閑跑手 , 在某情度上都會自我陶醉下 , o個 look 凸出 d 咪幾好 ,
有 d 跑手 , 3 項 , 佢地永遠同一個 out-look, 實唔會唔認得佢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-1-19 19:43 發表

到時賽道會有好多車, 見到差唔多既就可嘗試下
有d快到無人勾到, 果d鬼由頭tt到尾
上次ITU見到loud兄, 佢都跟左一段, 至少都慳左一段既力呀

上次多得你助我一程 ,慳左唔少力 ,  上到 >41k, 但你地速度實在太快,
去到 U-turn 位己經甩鬼左 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ufficiohk 於 2010-1-20 13:33 發表
勾還勾, 對有經驗的車手可能沒有問題, 對經驗較少的就保持輪半至兩個輪的距離.由其係轉彎時候. 不過鐵人單車相對單車單項安全, 車群較細.   小弟就曾試過比賽時被前車蛇行後輪撞我前輪, 噠獲甘, 到現在想起都怕 ,  ...

完完正正返家 , 比賽安心 , 家人放心

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 georgemiu 於 2010-1-20 21:00 發表

我懵情情生蛇啊  24日沒得玩拉

唯有下次 , 一出汗好鬼痕呀 , 希望不是太嚴重 ,
有搽药 , 最快都要 1 星期先會開始好轉,
Take care, Geroge.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-1-20 14:53 發表

到時少左隻蕉,應該係我肚餓過頭食左   

食完, 唔好亂掉  d 蕉皮 , 撻鬼屎人

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-1-24 14:52 發表
今朝跑完、踩完, 以為時間好好...
原來自己踩少一圈, 仲以為好似上一次超越比賽咁踩6圈!
" />" />" />" />" />" />

若果加多一圈時間, 大概 1:46:XX !!

今次可能大多數都係鐵人會ge 鐵人關係,
水準比 ...

我下次着番長跑綱背心先得 ,
rockiec hing, 不要太介懷 , 其實大多數總會搞呢類比賽,
雖然有好多分會 , 但大多數都只在参與 , 我玩左唔算耐時間 ,
每次見 age group d ching 都熟口熟面 , 雖然大家沒自我介紹 ,
但大家都好 nice 。
rockiec hing, 跑步咁强 , 呢 1 項己經嬴左好多人 ,
單車 - 平有平玩, 好多時貴車都係滿足自己私有慾 , 但如果真係想玩得
開心 d , 一臺入门級 RB 係唔可以慳 , 起馬可以熟習下部車性能  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yungyung 於 2010-1-25 08:58 發表
恭喜各位鐵人完成賽事,仲有恭喜各得奬師兄師姐

http://www.facebook.com/album.php?aid=150835&id=666675702&l=5a653ceb94
PART2(長跑網)

http://www.facebook.com/album. ...

好 0 d 相, 謝謝

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-1-25 09:48 發表

唔好理啦, 有獎攞就攞左先啦     

x 2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-25 10:01 發表

x3
恭喜~

攞到無停手

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-1-25 22:12 發表

因為每次比賽我都會好認真, 真係會練跑、練單車(室內),
想試下果種感覺, 今次DQ咗, 有少少唔開心, 不過會下次再嚟過!

正如 Snail Gforce ching 話齋, 車係唔重要ge,
我會操多啲單車, 用租 ...

rockiec 兄, 其實己经打低我架啦 , 唔使等下次 ,
良性競唔止係跑步 , 铁人賽都0岩用, 鉄人賽其實仲剌激,
學 Jason 兄教路 , 策略好重要, 只要唔好被你差不多時间對手甩太遠,
係你强項 , 便好大機會先佢地過終点。
我 3 項, 無項强 , 跑完步, 快車一簇己经走了 , 经過咁多次經驗 ,
我知我現時均速約 32km/hr 左右 , 所以唔會强行去追 >33km
既車手 , 今次我用 jason 兄練 trainer 既方法加强双腿耐力及短程
衝刺速度 , 所以有 1.5 圈, 可以跟到 40km/hr 車群 , 慳番唔少力,
可惜轉灣太慢 , 甩左。 我架 RB, 2 手架咋 , 不過夠玩架啦,
反正被阿 Armstrong 架車我踩 , 己我副偈 , 頂多快 1 分鐘度

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-27 14:49 發表
踩得青公多, 創新路轉彎時我已經吾會被放甩(above challenge), 反而前面ching慢左 阻慢左我, 要再pick up番個速度. 遲d brake 入左灣先好似有著數,  創新路轉彎多, 分分鐘入灣準快安全時可以汁多半分鐘
7圈14turns, ...

franklcf, 見你 9.27 都好前下 , 現在踩完青公 , 副偈强化左唔少 , 創新路呢次有個灣唔用迴旋處, 好急下 ,
入灣前收得太慢 , 出灣已經走鬼曬 ,
要練下入灣技巧先得。