香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

本來想跑步減肥,點知跑咗一星期隻就......

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄唔洗咁擔心既,開始學跑,跑得過了量,體重令雙膝負荷過重,這些痛相信不會是永久的,試下休息多d,應該無事的。附上一個檔案,係d前輩既心得,可供參考。

跑步訓練膝傷防治秘笈.doc

24 KB, 下載次數: 541

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 poontommy7 於 2010-2-9 14:09 發表
好我會跟住師兄嘅秘笈做,thx

要休息夠,對腳唔痛先去試喎,唔好心急呀!
寫這個秘笈的人是國內好受人敬仰的,回想小弟減肥時也是跟這方法去練,才不致傷膝。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-2-19 22:51 發表

亮師兄,

小弟1.62m,重128lb...每星期约跑2~3次,最多2個鐘頭...因為新年関糸已休息了6天...但双腳...小腿骨前下5吋位會痛(左腳較痛...可能我有少少長短腳...)...跑了一會又無事...回家後按下時還有点痛...這和我的身形和運動量有関嗎?

以下是我的資料---> https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=8513&extra=page%3D1

many thz!!

原來小弟無覆閣下,對不起!
閣下BMI好標準了,應該唔關身體過重既事,係太心急,一下子對腳未適應又跑過多而矣,眨眼三個幾月了,師兄宜家有改善未?