香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: franklcf
打印 上一主題 下一主題

洗單車鏈, 飛輪, 前後轉波位置

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-4-9 23:38 發表
師兄們
我本身踩開單車,希望我既經驗可以幫到你地

首先講下鏈油
睇下自己有咩需求
究竟要乾淨定係要順

要乾淨既話可以用臘性既鏈油
係會好乾淨,不過事實係唔夠潤
唔係要每次出車都要加油咁簡單,而係我 ...

偈油...小弟從前都係暴走族, 偈油分好多溫度, 一盤最少都要過100度先有磨合潤滑作用, 單車點都上吾倒gwa?

升級   44.74%

該用戶從未簽到

唔好意思啊師兄們,因為我都係岩岩先開始轉用偈油
而且係朋友俾既
我再問返佢用既偈油係電單車四程程引擎用
15/40WT,半合成
個潤滑程度俾以前用finsih line個D臘性係好好多
不過要預左污糟囉

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-4-10 17:28 發表
唔好意思啊師兄們,因為我都係岩岩先開始轉用偈油
而且係朋友俾既
我再問返佢用既偈油係電單車四程程引擎用
15/40WT,半合成
個潤滑程度俾以前用finsih line個D臘性係好好多
不過要預左污糟囉

高手有秘技, 又學到野

升級   21.55%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

其實最好係每次出車後, 就用乾布抹乾淨條鏈(轉動大盤帶動鏈條), 之後加返鏈油就ok.

用其他野洗有唔好處, 例如:
    1. 洗左鏈裏面的油, 令到鏈條失去保護膜, 因為你無可能加返d油入去鏈中間的位(如扣住每一格鏈的小圓柱)
    2. 除左中性清潔劑, 大部份會用到的清潔劑都會侵蝕金屬
    3. 雖然專業車隊真係搵水加皂粉洗車, 但佢地因為有問題可以即刻換, 所以無問題. 但我地無贊助, 唔係話換就換, 所以專業洗車方法唔係咁適合我地.
    4. 偈油唔好處就係癡塵, 鏈條其實用完會仲傷.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

多謝咁多位意見.
    吓次當groupset 勁污joe時, 我會用degreaser.
    而家我都係用電單車鏈油