香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

米拿練跑記錄

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-5-9 10:29 發表

係,LSD = Long Slow Distance, 有d人會講junk miles…其實亦都係練長跑需要o既…但係個人無耐性無計,一跑就點都唔快唔收工…所以一路都缺少長課訓練,如果我肯咁跑…一個星期日一課20km乜都番晒黎…

咁又係呀,長課少極都跑個幾兩個鐘,少d耐性都唔掂
長課跑街會好d,起碼有風景睇下,易過d

練左係有用,練完之後跑10k,有力d架(快唔快一件事)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 57# 的帖子

就「過咁多人」而言,感覺正唔正呢?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-29 12:42 發表

x2
大隻 ching 又係度講笑話。用跑馬既例子作比喻,你估會唔會有練馬師搵隻五班馬去同一隻一班馬拍跳呢?1704

我唔敢講miller兄可唔可以1小15分跑完半馬(希望佢做到,我記得miller兄target1小20分),亦唔敢講有人係咪五班馬
不過我只知有人唔知miller兄既水平,又或者以為自己係miller兄既水平
(圍兄唔知記唔記得miller兄一般10k跑36、7分,有人定40分比賽目標,咪以為自己同佢差少少囉)

大圍兄,笑下咪算囉

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-30 10:04 發表

我夠定了目標為10k 40分鐘
但而家仲差好多....
成6~7 分鐘
我諗我去到4~5k 就被放甩了

臣兄.....我地知你咩水平.....你定呢個目標好合理
有人一向可能跑得同屈教練( 借你一用,唔好意思)差唔多,
但定兩個月後跑得同gills、白頭兄咁快.....
唔駛諗.....

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-8-31 16:24 發表
米拿兄, 跑咩時間, 有冇獎攞? , 回程時見你落後蔡達明不是太多!

miller兄係佢個組別有第五....

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 173# 的帖子

最後由於跑完之後同其他朋友吹水,搞到無過黎影合照,唔好意思…

唔緊要啦......日後大把機會影相啦
所以對時間無乜特別expectation

無咩expectation都有組別第五....
恭喜miller兄啦
仲有就係回程o既時候,總有d人係望住個地下黎跑,我跑對頭要不停咁打手勢,都要o向條霸硬食一野,撞到停低咁滯…

呢個比賽d跑手都叫專業d....你唔諗下nike、渣打 o個d咪仲衰,有人行足成程,block住條路
上次中興杯見到有慢人唔識讓路俾對頭人,對頭人直頭俾佢撞停左,對頭人係頭幾名既外國人

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-9-11 12:17 發表

我o既rest heart rate應該係34-40…呢兩日overtrain…今朝我自己都feel到好急﹙d心跳﹚,不過黎緊兩日都唔使跑,仲有時間恢復…

其實我都知我o既programme唔值得學,受傷o既機會唔細架…尤其係諗住跑半馬以上 ...

咁又唔好咁講
每個人練習既模式都唔同,無可能照跟人地個programme
總之大家知道每一個programme練習目的就得啦,點做可以自己adjust

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2008-9-12 19:12 發表
就算俾到你跑朝早都起碼超過28度, 想晚跑又要等到深夜..., 總之一句講晒, 今年9月係唯一"多數都未加得強度"既月份, 今年9月已經過左40%

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/ts/ ... otherwxi&rwx&addbar

22號及過後 ...

算啦....你都話自己「快到無影」...
練唔練都係咁快到「無影」架啦...

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-10-18 20:54 發表
因為星期四跑完interval之後右腳小腿o既傷嚴重左,終於都係要教練介紹d大夫睇下幫唔幫到…

而家就唯有自己用熱水浸住腳再加自己按摩頂住先,等大夫下星期按完會唔會好d…

小心啊.......好好休養啊
賽期先至受傷......好唔抵

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-11-26 17:44 發表
千祈唔好咁講,只係我知道我呢個星期尾忙,無時間跑加上要收操,所以d重課都係放晒o向呢幾日做咯…

至於再上,其實目標只係將成績提升,o向大賽攞獎都只係更遠o既事…﹙蔡達明係一個好穩定o既跑手,華人黎講 ...

仲好勤力tim......
不過佢開始老啦.......

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-11-26 18:29 發表
其實長跑大概幾多歲先到達顛峰?

大約係28-35
過左之後就開始每年差少少.....特別係速度

升級   78.75%

該用戶從未簽到

米拿係三線....我地呢d真係入門跑手啦

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-6 09:54 發表

講真架,基本上我會咁分﹕

一線﹕本地大小賽事,總之佢一出就基本上會嬴

二線﹕本地大賽攞獎無難度,企邊個位就睇對手

三線﹕本地大賽攞獎唔好諗,大小雞賽執雞無難度!﹙就係我﹚

咁又係....
其實10K sub40之後,要快到1分鐘都唔容易

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-19 12:01 發表

其實最緊要係查找不足,一開始已經無set目標時間,只不過係跑o既過程同之前比賽好唔同,今次係唯一一場尾段爆到七彩o既賽事,自己上落斜同埋變速跑o既應變未夠火喉…

睇黎夏天都係要上多幾轉梅子林先!

反 ...

米拿兄,都好少見你會咁講一個比賽過程
可見ccm條路真係唔少野......

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-25 13:56 發表
25/1 - 12km tempo run

呢日又o向荃灣灣12km tempo,繼續用新鞋跑,由於比較遲出門口,所以已經有d熱…繼續為發財跑準備…

11:43, 11:44 (23:27)
11:45, 11:30 (23:15)
total: 46:42

可以講下係咩鞋嘛?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-26 19:19 發表
26/1 - 12km tempo

年初一又執自己一劑12km,呢轉頭一轉跑慢d第二轉谷下自己d速度,感覺唔錯,回程仲見到史丹尼兄,打左聲招呼,不過加緊速無時間拜年添…

12:56, 12:15 (25:11)
11:43, 10:51 (22:34)
total ...

米拿師兄果然勁.....
我都只係慢跑.......原來閣下係度同自己比賽

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-16 13:55 發表

何止同級?直頭超級喇,見到你我真係唔敢跟…

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-19 14:44 發表

佢係咪準備緊下一次o既 carbo loading?

為咩要carbo loading.....?
唔通為一年後既渣打做準備?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2009-2-19 16:58 發表

你乜時間跑..

btw, 濕度高(80%以上)果陣玩tempo最多只係可以去到 13.0 km/h, 冇可能會再快ga..

米拿兄......我估天氣點濕10k都可以少過46分掛

t跑手......你知唔知米拿係邊個?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-25 19:24 發表
我八成都仲可以唱歌喎!咁算唔算係TEMPO !" />" />

所以oscar兄全馬咪未sub3囉......