香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

洗單車鏈, 飛輪, 前後轉波位置

升級   21.55%

該用戶從未簽到

1) 白電油
2) 松節水
3) 藍威寶
4) 洗潔精
邊樣好d? 邊樣會傷機件?
有冇洗鏈器介紹比我地d新丁呢?
買左單車9個月都未清潔過.

+1 0
上一篇︰長跑時聽歌數問.下一篇︰點滴是生命

升級   21.55%

該用戶從未簽到

人都癲, 荃灣4間買物冇物, 想幫襯都吾得. 想買parktools 同finishline 都冇
又冇sram red crankset
jason兄有冇直位式式座地式放車架賣? 要吊起或long起架車洗.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 孱鐵 於 2010-3-31 10:15 發表
我以前都係用松節水+白電油清洗車鏈, (不過攪到地下幾骯髒吓)
宜家就用 Parktools 洗車鏈盒 ,
用完之後加返鏈油就攪掂, 都幾方便吓咖!!

Parktools kit set? 幾銀呢? 我住唐樓六樓, 所以7樓天枱洗車方便.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原先諗住用finishline 同partool 既degreaser 洗野, 可以環保d, 點知成個荃灣都冇鑵裝, 得一間有霧裝.
去油漆鋪問, 買左1大方鑵冇味節水. okay wor.
不過洗到ner 咁 hea. 成個廚房, 洗手間同沖涼房都黑色一pat pat 印.
但個轆仔都係洗吾倒, 因為怕洗左d 潤滑油.
架就用洗潔精洗, 但都係求其洗洗.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-4-9 23:38 發表
師兄們
我本身踩開單車,希望我既經驗可以幫到你地

首先講下鏈油
睇下自己有咩需求
究竟要乾淨定係要順

要乾淨既話可以用臘性既鏈油
係會好乾淨,不過事實係唔夠潤
唔係要每次出車都要加油咁簡單,而係我 ...

偈油...小弟從前都係暴走族, 偈油分好多溫度, 一盤最少都要過100度先有磨合潤滑作用, 單車點都上吾倒gwa?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

升級   21.55%

該用戶從未簽到

多謝咁多位意見.
吓次當groupset 勁污joe時, 我會用degreaser.
而家我都係用電單車鏈油