香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

洗單車鏈, 飛輪, 前後轉波位置

升級   21.55%

該用戶從未簽到

1) 白電油
2) 松節水
3) 藍威寶
4) 洗潔精
邊樣好d? 邊樣會傷機件?
有冇洗鏈器介紹比我地d新丁呢?
買左單車9個月都未清潔過.

+1 0
上一篇︰長跑時聽歌數問.下一篇︰點滴是生命

升級   95.6%

該用戶從未簽到

話時話我都想知點洗

條鍊同d 齒抺完係咪要加返d 油上去?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

順便問埋:

如何清洗頭盔?

Kin in Running

升級   78%

該用戶從未簽到

2) 松節水 or 乾洗

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我未用過洗鏈器, 不過Finishline或Parktools都應該信得過

升級   21.55%

該用戶從未簽到

人都癲, 荃灣4間買物冇物, 想幫襯都吾得. 想買parktools 同finishline 都冇
    又冇sram red crankset
    jason兄有冇直位式式座地式放車架賣? 要吊起或long起架車洗.

升級   79.33%

該用戶從未簽到

好推介,我就紅威寶洗車,火水洗鏈(or洗鏈器)抹乾後落鏈油再抹乾。

升級   79.33%

該用戶從未簽到

sram red crankset有沒“A”貨?價格也差太遠啦?

原帖由 franklcf 於 2010-3-30 23:23 發表 人都癲, 荃灣4間買物冇物, 想幫襯都吾得. 想買parktools 同finishline 都冇 又冇sram red crankset jason兄有冇直位式式座地式放車架賣? 要吊起或long起架車洗.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

我用洗鏈水+牙刷+爛布洗鏈,洗完加番鏈油,我用prolink鏈油既!至於洗車身,一枝洗潔精搞掂!其實松節水同白電油都可以洗鏈,不過要响露天洗,否則會聞到high high

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-3-30 23:23 發表
    人都癲, 荃灣4間買物冇物, 想幫襯都吾得. 想買parktools 同finishline 都冇
    jason兄有冇直位式式座地式放車架賣? 要吊起或long起架車洗.

我都想搵下d 放車架, jason 兄有得賣就好喇

升級   66.67%

該用戶從未簽到

升級   94.21%

該用戶從未簽到

我以前都係用松節水+白電油清洗車鏈, (不過攪到地下幾骯髒吓)
    宜家就用 Parktools 洗車鏈盒 ,
    用完之後加返鏈油就攪掂, 都幾方便吓咖!!

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 孱鐵 於 2010-3-31 10:15 發表
    我以前都係用松節水+白電油清洗車鏈, (不過攪到地下幾骯髒吓)
    宜家就用 Parktools 洗車鏈盒 ,
    用完之後加返鏈油就攪掂, 都幾方便吓咖!!

Parktools kit set? 幾銀呢? 我住唐樓六樓, 所以7樓天枱洗車方便.

升級   94.21%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

因為買咗年幾, 價錢唔記得囉, 不過印象唔係貴嘅

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-3-31 10:29 發表

Parktools kit set? 幾銀呢? 我住唐樓六樓, 所以7樓天枱洗車方便.

呢set野標$270, 幾抵用

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-3-31 09:41 發表

我都想搵下d 放車架, jason 兄有得賣就好喇

已PM

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-3-30 23:23 發表

你要呢類型? 定係long住個尾鈴果d?
    TOOL PCS-9 ECONOMY HOME REPAIR STAND $920

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Finishline 有一系列護埋用品, 原來單車可以姿整過女人
    http://www.hkbicycle.com/index.p ... =product&bid=11

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原先諗住用finishline 同partool 既degreaser 洗野, 可以環保d, 點知成個荃灣都冇鑵裝, 得一間有霧裝.
    去油漆鋪問, 買左1大方鑵冇味節水. okay wor.
    不過洗到ner 咁 hea. 成個廚房, 洗手間同沖涼房都黑色一pat pat 印.
    但個轆仔都係洗吾倒, 因為怕洗左d 潤滑油.
    架就用洗潔精洗, 但都係求其洗洗.

升級   44.74%

該用戶從未簽到

師兄們
    我本身踩開單車,希望我既經驗可以幫到你地

首先講下鏈油
    睇下自己有咩需求
    究竟要乾淨定係要順

要乾淨既話可以用臘性既鏈油
    係會好乾淨,不過事實係唔夠潤
    唔係要每次出車都要加油咁簡單,而係我覺得踩到中途都要加
    如果唔怕油跡其實用汽車偈油都ok,平同潤過單車鏈油

回應返個標題,其實要保持清潔係好簡單既事
    只要每次出完車,用舊布抹走鏈上既垃圾(沙塵)
    波腳個轆仔都一樣係咁樣攪
    飛輪方面就攝塊布落去好似用牙線拉下拉下就ok
    定期落返D潤滑油,保持條鏈既濕潤就ok

定期做下保養,到比賽完或者打完水戰咪同佢清潔得仔細D囉
    好似我地D牙齒咁
    你可以每日只係刷牙,又可以用牙線,再用埋溂口水又得
    咁係唔係做完呢D野,我地就唔洗去睇牙醫呢?
    自己有幾多時間,心機就做幾多野囉