香港長跑網  - 長跑長友

樓主: mc
打印 上一主題 下一主題

O記 E-PL1

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-3-4 16:38 發表
小弟覺得micro 3/4的小相機玩味十足
但體積不算小
如果用來影體育,相信快門反應和對焦速度都不太理想

不如考慮入門級的DSLR,如Canon 550D
或Nikon's, depends on your preferences in image & colour presenta ...

同意!Bello 兄,
快門反應太慢,唔係太適合影sport。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 mc 於 2010-3-4 23:55 發表
唔該3位ching..
諗住買部細d輕d既機可以去旅行用

旅行用就當然無問題啦,但Sony出緊新機喎!
無反光鏡,喺 APSC,個樣好細添。
我相信以後DSLR會演變成無反光鏡,Single lens reflex SLR 以後需要改正名啦!因為反光鏡無存在價值。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-21 14:48 發表
我想問 micro 3/4 意思,是否指部機接鏡頭個位是普通單反機的 3/4 大小??

http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_Four_Thirds_system

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-4-21 23:32 發表
我唔知呀!
不過對我來說,用細機都係貪方便,抓拍夠快捷係幾重要
下下要手動又好似失了義意

當然如果玩鏡是主菜,又很不同了
我都好同意,有好多不同的選擇,世界十分大
依方面 checkie ching 就是專家啦!:love ...

bello 兄,
見笑啦!點敢認專家。
如果以玩手動舊鏡嚟講,M4�3既意義係可以用後距短既鏡頭,
例如,Leica M,Cmount 電影鏡。
因為厘d鏡頭用唔到係DSLR上面。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-4-27 14:45 發表

對我黎講...慢係好大....好大問題....
ching用手動鏡影咩多 ?

Terry兄,
我學影相果時係只有手動鏡頭嫁!
而家用番一d都唔需要適應。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-4-27 15:56 發表

聽講有D拉菲林可以一秒6�7張....
所以我好偑服當年D人用MF打雀,影運動.....

有乜可能無摩打可以用手過菲林一秒 6/7張,叫佢出黎表現啦!
用 MF 打雀影運動要靠少少技巧同運氣。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2010-4-27 21:28 發表
舊時影相係好講技術、心思,影到靚相都要等到冲出來先知。現在科技進步、唔得再影,連影人數三聲都話慢hgj" />" />" />" />" />" />" />" />D092ghj" />" />" />" />" />" />" />" />D092" />" />" />" />" />" />" />" />hj

所以唯有我d老野用番老鏡影。

影厘d題材唔洗AF都無問題。Sorry, 老人痴呆,其實厘支係 Kinoptik 75/2 電影鏡用 canon 50/1.8 第一代改為 AF.