香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

聽講腹部痛 應該係呼吸過強橫膈膜引起. 留意你自己既呼吸是否太急速或不平衡. 如果吾係 應該係適應問題. 跑多d 會冇事 . 而鼻吸口呼我多數用長課時限制自己速度過快, 而跑interval 既速度應該比10 K 時的速度更快的, 所以用回口呼吸會好些.

升級   0%

該用戶從未簽到

問過個上過屈臣士既training course 既朋友 , 佢咁答我. 而個會都有人係跑步舍的人, 又係咁答人, 我又有問過個做緊港隊代表既朋友, 佢都係咁答我 . 所以我米咁答你law. 之前我都有依個情況, 跑跑下又冇左依個情況, 可能我跑慢左, 又可能適應左.

升級   0%

該用戶從未簽到

睇返你d log, 原來你咁勤力. 你幾高到嫁 ? 城門谷感覺吾錯, 你住近吾近果到 ? 如果係, 門口又有傾路, 跑下都幾好

升級   0%

該用戶從未簽到

你有冇戒下口 ? 應該可減喎. 你係吾係 150 lbs ?  

條路我知, 舊日我時時經果到上城門.  我係想講10 :30 後 , 你米走條斜路 三幾轉到 就jog 返屋企會吾會好d 呢 ? 時間又會見使d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-30 23:29 發表
7月30日
城門道斜道練習6k

呢期睇多左d跑步書,提到可以跑山/斜路練下耐力
經clerkb兄提起,我家附近城門道正合此意

晚上10點,做好熱身就開始跑
可能近山,是晚有微風,不算熱
條路單程1k,跑上斜之後原路 ...

夠吾夠光線呢 ?  其實我覺得果到附近幾好跑, 空氣又好. 跑上到再係象山村落返去又得. 又有斜路. 又就你腳 . 你就正

如果你可以 每星期練一次, 你真係可以幾完善. 加油

但我覺得吾可以練到耐力. 練耐力都係LSD 好d.  我覺得跑斜路可改善提腳. 令四頭肌夠力. 日後跑起上來可大步些, 另步寬增大. 無論如何 一定有好處

升級   0%

該用戶從未簽到

另外, 你隻戰鞋係吾係aero . 如果係, 你可以試下spacer(不過依家貴晒). 拎來跑10K比賽同平日在運動場便可. 運動場吸振好. 冇咁易傷. 比賽時, 就係為取好d成績. 其實spacer 都吾係太薄. 自己同aero 比比. 但好咬地. 個鞋底做得夠軟, 所以反應幾好. 不過最中睇下岩吾岩你腳型.

升級   0%

該用戶從未簽到

睇返你之前d log  interval 以 1'36" / 400 m 作目標, 吾好慢過 1'40" . 到半個圈時睇睇錶 48" / 200m
初初試下由 1'40" 做起,(以你 24 june 作 reference 可能未必做到) 

試下得吾得 .  跑連抖就 3 min * 12  先 . 第一個慢少少來作reference . 2-6 個睇下keep  吾keep 1'40" , 之後如何應付, 每個圈加一秒吧

其實我想講講我對 interval 既認識. 如我冇睇錯, 記錯的話. interval 係 日本人發明的來針對全馬既成績. 

各國家運動員為增心肺,爆炸力 , 都係以 10km  圴速來作訓練速度的. 之後日本人發現中間加設休息時間作recover 對結果冇影響, 反而可提升用更高速度來訓練, 加起來的時間/公里亦可比10km 圴速多.

返回我想講d咩. 我曾想過, 中途休息時間是多久才是最科學法 , 對自己的performance .  之後在一些網找到休息井不曷以時間作長短, 而是以 心跳率來定的. 當心跳降至110/min . 再作另一組開始是最好的.   我講咁多廢話, 其實想講出, 不好以為休息時間短是最好.當然你食得來, 越短越好. 但你有能力作出太短的休息時間, 可能亦意味著, 你跑的時間比你的能力過慢

Anyway, 跑連抖就 3 min  先.

45min/10km 一定得

升級   0%

該用戶從未簽到

原來 3 號風都會開的

升級   0%

該用戶從未簽到

老實講, 自己看不看重自己才知, 太認真難免不會看得重時間, 成績.

其實算啦, 吾好太在意咩咩成績啦. 你又吾係跑步搵食. 其實米只係數字一個.

升級   0%

該用戶從未簽到

再者, 在我心目中, 跑得多快不是最好(叻), 反而我十分欣賞葉伯. 恆久地跑, 默默地跑的,  有耐性

同恆心來對待跑步, 值得尊敬. (其實每樣事物都係的, 亦因為自己冇這種恆心, 所以亦特別欣賞)