香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   81%

該用戶從未簽到

其實你跑十幾個圈就唔使圈圈都比前一個圈快,例如12個圈,你可以將佢分成4個速度去跑,頭3個圈每個10:15;跟住9:30;再加到8:45,最後試下尾3圈跑8:00…
咁樣跑法可以等你個身體習慣唔同速度,因為當你越攰o既時候要keep番同一個圈速都係一個訓練黎,亦都等自己跑o既時候有個目標,唔會話攰就慢少少,有力就走晒佢…

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 140# 的帖子

泰基杯少少提示﹕

如果你落斜無信心,一定一定要著對比較厚o既鞋跑!因為頭半程多上斜,即係回程落斜﹙仲要係大斜﹚,當你回程無力再加上落斜,會好容易傷,做左傷膝跑手就唔好喇!

我自己就應該會著對skysensor跑喇…目標見39min

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 300# 的帖子

其實stanley兄呢個時間係正常不過,跑tempo練野最辛苦係最後階段,如果你個時間太靚的話﹙真係完全由慢加到快﹚,我會覺得你之前未盡力…

一個高質素o既tempo課,你尾個幾km係想keep個時間都好辛苦咁就岩喇…再加快少少都好想死,如果真係快到少少又死唔去的話,咁就真係岩岩好喇…記住一樣野,練跑係辛苦過比賽!

之前stanley兄個400m interval的就覺得佢整體可以試下快2-3秒一個…因為見到佢尾o個兩個快太多喇…

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 338# 的帖子

其實跑咁多種interval我最怕就係跑800m…又唔慢得,又長,我多數8個已經頂唔順…

stanley兄睇黎耐力方面無問題,遲d﹙或者下季﹚可以注重多d強度…咁樣進步就要好快喇

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 421# 的帖子

我都睇好stanley兄架…跟住馮sir練應該達標無難度架喇﹙如果個目標唔係過份進取的話﹚

升級   81%

該用戶從未簽到

stanley兄o既進步,相信對長跑網o既ching ctse係一個好好o既模範,印證到系統訓係可以o向幾個月內有好大o既進步!繼續努力!相信達標無難度…

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 442# 的帖子

Stanley兄,睇番你個時間你頭半程應該係用緊全馬pacing黎走呢場喎…見你返霸衝直路仲有大把o向手,只要呢幾個星期保本就應該達標無難度!

升級   81%

該用戶從未簽到

7兄同我個諗法一樣,不過我初部計畫2011年會跑…不過都係睇下下年跑成點先喇