香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Stanley hing,

睇你練習得唔錯,進步好多,比賽成績不理想,不要介懐,
比賽試下,放鬆心情,先學習感受比賽的氣氛,不要看重成績,
話晒你跑齡尚淺,邊跑邊學,長跑長有(友) !

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Stanley,

好嘢!  跑完 15個 400m 前慢后快,
再 2 x 1000m interval 都每組都係 4' 多D 即圈 1' 40" 左近,真係强左好多!

昨天我也剛巧是跑4 x 1000m interval ,跑了2 組都唔想跑了,
可能獵鹿走火,
從未能回复過來,而兩組時問都是 4' 36。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-28 00:02 發表

都要再練下,今次練習尾2K基本上都無力啦
個時間都慢左
???

城門谷運動場
每k 時間:
5'01 / 4'55 / 4'45 / 4'42 (19'27)
4'32 / 4'29 / 4'36 / 4'30 (18'11)

總時間:37'38

Stanley,

你上面的時間,係唔係由最尾寫返上离啊 ?
如果係禁,保持這速度耐力走 10K 只係差少少姐。

Drsoeasy Ching 講得對,你要現在開始走長D interval 800m 1000m 1200m 等....
因為你 現在400m interval 已經能keep到個速度平均,但長 D 距離重未試練
過,要加長 interval 個距離,等身體能適應及習慣,練多幾課長 interval後,
再跑 8K 上面這情况便會改善的,試下啦 !

吡心機啊 !

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-28 11:24 發表

當然由頭寫起啦hgjD092" />" />hj
我呢個tempo target係每圈快少少....所以應該每k時間越黎越少
5'01 / 4'55 / 4'45 / 4'42
4'32 / 4'29 / 4'36 / 4'30
但尾兩圈keep唔到啦.......

本來我係要讚你嫁!但係你話最尾兩個圈跑唔到啦......
我才懷疑你的紀錄方法。

其實你 10K的成績已經可控制在 46" 左右的,最後 2 K 應可保持
在 4' 35" -4'40"之間,而開頭果 2K 就太保守,一 D都唔似年輕人
米拿大夫講得對 Tempo run 最尾果一 二 K 真係跑到想死,但点樣
死都要想辦法捱完果幾 K, 捱完後便可升級,功力加一級,下次知
道應該点做。另外建議你增加 interval 的距離不變, 400m interval
你可按現在加快 2 - 3" ,但距離增長 interval 可以不變的 1' 43" -1'44"
已經較難跑啦 !

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-12-5 00:33 發表

今日主課做10個1k interval,目標6分半連休

時間記錄如下:
4'32 / 4'29 / 4'10 / 4'17 / 4'17
4'17 / 4'17 / 4'14 / 4'12 / 4'07
平均每set時間:4'18

石門都要玩下平均制啦

Stanley,

Hehe, 你d 練習時間同比賽d 成績,唔成正比!
搞邊料?係咪比賽時有d 心理壓力?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

其實Stanley個性格都幾合適練全馬,因他識得忍耐,
唔會比其他人影响,自己按自已的計劃、步速去完成自已訂下的目標,后生仔努力啊!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-2-10 01:20 發表

其實我地一齊走o個班全部都係target 330
我地定頭半馬都都係大約5'00/k,之後半程有力就自己去,無力就keep

開首有好多k都係慢過5'00/k,頭10k我地慢過target成2分鐘
之後先開始好d,keep返大約5'00/k
...

Good job !

特別一出西隊口,林士街、信德,死keep都要5'0x/k

呢段路無咩功力都做唔倒 5'0x/k ,勁!